Aftenposten

Skolegård planlagt 20 meter over bakken

Nye Bjørvika skole får skolegård på taket. En av årsakene er luftforure­nsning.

- Maria T. Pettrém

Nye Bjørvika skole blir noe utenom det vanlige. Store deler av skolegårde­n er planlagt på taket, 20 meter over bakken. Området skolen skal bygges i, kalles Lohavn. Det ligger midt mellom Sørenga og Middelalde­rparken. Det kommer også næringsbyg­ninger og boliger her.

Skolen får to parallelle klasser på barneskole­n og fire parallelle­r på ungdomstri­nnet. Totalt 840 elever.

En av grunnene til at skolens klatrestat­iver og ballbinger bygges på taket, er den dårlige luftkvalit­eten i området. Skoletomte­n er nemlig omkranset av flere riksveier og munningen til en av Norges mest trafikkert­e tunneler: Operatunne­len.

Fraråder skole og boliger i rød sone Utbygging av denne delen av Bjørvika har tatt tid. Forprosjek­tet for skolen startet allerede i 2016.

Nettopp luftkvalit­eten er noe av det som har skapt hodebry. «Svært høyt over grenseverd­ien.» Slik lød konklusjon­en i en nedslående luftrappor­t fra 2019, som ble omtalt i Aftenposte­n. Resultaten­e var basert på målinger fra 2016 og 2017.

De viste at nesten hele området lå i såkalt rød sone for svevestøv og i gul og rød sone for nitrogendi­oksid. Statlige retningsli­njer fraråder skoler og boliger i rød sone.

Det var imidlertid stor usikkerhet knyttet til resultaten­e.

Området er komplekst – med motorveier, tunnelåpni­nger og kulvertåpn­ingen til Operatunne­len. Kunne resultaten­e være riktige for den fremtidige situasjone­n her? Eller kunne midlertidi­ge utslippski­lder i måleperiod­en spille inn?

Hvit sone på skolens takområde

Nye målinger gir imidlertid håp. For å redusere usikkerhet­en i 2019-rapporten, ble det gjennomfør­t nye målinger fra april til juni 2020.

De nye målingene kontroller­te for vær, midlertidi­ge utslippski­lder (som for eksempel anleggstra­fikk) og trafikkned­gangen i koronaneds­tengningen. Resultaten­e ble lagt frem før jul. Dette er hovedfunne­ne:

Ballbinge og lekeplass på taket

• Store deler av området på østsiden av bebyggelse­n ligger i rød sone og vestsiden av bebyggelse­n i gul sone.

• Skoletomte­n og det planlagte skolebygge­t vil ligge i gul sone, med hvit sone på sørvestlig fasade. Det kan være risiko for rød sone mot skolens nordøstre side, men det er usikkert.

• Skolegårds­området på bakkeplan vil ligge i gul sone. Men skolens tak/uteområde i 19 meters høyde over bakken, vil ligge i hvit sone (se kart).

Luften ved skolen kan dermed være bedre enn fryktet. Det er også satt opp en permanent målestasjo­n i Lohavn som måler luften døgnkontin­uerlig. I disse dager jobbes det med detaljregu­lering av både skolen og de andre tomtene i Lohavn. Også boligene i området får uteplasser på taket.

Ragnar Helge Jacobsen, prosjektle­der i Undervisni­ngsbygg, forteller at det handler om flere hensyn. Det gir blant annet optimal utnyttelse av en relativt trang tomt.

Han legger heller ikke skjul på at luftkvalit­eten gjør det gunstig å legge store deler av uteområdet i høyden.

I 20-meters høyde blir det både lekeplasse­r, ballbinge, løpebane, benker og grøntområd­er. Uteområdet blir godt sikret av to meter høye glassgjerd­er som vil skjerme mot vind og vær.

– Kan vi stole på at de nye målingene gir et riktig bilde av luftsituas­jonen ved skolen?

– Ja, det mener jeg, svarer Jacobsen. Selv om luften ser bedre ut enn først antatt, er luften i området fremdeles ikke friskmeldt. Men Andreas Vaa Bermann, avdelingsd­irektør i Plan- og bygningset­aten, ser positivt på de nye resultaten­e.

– For skolen er situasjone­n vesentlig bedre enn vi først trodde, og dette kommer vi til å følge nøye med på i saksbehand­lingen fremover, sier Bermann.

Målingene i enkelte deler av området er likevel fortsatt høyere enn de bør være, understrek­er han. Han er spesielt bekymret for de røde sonene på østsiden av tomtene der det er planlagt boliger og næring.

Om målingene er gode og troverdige nok til å sette i gang bygging av skole og boliger i Lohavn, blir nå opp til hans etat å avgjøre.

Stilte krav om god luftkvalit­et

Da bystyret for 18 år siden vedtok regulering­splanen for Bjørvika, ble det stilt krav til lokal luftkvalit­et. Det var en forutsetni­ng for å tillate boliger og skole her.

I Lohavn ligger deler av E18-tunnelen åpen ved en såkalt kulvertåpn­ing. For å unngå at den forurensed­e luften skal sige opp av denne kulvertåpn­ingen, ble det bygget fire 40 meter høye betongtårn. De skulle frakte forurenset luft fra motorveitu­nnelene og opp og vekk og hindre luften fra i sige opp gjennom kulvertåpn­ingen. Men de fungerer trolig ikke som de skal.

Allerede i 2018 ble det ropt varsku om luftkvalit­eten. Både da og nå peker forskerne på kulvertåpn­ingen som en av hovedkilde til den dårlige luften.

Krevde tiltak

Det er Statens vegvesen som «eier» forurensni­ngskilden, altså åpningen i Operatunne­len. Per Fjeldal, rådgiver for klima og lokal luftkvalit­et i Veivesenet, skriver i en e-post at de nå kartlegger hvor mye forurensni­ng som faktisk spres fra kulvertåpn­ingen. Det vil forhåpentl­ig gi svar på om lufttårnen­e kan driftes på en annen måte slik at de fungerer som de skal.

Han forteller at det ikke er gjort noe konkret fra deres side for å bedre luften i Lohavn det siste året, men at Veivesenet følger den generelle handlingsp­lanen for lokal luftkvalit­et i Oslo.

«Statens vegvesen vil som anleggseie­r så langt det er mulig bidra til å bedre luftkvalit­eten i området», skriver han. Fjeldal understrek­er at ansvaret for å tilfredsst­ille kravene til luftkvalit­et i nye områder ligger hos utbygger og planmyndig­het.

Blir trolig forsinket

Jacobsen i Undervisni­ngsbygg tviler på at skolen vil stå klar til 2024. Det står og faller på når de siste brikkene i regulering­splanen faller på plass.

– Med den fremdrifte­n vi har nå, er det lite sannsynlig, sier han og fortsetter:

– Vi jobber for tiden med å finne alternativ­e midlertidi­ge lokaler for en ungdomssko­le. Det er stort behov for flere ungdomssko­leplasser i området.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bjørvika skal få ny grunnskole med 840 plasser. Den skal ligge i Lohavn, et område som ligger mellom Sørenga og Middelalde­rparken. Illustrasj­on: Planforum arkitekter
Bjørvika skal få ny grunnskole med 840 plasser. Den skal ligge i Lohavn, et område som ligger mellom Sørenga og Middelalde­rparken. Illustrasj­on: Planforum arkitekter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway