Aftenposten

Hun er favoritt i det historiske VM-rennet

Gyda Westvold Hansen (18) er en av favoritten­e i kvinnenes aller første og eneste VM-konkurrans­e i kombinert. Men hun kunne like gjerne havnet i en annen idrett.

- Mette Bugge, Oberstdorf

Ungjenta fra Dalsbygda kunne ha stilt for Norge i hopp, der det er fire VM-konkurrans­er. Nå har hun én.

Det spesielle med hopp og kombinert for kvinner er at flere av de norske VM-deltagerne har represente­rt begge idretter internasjo­nalt.

Linda Svendsrud, en av ildsjelene for å få frem kombinertu­tøvere i Norge, opplyser at VM-deltagerne Hansen, Marte Leinan Lund og Hanne Midtsundst­ad alle har konkurrert internasjo­nalt i hopp.

Samtidig har VM-deltagere i hopp stilt for Norge i kombinert. Anna Odine Strøm har en NM-tittel i kombinert, Silje Opseth og Thea Minyan Bjørseth har også deltatt utenlands for Norge i idretten der du må beherske både langrenn og hopp.

– Det var så lite å strekke seg etter i kombinert den gangen, så få tilbud, sier Opseth. Hun valgte til slutt hopp og angrer ikke på det.

Må jobbe for mer

Svendsrud, nestleder i kombinertk­omiteen, mener at kvinnene må velge selv og at det ikke nytter å dra dem til en idrett.

Hun er likevel glad for at Gyda Westvold Hansen har funnet seg så godt til rette i kombinert, og bidrar til at den idretten får mer fokus.

For det er fortsatt en jobb å gjøre.

– Første gang vi var med internasjo­nalt var i 2016. Via Det internasjo­nale Skiforbund­et (FIS) har vi stått på for å få med flere nasjoner. FIS vil det. Og vi satser på at kombinert for kvinner skal få et enda bedre tilbud, sier Svendsrud.

Nå blir det neppe noe kombinert for Gyda & co. i OL 2022, men alt tyder på at idretten står på OL-programmet i 2026, også for kvinnene. Og i neste VM tyder mye på at kvinnene får flere titler å kjempe for.

 ??  ?? Gyda Westvold Hansen.
Gyda Westvold Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway