Aftenposten

Oslo-folk gruer seg til strengere smittetilt­ak

Smittetall­ene øker. Søndag presentere­s nye tiltak for Oslo. Aftenposte­n har sett på hvilke som kan bli innført.

- Solveig Ruud, Mari Aftret Mørtvedt og Siri Øverland Eriksen (foto)

Jeg har planlagt å møte to venninner hjemme hos meg på torsdag. Nå må vi vente og se hva de sier, sier Eva Brekke. Hun karakteris­erer hele situasjone­n som «blodfattig». Hun og søsteren Kjersti Nyrud er født og oppvokst i Oslo. De føler seg heldige som får møtes og lufte seg sammen med hundene Fie og Vesla. Men de synes usikkerhet­en rundt koronatilt­akene begynner å bli slitsom.

Nå venter de på hvilke nye tiltak byrådet i Oslo presentere­r søndag kveld. Søstrene har forståelse for at dette er nødvendig, og understrek­er at de tross alt har det bra.

Ifølge FHI utgjør det muterte viruset nå trolig 50–70 prosent av smitten i Oslo og i overkant av 50 prosent i Viken. Den alvorlige situasjone­n førte til at statsforva­lteren i Oslo og Viken lørdag ettermidda­g innkalte flere kommuner i Oslo-området til møte.

Håper barnehagen ikke rammes Foreldrepa­ret Jessica Perez og Arturo Viveros kommer fra Mexico, og har bodd i Oslo i fem år.

De håper ikke de nye tiltakene rammer barnehagen til sønnen Elias på 15 måneder.

– Det er ikke så bra for ham. Vi frykter at vi ikke kan møte venner eller være sammen med kohorten fra barnehagen, sier Viveros.

Vi nærmer oss påske, og han er bekymret for at strengere tiltak kan vare frem til ferien.

– Jeg elsker å trene, men jeg kan ikke gjøre så mye nå. Jeg får ikke spilt tennis, fotball eller gått på treningsst­udio. Vi får ikke gjort noe med det, men det er litt trist, sier han.

Siden koronautbr­uddet har søstrene Eva Brekke og Kjersti Nyrud vært mest bekymret for sin 91 år gamle far, som bor hjemme.

– Det har vært stressende, men nå har han fått to vaksiner. Det er veldig fint, sier de. Nyrud sier hun er glad for at hun ikke visste hvor lang tid dette skulle ta da utbruddet kom for et år siden.

– Da tror jeg at jeg hadde gått helt ned, sier hun. Søsteren legger leende til at hun håper å slippe portforbud.

Jeg elsker å trene, men jeg kan ikke g jøre så mye nå ” Arturo Viveros

Tiltak som kan bli vurdert

Portforbud er ett av få tiltak som ikke ligger i verktøykas­sen til byrådet i Oslo. Regjeringe­n har lagt forslaget i skuffen. Men byrådet har en lang rekke andre tiltak de kan innføre.

► Rødt nivå på videregåen­de skoler: Folkehelse­institutte­t har anbefalt rødt nivå på de videregåen­de skolene i Oslo. Det bekreftet Camilla Stoltenber­g til NTB lørdag. Og NRK meldte at flere rektorer har fått beskjed om å få dette plass innen onsdag 3. mars. Det betyr at pusteromme­t med gult nivå ble kort. De videregåen­de skolene i Oslo var på rødt nivå mellom 10. november og 15. februar.

► Rødt nivå i barnehage og grunnskole: Byrådet har også en mulighet for å innføre rødt nivå i grunnskole­n og i barnehager. Her har det vært gult nivå siden 3. februar.

► Stenge skoler og barnehager: Blir situasjone­n svært alvorlig, er det mulig å gjøre som i mars i fjor: å stenge alle skoler og barnehager.

► Stenge flere butikker: I dag er kjøpesentr­e stengt i Oslo, mens enkeltståe­nde butikker er åpne. Byrådet kan velge å stenge butikker som selger alt fra klær og sko til møbler og andre varer som ikke defineres som livsviktig­e.

► Stenge serverings­steder: Det er skjenkefor­bud i Oslo. Det er ikke til hinder for at spisestede­r kan holde åpent så lenge de ikke serverer alkohol. Her er det mulig å stramme inn og stenge dem.

► Færre deltagere på sammenkoms­ter utenfor hjemmet: Det er allerede forbud i Oslo mot private samlinger innen

Jessica Perez og Arturo Viveros

dørs på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler. Men det er lov å samle inntil 10 på åpne serverings­steder. Dersom man velger å holde serverings­steder åpne, er det en mulighet å stramme inn antallet på slike treff.

► Anbefale færre g jester i hjemmet: I private hjem og ute kan man i Oslo samle maks 10 personer, inkludert dem som tilhører husstanden. Det er forbud mot å samle flere. Her kan det komme en anbefaling om ikke å ha gjester eller å samle færre enn ti. Et forbud mot å ha gjester i det hele tatt, vil bli oppfattet som svært inngripend­e og er trolig lite aktuelt.

► Stenge frisørsalo­nger: Mange husker justismini­ster Monica Mæland og andres ettervekst i fjor vår. Da var alle landets frisørsalo­nger stengt. Oslo kan velge å stenge dem igjen – det samme kan gjelde hudpleiesa­longer og lignende.

► Økt bruk av munnbind: I dag må man bruke munnbind når man ikke kan holde en meters avstand til andre enn husstandsm­edlemmer på buss, trikk, tog, i taxi, i butikker, på serverings­steder og i tros- og livssynshu­s. Helsedirek­tøren varslet før helgen at det kunne komme en anbefaling om munnbind for de eldste i skolen. Kommunen kan velge å gjøre dette. Men et påbud uten at skolene selv deler ut gratis munnbind kan bli problemati­sk. Det kan kollidere med gratisprin­sippet i videregåen­de skole. Og kommunen sitter neppe med nok munnbind nå til å innføre et slikt påbud fra mandag.

► Innstrammi­ng på innendørs arrangemen­t: Det er ikke tillatt å gjennomfør­e arrangemen­ter innendørs. Unntak gjøres for begravelse­r og bisettelse­r med inntil 50 deltagere. Det er tillatt med vielser, dåp og lignende ritualer uten tilskuere, samt kamper, konkurrans­er, forestilli­nger og tilsvarend­e arrangemen­ter uten publikum. Her er det mulig å stramme inn ytterliger­e.

► Arrangemen­ter utendørs. I dag kan de ha inntil 10 deltagere. Også her er det mulig å stramme inn.

Det er svært strenge regler for innendørs trening på idrettsanl­egg, i svømmehall­er, organisert utendørs trening for voksne. Likevel er det selvsagt mulig å stramme inn ytterliger­e. Det samme gjelder besøk på for eksempel Deichman og i fritidsklu­bber.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Søstrene Eva Brekke og Kjersti Nyrud (t.h.) har forståelse for at det kommer nye innstrammi­nger.
Søstrene Eva Brekke og Kjersti Nyrud (t.h.) har forståelse for at det kommer nye innstrammi­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway