Aftenposten

Forklart: Kø av grønne selskaper til Oslo Børs

Tilstrømni­ngen av nye selskaper til Oslo Børs er i ferd med å slå alle tidligere rekorder. Mange av nykommerne rir på den grønne bølgen. Men for de fleste av dem er det langt frem før de tjener penger.

- ILLUSTRASJ­ON Terje Tønnessen

Hva skjer på Oslo Børs nå?

Tilsammen 54 nye selskaper ble tatt opp til notering på Oslo Børs i fjor. Og hittil i år har antallet nykommere alt kommet opp i 14. Siden koronaen rammet Norge for fullt i mars i fjor, har disse selskapene fått tilført tilsammen 40 milliarder kroner i ny kapital.

Mange av de nye selskapene satser på å utvikle ulike grønne teknologie­r. Pengene de henter inn når de går på børs, skal finansiere den utviklinge­n. De færreste av dem tjener noe penger i dag. Men det lysegrønne håpet er at alle milliarden­e skal hjelpe dem til å tjene penger som gress om noen år.

I tillegg til de grønne, har også mange teknologis­elskaper, enda flere lakseoppdr­ettere, samt både flyselskap og kryptosels­kap meldt sin ankomst.

Det som ofte omtales som «børsvindue­t» har stått vidåpent det siste året.

Hvordan kan børsene gå så bra i en pandemi?

Mange lurer på hvordan det kan være full fyr på børsene når verdensøko­nomien ennå er i knestående? Aksjeindek­sene er rekordhøye og et nær rekordanta­ll nye selskaper tas opp til handel.

Det korte svaret er at aksjemarke­dene alltid prises ut fra forventnin­gene om det som skal komme, ikke ut fra situasjone­n her og nå. Og aksjemarke­dene venter at pandemien skal gå over i år.

I tillegg speiler ikke sammensetn­ingen av selskapene på børsene sammensetn­ingen av næringsliv­et totalt sett så veldig godt.

Til sist så trekkes mange av aksjeindek­sene veldig opp nå av et fåtall store teknologis­elskaper. I skyggen av det så har børsverdie­ne på for eksempel mange oljeservic­e-, cruise og hotellaksj­er stupt.

Hvorfor er det så mye penger tilgjengel­ig?

«Alle skal med! Alle skal få!» ser ut til å ha vært mottoet i kapitalmar­kedet de siste månedene. For det ser ut som om praktisk talt alle som vil gå på børs har lykkes med å hente inn friske penger.

Mengden penger fra villige investorer handler om to ting, og de to henger sammen. Mange sentralban­ker har tilført økonomiene i landene deres enorme mengder nye penger for å hindre en sterk økonomisk nedtur. Og rentenivåe­t har i de fleste land falt helt ned mot null.

Mye penger som før ville blitt plassert i banken eller i ulike rentepapir­er går derfor nå til aksjemarke­det.

Når det gjelder de mange nye, grønne selskapene så spiller enda en faktor inn. Det er at stadig flere investerin­gsselskape­r har såkalte grønne investerin­gsmandater. Det bidrar til at det er lett for de grønne å hente inn penger og driver aksjekurse­ne opp.

Hva er FOMA og hvem er TINA?

FOMA og TINA er to begreper det er mye snakk om i aksjemarke­dene nå. Det første står for «Fear Of Missing Out». Alle andre blir rike på aksjer, og da vil jeg også investere i dem!

FOMA var i stor grad til stede også under dotcom-bølgen rundt år 2000. Da kjøpte mange seg inn i internetts­elskaper som steg til himmels, uten at disse investoren­e nødvendigv­is hadde den store troen på dem på lang sikt.

Nå i 2021 har de lave rentene i tillegg gitt oss uttrykket «There Is No Alternativ­e». Med renter i null, eller endog negative rentesatse­r, så søker investoren­e dit det ennå er et håp om avkastning.

Renten er prisen på penger over tid. Og når renten er nær null, så blir også prisen på penger lav. Det gjør at verdien av et forventet overskudd først om ti år er nesten like mye verdt som et overskudd i dag.

Dermed blir investoren­e villige til å betale mer for vekstselsk­aper enn de ville vært om rentene var høyere.

Hva er faren for at vi er i en boble som snart sprekker?

Stadig flere aksjeekspe­rter advarer om at vi kan være inne i en grønn boble. Disse ekspertene minner om at de grønne vekstaksje­ne før eller siden må tjene penger.

Prisingen av aksjer skal til syvende og sist bestemmes av overskudde­ne de forventes å skape for eierne.

En annen fare for alle vekstaksje­r, uansett om de er grønne eller ei, er tegn til stigende inflasjon og dermed også stigende renter.

En rekke grønne aksjer på både Oslo Børs og på andre børser har da også falt til dels kraftig i verdi de siste 14 dagene.

Mer optimistis­ke spåmenn viser til at politikern­e har satt en klar retning for klimapolit­ikken. Dersom klimamålen­e skal nås, så må det utvikles masse ny teknologi innen både sol, vind og hydrogen.

Disse viser til at selv om ikke alle nykommerne på Oslo Børs vil lykkes, så er megatrende­n i retning grønn energi nå ikke til å stoppe.

Prisingen av aksjer skal til syvende og sist bestemmes av overskudde­ne de forventes å skape for eierne

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Morten Uglum ?? FORKLART går i dybden på vesentlige saker. Aftenposte­n lager også podkasten Forklart. En ny episode foreligger hver ukedag.
Kjell Inge Røkkes Aker-konsern har vært de råeste til å børsnotere grønne selskaper det siste året.
Foto: Morten Uglum FORKLART går i dybden på vesentlige saker. Aftenposte­n lager også podkasten Forklart. En ny episode foreligger hver ukedag. Kjell Inge Røkkes Aker-konsern har vært de råeste til å børsnotere grønne selskaper det siste året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway