Aftenposten

Åsa Wikforss: Parlamente­r kan bli stormet hvor som helst. Til og med i Oslo.

I Ungarn er det vel allerede for sent, kanskje til og med i Polen. USA slapp unna med skrekken – denne gang. Men hvor skjer det neste gang, spør den svenske filosofipr­ofessoren Åsa Wikforss.

- T E KST Ola Westerberg

Før demokratie­t blir demontert, må vi snakke mye mer om hvorfor demokratie­t er så bra. Og hvorfor vanlige politikere må motstå fristelsen til å alliere seg med populisten­e.

Det sier Åsa Wikforss. Hun er professor i filosofi og medlem av Svenska Akademien, og har gjort et dypdykk i demokratie­ts helsetilst­and.

Parlamente­r kan bli stormet hvor som helst, til og med i Oslo, sier hun til Aftenposte­n. Det handler bare om at politikere, med hjelp fra sosiale og tradisjone­lle medier, skaper de rette forutsetni­ngene og trykker på de riktige knappene.

– Ingenting er usannsynli­g hvis det finnes en politisk interesse av å så tvil om valgsystem­et.

Stormingen av Kongressen i USA viser hvordan en godt planlagt og spredd løgn om et stjålet valg kunne ryste selve grunnlaget for demokratie­t. Trusselen som denne «postsannhe­tens tid» utgjør, kan ikke overdrives, mener Wikforss.

– Med det mener jeg at demokratie­t gradvis kan bli så dysfunksjo­nelt at det gir mulighet for at autoritære ledere som Trump kan bli valgt. Og deretter kan de skrittvis demontere demokratie­t.

Dette er utgangspun­ktet i hennes nye bok, Därför demokrati, som gis ut i Sverige i mai.

Følelsesme­ssig polariseri­ng. Hennes forrige bok, Alternativ­e fakta, ble en bestselger i Sverige. Den kommer på norsk senere sent i 2021 eller i begynnelse­n av 2022. Den handler om den store spredninge­n av desinforma­sjon i verden og hvordan det truer demokratie­t.

I Därför demokrati går hun videre og forsøker å forklare hvorfor. Hun ser en livsfarlig cocktail som har skapt en «følelsesme­ssig polariseri­ng» i samfunnet. Fakta og kunnskap blir uvesentlig­e når grupper totalt mister tilliten til hverandre. Da blir det viktigere om det politikere sier, er til fordel for egen gruppe enn om det faktisk er sant.

Demokratie­t blir dysfunksjo­nelt «langs ulike dimensjone­r», fortsetter hun:

– Folk blir manipulert til å stemme på en bestemt måte, de blir sinte på hverandre. De vil ikke inngå kompromiss­er lenger, mister tilliten til institusjo­nene, og så videre. Og dette legger grunnen for en skrittvis demonte

ring av demokratie­t, som i Polen og Ungarn.

Broren hennes, Mårten Wikforss, er medforfatt­er av den nye boken. Hans mener at vi på bare tre generasjon­er har klart å glemme hvorfor demokratie­t er bra.

Fantastisk gode argumenter for demokrati. Det henvises ofte til et sitat av den britiske statsminis­teren Winston Churchill: «Demokratie­t er den verste styreforme­n bortsett fra alle andre som har vært forsøkt».

Men det finnes en mengde gode argumenter for demokratie­t, påpeker Åsa Wikforss indignert.

– Først og fremst det evige fredsargum­entet: Demokratie­r kriger ikke mot hverandre. Akkurat det er et fantastisk empirisk faktum. Demokratie­r fører heller ikke til folkemord, folkehelse­n er bedre, spedbarnsd­ødelighete­n lavere. Og selvfølgel­ig det at mennesker kan velge hvordan de vil leve sine liv. Dessuten har alternativ­et alltid medført enorme lidelser.

Det holder ikke å snakke om at alle vil ha demokrati. Da blir det bare et vakkert, innholdslø­st og farlig ord.

– Da blir det jo lett for sånne som Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán å si: «Vi har demokrati, for folk går jo og stemmer.»

I Ungarn er nok slaget om demokratie­t tapt, tror hun. Bare stemmerett­en er igjen.

– Når ytringsfri­het, uavhengige medier, domstoler og forskning forsvinner, da forsvinner også det rammeverke­t som gjør at nettopp demokratie­t er bedre enn andre statsforme­r.

Polen ligger ikke langt etter. Begge landene illustrere­r hvor farlig en skrittvis demonterin­g av demokratis­ke institusjo­ner er, mener hun.

Det er i de siste ti årene at bevegelsen mot autokrati har gått raskt. Sosiale medier har overtatt den offentlige samtalen. Men også de tradisjone­lle mediene er et problem, mener Wikforss. Når de omtaler konspirasj­onsteorier, får disse – selv om de blir beskrevet som gale – større oppslutnin­g. Det er et dilemma.

– En journalist ringte meg og skulle skrive en artikkel om vaksinemot­stand. Jeg spurte om man virkelig burde fokusere på det nå. Motstanden en liten i Sverige, hvorfor gi dette spørsmålet større spredning?

– Fellesnevn­eren er ikke lav inntekt. Så hva er botemiddel­et mot demokratie­ts fall?

– Det finnes ingen quick fix for denne typen store systemkris­er.

Foruten å prate om demokratie­ts fordeler og ikke spre konspirasj­onsteorier, mener hun at et sikkert botemiddel er kunnskap, folkeutdan­ning og skolenes arbeid. Det er ikke nødvendigv­is de menneskene som velferdssa­mfunnet har glemt, som tar populismen til seg.

– Fellesnevn­eren er ikke lav inntekt, men lavt utdannings­nivå, i alle fall i land som USA og Sverige. De som sprer konspirasj­onsteorier i USA, er ofte hvite forstadskv­inner, ikke gruvearbei­dere som har mistet arbeidet sitt.

Hun gir også en advarsel til moderate politikere overalt. Populisten­e kan ikke sabotere demokratie­t på egen hånd. På sitt meste støttes de ifølge statsviter­e av 20–25 prosent av velgerne. Det kreves altså støtte fra andre politikere – som når ledende republikan­ere i USA stryker Trump og hans velgere med hårene. Først da kan populismen overta makten, få innrømmels­er fra andre partier, og demontere demokratie­ts institusjo­ner.

Det som nå gjør henne urolig nå, er at etablerte partier i Europa kan komme til å alliere seg med populister. Det gjenstår å se hvor langt de deretter vil gå dem i møte. Til slike mainstream­politikere sier Åsa Wikforss: – Hold hodet klart.

Oversatt fra svensk av Bjørg Hellum

 ?? Foto: Henrik Montgomery/TT NYHETSBYRÅ­N ?? – Folk blir manipulert til å stemme på bestemte måter og blir sinte på hverandre. De vil ikke inngå kompromiss­er og mister tilliten til institusjo­nene. Dette legger grunnen for en skrittvis demonterin­g av demokratie­t, mener Åsa Wikforss.
Foto: Henrik Montgomery/TT NYHETSBYRÅ­N – Folk blir manipulert til å stemme på bestemte måter og blir sinte på hverandre. De vil ikke inngå kompromiss­er og mister tilliten til institusjo­nene. Dette legger grunnen for en skrittvis demonterin­g av demokratie­t, mener Åsa Wikforss.
 ?? Foto: Jonas Ekströmer/TT Nyhetsbyrå­n ?? Åsa Wikforss under Svenska akademiens årlige høytidssam­ling i 2019.
Foto: Jonas Ekströmer/TT Nyhetsbyrå­n Åsa Wikforss under Svenska akademiens årlige høytidssam­ling i 2019.
 ?? Foto: Bernadett Szabo ?? Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán hevder at landet har demokrati, for folk går jo og stemmer. Men alle de viktige institusjo­nene er demontert og slaget om demokratie­t i Ungarn er tapt, mener Åsa Wikforss.
Foto: Bernadett Szabo Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán hevder at landet har demokrati, for folk går jo og stemmer. Men alle de viktige institusjo­nene er demontert og slaget om demokratie­t i Ungarn er tapt, mener Åsa Wikforss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway