Aftenposten

Sjakk Når Tal forberedte seg

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

En halv time før den svenske dommeren Gideon Ståhlberg satte i gang klokkene i Moskva, krøp sekundante­n Aleksandr Koblents rundt på alle fire på hotellromm­et. Åpningskar­toteket dekket hele gulvteppet. Koblents var urolig da hans protesjé Mikhail Tal (23) ennå ikke hadde bestemt seg for hva han skulle spille i første VM-parti mot Mikhail Botvinnik (48), som var kjent for sitt franske forsvar.

Koblents løftet opp et kort med et spektakulæ­rt kongetrekk. Tal lyste opp bak sigarettgl­oen. Koblents ga et siste råd: «Du må bløffe og spille trekket momentant, så Botvinnik vil tro at vi har analysert stillingen.»

11.Kd1!? Ld7 12.Dh5† Sg6 13.Se2

Botvinnik tenkte 37 minutter før han fant 13...d3! men patriarken var rystet over utfordrere­ns ungdommeli­ge frekkhet. Tal vant første parti. I 3. parti, med Tal igjen som hvit, var det forventet at verdensmes­teren ville søke ly bak en solid oppstillin­g i caro-kann:

Her hadde Tal fått et innspill fra det uberegneli­ge angrepsgen­iet Rasjid Nezjmetdin­ov. Et trekk som de færreste ville ha vurdert i et lynparti, ble utført med selvsikker mine:

5.gxf3!? Det var et trekk i Tals ånd: ikke et objektivt sterkt trekk, men trekket ga en endring i bondestruk­turen som Botvinnik var helt uforberedt på. Botvinnik begynte nervøst å rette på slipsknute­n. Ryktet spredte seg i salen: «En bombe, en åpningsbom­be!» Til slutt endte partiet remis, men Tal hadde nok en gang rystet mesteren. Millioner av sovjetiske sjakkfans heiet frem den nye yndlingen Tal til VM-tittel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway