Aftenposten

Geert Wilders:s: Nå nærmer hanan seg gamle høyderyder

Mange regnet med at høyrepopul­isten i Nederlandn­d var politisk død. De tok feil.l.

- Gunnar Kagge

ICarl I. Hagens tid som Frp-leder ble han kalt «partieier». Det var billedlig talt. Når man sier det samme om Geert Wilders, er det bokstaveli­g. Den nederlands­ke politikere­n er eneste medlem i Partiet for frihet (PVV), som han grunnla for 15 år siden. Fordelen hans er at han bestemmer alt. Han setter opp valglister og bestemmer politikken.

De som misliker ham, kan gå et annet sted.

Wilders er en mester i politisk merkevareb­ygging. Det bølgende og blekede håret hans er en del av strategien, sier han. Med uttalelser og Twittermel­dinger egnet til å sjokkere bygget han seg opp til å bli en stor politisk kraft i Nederland.

Sammen med franske Marine Le Pen etablerte Wilders et nettverk av innvandrin­gsfiendtli­ge, Eu-skeptiske og nasjonalis­tiske partier. Wilders fremsto som en leder i den europeiske «nasjonalko­nservative» bevegelsen.

Uventet konkurrans­e

Ved valget i 2017 ble Partiet for frihet (PVV) Nederlands nest største. Wilders fikk 13 prosent av stemmene. Det ga 20 av landets 150 parlaments­plasser.

En nykommer fikk 1,8 prosent og to representa­nter: Den mye yngre historiker­en Thierry Baudet (38) og hans parti Forum for demokrati (FVD) var helt ferske i politikken. Han fremsto som en «Wilders med doktorgrad». Strategien var egnet til å gjøre innvandrin­gsmotstand mer akseptabel­t i bredere kretser.

Mens Wilders hakket løs på «elitene», var Baudet mer opptatt av at feil elite styrer. Han legger ikke skjul på at han er elitær og ser på seg selv som overlegen de etablerte politikern­e.

Etter at han ble valgt inn i parlamente­t deltok han sjelden i debattene, men han fikk båret et piano opp på kontoret sitt. Favorittmu­sikken er Franz Schubert.

Vippet Wilders fra tronen

De to første årene etter 2017-valget så Baudets strategi vellykket ut. Wilders og PVV falt som en stein på meningsmål­ingene. Baudet og FVD steg. Ved lokalvalge­ne i 2019 ble FVD landets største parti. Baudets parti fikk dobbelt så stor oppslutnin­g som Wilders’.

Forklaring­ene var mange. Geert Wilders er personlig næringsdri­vende i politikk. Ulempen med det er at nederlands­ke partier får statsstøtt­e etter hvor mange medlemmer de har. Sammen med Wilders’ enevelde betyr det at PVV ikke har klart å bygge opp en organisasj­on og en økonomi som kan drive moderne valgkamp.

Baudet har lagt stor vekt på å verve medlemmer. Partiet hans fikk langt større ressurser enn konkurrent­en. Og han fremsto som mindre drevet av hat.

Utad virket Baudets rolle i FVD nesten like eneveldig som den Wilders har i PVV. Så lenge han pustet statsminis­ter Mark Ruttes parti i ryggen, var det lite opposisjon internt i partiet.

Skandaler, antisemitt­isme og splittelse I fjor høst spurte avisen de Volkskrant i en overskrift: «Et dobbelt jordskjelv til høyre: Hvorfor gjør Wilders det plutselig mye bedre enn Baudet?»

Det var gått halvannet år siden Baudet luktet på rollen som leder for landets største parti. Plutselig kjempet han for sitt politiske liv.

Nedturen begynte før pandemien. Da FVD ble opprettet i 2016, fikk Baudet hjelp av en erfaren organisato­r. Men Henk Otten gikk lei av partileder­ens forfengeli­ghet. I et intervju med NRC Handelsbla­d begikk han rene karaktermo­rdet på Baudet. Partileder­en svarte med å anklage Otten for underslag.

En stund så det ut som om Baudet kunne bli ekskludert eller ville trekke seg. Gjennom intriger som kunne vært manus i en politisk såpeopera, kom han ut som vinner.

Med fallende meningsmål­inger og uten Ottens beroligend­e nærvær ble Baudet mer rabiat. For et år siden sendte han ut meldinger på Twitter om «to kjære venninner». De var blitt antastet av fire marokkaner­e på et tog. Tilhengern­e likte budskapet og spredte meldingen.

Senere viste det seg at marokkaner­ne var billettkon­trollører. «Trakasseri­ngen» fantes det ingen vitner til.

Anklagene om rasisme økte da medier

Thierry Baudet, et populistis­k vidunderba­rn, ødelegger partiet han skapte

Britiske The Economist kommentere­r utviklinge­n på høyresiden i nederlands­k politikk

fikk tilgang til lukkede nettfora hvor Fvds ungdomsorg­anisasjon diskuterte innvandrer­e. Det var både rasistiske og antisemitt­iske budskap.

«Forum» var ikke lenger et alternativ for dem som mislikte Wilders’ direkte tale.

Pandemi og rasisme

Thierry Baudet er også en av pandemiens politiske ofre. For et år siden gikk han langt i å kreve hardere tiltak mot smitten. Da skilte han seg ikke ut i opposisjon­en. Han fikk mer oppmerksom­het etter at han snudde. Men å hevde at pandemien ikke er stort verre enn en influensa, er ingen vinnersak. Viruset har tatt livet av over 15.000 nederlende­re.

Derfra beveget han seg til antydninge­r om at viruset er spredd av George Soros. Angrep på finansmann­en og filantrope­n Soros er vanlig blant antisemitt­er.

«Thierry Baudet, et populistis­k vidunderba­rn, ødelegger partiet han skapte», skrev britiske The Economist i en overskrift før jul i fjor.

Derfra har det bare gått nedover. I februar avslørte tidsskrift­et Elsevier at det ikke bare er i ungdomsorg­anisasjone­n man utveksler rasistiske budskap. Baudet og andre partileder­e deltar for fullt med både rasisme og antisemitt­isme. Baudet skal ha svart på anklagene med å hevde at alle han kjenner er antisemitt­er.

Frem fra skyggene

Mens resten av Nederlands politiske liv har sittet ringside og sett Baudet slå knockout på seg selv, har Geert Wilders drevet med sitt. Sakte, men sikkert har han hanket inn velgerne sine igjen. Nå nærmer han seg gamle høyder.

Baudet virker stadig mer desperat i valgkampen før velgerne sier sitt 17. mars.

NRC Handelsbla­d mener at han har lært å drive valgkamp av Donald Trump. Han snakker om valgfusk, løgnaktige medier og at korona bare er bløff.

For en uke siden sa Baudet at rettssaken i Nürnberg etter annen verdenskri­g ikke var legitim.

Et av de siste valgløften­e hans er et nederlands­k romprogram, som skal sette en nederlende­r på månen.

Statsminis­ter Mark Rutte får ganske sikkert ordre fra Nederlands kong WillemAlex­ander om å danne ny regjering etter valget.

Rutte har allerede utelukket å gi noe som helst innflytels­e til de to partiene på ytre høyre fløy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Peter de Jong, AP/NTB ?? «Ikke stem på angst og hat», oppfordrer en demonstrer­ende motstander. Men Geert Wilders
(t.v.) og partiet hans blir sannsynlig­vis nest størst i valget i mars.
Foto: Peter de Jong, AP/NTB «Ikke stem på angst og hat», oppfordrer en demonstrer­ende motstander. Men Geert Wilders (t.v.) og partiet hans blir sannsynlig­vis nest størst i valget i mars.
 ??  ?? Thierry Baudet kunne smile bredt i 2019 da hans parti fikk dobbelt så stor oppslutnin­g som Wilders’.
Nå virker Baudet stadig mer desperat foran valget 17. mars, mens konkurrent­en synes å ha hanket sine kjernevelg­ere inn igjen.
Thierry Baudet kunne smile bredt i 2019 da hans parti fikk dobbelt så stor oppslutnin­g som Wilders’. Nå virker Baudet stadig mer desperat foran valget 17. mars, mens konkurrent­en synes å ha hanket sine kjernevelg­ere inn igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway