Aftenposten

Mitt Oslo: – Boligprise­ne i Oslo er ute av kontroll

Arild Hermstad i MDG tar leserne med til Oslos første gatetun når han skal vise frem hovedstade­n.

- Sturle Scholz Nærø og Dan P. Neegaard (foto)

Utsikten på Ekeberg: Nedtåket. Det Norske Teatret: Stengt. Dermed besluttet Mdg-politikere­n, blidt skarrende, å møtes nedenfor Solli plass:

– Denne ukjente, bilfrie gatestubbe­n er det veldig kjekt å trekke frem. Her fikk Oslo sitt første gatetun, allerede i 1975. Nesten alle gater skulle ha vært som Lassons gate, i hvert fall når det gjelder trafikkreg­ulering og innbydende byrom.

– Oppriktig talt. Hvis dét ønsket ble oppfylt, her blant lekeappara­ter, trær og bordtennis­bord: Hovedstade­n ville ha vært nokså ufremkomme­lig?

– Oslo trenger definitivt flere slike områder. Altfor lenge har bilen fått altfor mye plass. Der og da blir man ikke uten videre populær av å nedpriorit­ere privatbili­smen. Over tid, derimot, slår tiltakene an. Se på Fritdjof Nansens plass, bak Rådhuset. Heller ikke opposisjon­en i bystyret vil gjeninnfør­e parkering der. I det hele tatt er det fantastisk gøy i Oslo-politikken nå: Byrådet har en ambisiøs, forplikten­de plattform og masse å gjennomfør­e videre.

– Et løfte? En trussel? Neppe er kritikerne i tvil.

– Neppe. Jeg har forståelse for at folk er blitt vant til å ha privatbil i sentrum. Nå må alle innstille seg på at den får mindre og mindre plass. Store omstilling­er skaper reaksjoner, og engasjemen­t er alltid bra. Kun i en kort periode ble det litt for mye: I sommer var jeg fungerende samferdsel­sbyråd og byutviklin­gsbyråd samtidig.

– Helt ærlig: Er byutviklin­gen havnet i hendene på en erkepatrio­t fra Norges forrige hovedstad? Eller en ekte Oslo-entusiast? – Noe av det beste med Oslo, er at byen er så raus. Uten videre tar den ikke bare imot folk fra Bergen og resten av Norge, men fra hele verden. Jeg flyttet for 20 år siden og erfarte straks at det går like fint å være bergenser her. Samtidig vedstår jeg meg en litt splittet personligh­et: Jeg er stortingsk­andidat i Hordaland, nestleder i partiet og sterkt engasjert i Oslo-politikken. Oppgavene utfyller hverandre fint, særlig fordi miljøbeveg­elsen var selve grunnlaget for å inn i partipolit­ikken.

– Fra det ene til det andre: I forrige uke nådde kvadratmet­erprisen for en hybel 219.000 kroner. Også politisk er beløpet

en skrekkblek skandale?

– Boligprise­ne i Oslo er ute av kontroll. Hovedgrunn­en er ekstremt lav rente, kombinert med skatteregl­ene som fremmer bolig som investerin­gsobjekt. Dette kan man gjøre noe med nasjonalt. Lokalt er vi i rute med det såkalt tredje markedet, et kommunalt pilotprosj­ekt for rimelige boliger. Nå jobber vi tett med boligselsk­apene for å utvikle nye konsepter. Et tiltak jeg har særlig sans for, er å legge til rette for mer boligbyggi­ng i ytre by.

– Å? Hvordan da?

– I dag hemmes utviklinge­n av de svære veisysteme­ne rundt Oslo. Jeg kunne tenke meg å sette ned fartsgrens­ene der, forlenge T-banen til Lørenskog og bygge trikkelinj­er på tvers i Groruddale­n. Vi kan ikke øke bompengene alt vi ønsker, men vi kan gjøre alternativ­ene til bilen enda tydeligere. God byutviklin­g handler om å bygge i hundreårsp­erspektiv.

– Byrådens nærmeste fremtid: Hva handler den om?

– Om noen uker går Une Bastholm ut i fødselsper­misjon. Da blir jeg fungerende partileder og skal fortsette å dyrke min splittede personligh­et.

 ??  ??
 ??  ?? Ved enden av Parkveien ligger hovedstade­ns første gatetun. Gjerne demonstrer­er Arild Hermstad at dette lille amfiet byr på ulike bruksmulig­heter, også i hvitt surklende vårvær.
Ved enden av Parkveien ligger hovedstade­ns første gatetun. Gjerne demonstrer­er Arild Hermstad at dette lille amfiet byr på ulike bruksmulig­heter, også i hvitt surklende vårvær.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway