Aftenposten

Verdens beste kusiner

SKI-VM. Her holder Therese Johaug søskenbarn­et sitt Gyda W. Hansen i armene i 2002. Lørdag tok de hvert sitt Vm-gull.

- Mette Bugge og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Sånn starter historien, noen vil kanskje si eventyret, om Gyda Westvold Hansen (18) og Therese Johaug (32). Sistnevnte kjenner de fleste nå, utøveren som tok sitt åttende individuel­le og ellevte Vm-gull totalt i Oberstdorf lørdag 27. februar 2021. Denne gangen var det 15 km med skibytte som var første distansere­nn i mesterskap­et.

Akkurat som i VM i Falun og Seefeld, var hun jublende først over mål, med armene ut og med lyd fra kameraene som klikket fra fototribun­en.

Etterpå la hun ut om fallet hun ble i involvert i, der hun selv ikke sa et ord, men hørte Frida Karlsson hyle ut.

På et stadion uten tilskuere hørtes lyden av ski mot skarp snø. Så dro verdens beste skiløper vekk fra arenaen. Hun rykket fra svenskene ut fra skibyttet og så seg ikke tilbake før hun skled alene inn til Vm-gull.

Noen timer senere skulle søskenbarn­et Gyda Westvold Hansen avslutte sin lange dag i de samme løypene.

Fikk godord av pappa før start Hoppet i Schattenbe­rgbakken, der Westvold Hansen ble nummer to etter lagvenninn­e Marte Leinan Lund, ble et fint utgangspun­kt foran langrennet over 5 km.

Men hun måtte ringe pappa Stig Morten før finalen, fordi så mange tanker kranset rundt i hodet hennes.

– Han var på fjellet og hadde egentlig ikke tid til å snakke med meg, men han måtte det, forteller verdensmes­teren.

Hun fikset Vm-debuten. Inn mot mål var hun alene, men de to Tolga-søstrene Mari (21) og

Marte Leinan Lund (19) ble med og tapetserte pallen. Et stort norsk flagg ble gitt til trioen som på historisk vis hadde vist verden at i denne idretten er Norge med fra start.

Etterpå fortalte vinneren at hun nesten ikke husket noe fra løpet.

– Det var svart, sier hun til Aftenposte­n.

Selv to nestenfall underveis hadde gulljenta bare vage minner om. Men hun husket at Therese hadde sendt henne en videohilse­n før start.

Så mange likheter

Hun og det berømte søskenbarn­et har mye mer til felles enn at deres mødre er søstre.

Begge kommer fra Dalsbygda og er medlemmer av klubben Nansen. Begge er oppvokst på gård, Gyda med sauer som stanget henne, Therese med kuer. Jentene fikk tidlig interesse for idrett. Og begge fikk sin første Vm-medalje 18 år gammel. Kun Gyda fikk gull.

For Therese skjedde det i Sapporo i 2007, da det ble bronse på 30 km. Da var Gyda fem år gammel, men allerede en livat unge. Fra tid til annen var Therese barnevakte­n for henne.

Familiemøt­e i Oberstdorf

Det at de skulle delta i samme skiVM, var ikke opplagt siden det er 14 års aldersfors­kjell mellom dem. Men den yngste viste seg å være et funn i kombinert, og ble dermed tatt ut til den historiske første konkurrans­en på dette nivået.

Therese har lenge vært imponert over søskenbarn­et. Før VM sa hun:

– At det er to jenter fra den vesle bygda som skal være med i VM

– hvem skulle tro det? To jenter i verdenstop­pen er ganske stort.

En aktiv oppvekst

Therese husker mye fra da Gyda var liten og spesielt dette:

– Jeg var så imponert over at hun var så interesser­t i skihopping. Det var ikke mange jenter som var det. Og spesielt artig var det for henne å se Anders Jacobsen i aksjon. Samtidig var hun med på skitrening­er.

Gyda husker dette:

– Jeg skjønte tidlig hvor god Therese var fordi det alltid var så mye styr rundt henne. Jeg vil tro at hun hadde innvirknin­g på meg uten at jeg tenkte over det.

Prøvde mange idretter

Det er snaue tre kilometer mellom gårdene der de vokste opp. Gydas har to brødre, Gaute og Gisle, Therese har Veronica og Karstein. Søskenflok­kene og deres foreldrene møttes i familiesel­skaper og bursdager.

For Therese Johaug var det stas med Gyda, som hadde anlegg for masse aktivitet i ulike idretter som langrenn, hopp, fotball og turn. Hun prøvde håndball og orienterin­g også, men det var ikke like moro.

Therese kjente seg igjen fra hun var liten. Det var jo slik hun selv hadde vært som barn og ungdom, før det ble langrenn fullt og helt.

Og da den yngste forsto at Therese Johaug var både verdens- og olympisk mester, trigget det litt ekstra.

– Jeg har i flere år spurt om å være med på ski innimellom når hun har vært hjemme og det har

vært veldig lærerikt. Det er jo mye å lære av en som er verdens beste på ski, mener Gyda.

– Ja, vi har trent litt sammen de siste årene, noen rulleskiøk­ter på sommeren og hun har mye å gå på teknisk. Jeg har prøvd å komme med innspill på hva som kan fungere, opplyser Therese.

Hennes bror Karstein skulle også bli viktig for Gyda. For han tok henne også med på noe rulleskiøk­ter.

– Jeg lærte mye av ham på kort tid, som gjorde at jeg forbedret teknikken min, sier Gyda.

Fikk mye treningskl­ær

Ekstra moro var det de gangene Therese kom på besøk med noe ekstra.

– Ja, hun kom med store søppelsekk­er med klær da jeg var liten. Det var treningskl­ær og sponsorklæ­r.

Alle Aftenposte­n har snakket med, også Berit Westvold Hansen, moren til Gyda, og Gro Johaug, moren til Therese, skryter av ildsjelene i bygda og det idrettslag­et Nansen har fått til.

I hoppbakken Åsenkollen var det aktivitet, og det var i tillegg stor interesse for langrenn.

– Jeg husker godt første gangen Therese skulle i veien på langrenn. Da var hun spent, sier mamma.

Etter hvert ble det et treningssa­marbeid med Os, Tolga, og Vingelen. Det var rundt år 2000, før Therese ble tatt ut til Sapporo. Da satte idrettslag­et seg hårete mål om å få frem gode løpere, minnes mor Johaug.

Utøvere fra Nansen ble med i kretsmeste­rskap, og skaffet seg flest poeng av alle klubber i fylket. Tynset og Vang var også de store i Hedmark når det gjelder ski.

Bygdas stjerne

Så skulle Therese Johaug komme til å bli den første og den største. Gyda Westvold Hansen og hennes familie dro til Falun i 2015 for å se Therese på nært hold i VM. Men de fikk bare møte henne i noen få minutter, for alt var så hektisk for henne.

Nå har også Gyda et liv med trening, samlinger og konkurrans­er gjennom vinteren. Og da resultaten­e begynte å komme, fikk hun også større oppmerksom­het. Og kanskje mer press?

– Jeg har ikke følt noe på det. Det største presset legger jeg på meg selv.

 ??  ??
 ??  ?? Gyda Westvold Hansen gjør det samme som Therese Johaug noen timer tidligere. Først over mål med god avstand til konkurrent­en, og med armene ut.
Gyda Westvold Hansen gjør det samme som Therese Johaug noen timer tidligere. Først over mål med god avstand til konkurrent­en, og med armene ut.
 ??  ?? Therese Johaug – først over mål, lettet og glad.
Therese Johaug – først over mål, lettet og glad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway