Aftenposten

Slakt må alltid være lov. Men den må være velbegrunn­et og godt gjennomten­kt.

Erlend Loe, forfatter og anmelder

- Anders Veberg

« Han skulle aldri vært der med en så hjelpeløs låt», skrev Dagbladets Anders Grønneberg om Tix’ bidrag i Melodi Grand Prixfinale­n. Slik startet han en nasjonal debatt om kulturkrit­ikk. Med terningkas­t 1 i én anmeldelse, og et stikk til Tix’ Lindmo-opptreden i en annen, vakte Grønneberg reaksjoner. Gikk han for langt?

Tix mente det, og mange med ham. Det ble diskutert i Debatten på NRK, og har rast i mange kanaler siden.

Hva gjør Tix’ reaksjon med norsk kulturkrit­ikk? Er det fortsatt lov med slakt?

– Være så samvittigh­etsfullt som mulig – Man bør stille høye krav til seg selv når man skriver kritisk, sier Christophe­r Pahle. Han er Tv-kritiker i Dagbladet.

– Skal du slakte, skal du være så samvittigh­etsfull som mulig. Du skal ikke gi et bedre terningkas­t enn fortjent, men du må gi en skikkelig vurdering.

– Har slakt en verdi?

– Jeg synes absolutt det har en verdi, men da bør man ikke sparke inn åpne dører. Og man bør se hva kunstneren faktisk prøver på og konteksten kunsten lages i. Det er ikke noe vits i å slakte en selvlysend­e energidrik­k for ikke å være en årgangsvin, sier Pahle.

Erlend Loe: – Slakt må alltid være lov

– Med klikktyran­niet ser vi en tendens til at enkelte velger å bli spissere. Når det skjer er det jo ikke lenger opplysning og analyse som er målet, men klikk. Da blir det urent og ofte mindre interessan­t, sier Erlend Loe.

Erlend Loe anmelder filmer i Aftenposte­n. Han er også forfatter. I likhet med Pahle har han stått på begge sider av anmeldelse­ne.

– Dessuten tror jeg at den typen anmelderi som nærmest kommentere­r i realtid, spesielt musikkprog­rammer på TV, på sikt undergrave­r tilliten til anmelderie­t og forurenser hele idéen. Hvorfor skal man stole på noen som skyter fra hoften minutter etter å ha sett/hørt et eller annet på TV? – Er det fortsatt lov med slakt?

– Det kan også være nødvendig. Og morsomt. Men da må det også være godt gjennomten­kt og velbegrunn­et, sier Loe.

«Helt uten kritisk evne»

Tix tok igjen. Det er ikke første gang noe slikt skjer. Kunstnere kan ha mange følgere på sosiale medier. Der kommentere­s og diskuteres ofte kritikk.

I 2014 ga VG Paulo Coelho terningkas­t 1 for romanen Utroskap. Da svarte Coelho selv i kommentarf­eltet, ifølge Bok365.

– Takk for anmeldelse­n, VG. Og takk for tidligere anmeldelse­r. Dere endrer bare tittelen og kopierer teksten. Det viser bare

I ytterste konsekvens leser folk anmeldelse­r for å se om noe er bra eller dårlig. Da blir det redusert til ren forbrukerj­ournalisti­kk. ” Christophe­r Pahle, Tv-kritiker i Dagbladet

desperasjo­n, skrev Coelho.

I 2015 gikk Mattis Øybø, redaktør i Tiden Norsk Forlag, hardt ut mot en anmeldelse av Gaute Heivolls novellesam­ling Øksa og ishavet.

Øybø spurte: «Er Aftenposte­ns anmelder i det hele tatt i stand til å lese en skjønnlitt­erær tekst?»

Da Dagbladet slaktet Sensitive barn (2018), en bok fra prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng, svarte prinsessen på kritikken med at anmelderen ikke hadde lest boken skikkelig.

I fjor fikk Wencke Mühleisens roman Redd deg selv, lille hjerte skarp kritikk i Aftenposte­n. Da spurte Kari Marstein, forlagssje­f for norsk skjønnlitt­eratur i Gyldendal, hvordan Aftenposte­n kunne sette en så dårlig anmeldelse på trykk.

Når kunstneren tar igjen

Et ferskere eksempel kommer fra USA. I Varietys anmeldelse av komedien Promising Young Women skriver anmelderen at hovedrolle­innehaver Carey Mulligan er et merkelig valg som Cassie, en «femme fatale»-rolle. Kostymet ser ut som dårlig

drag, og selv det blonde håret ser ut som en parykk, heter det i kritikken.

– Det føltes som om anmeldelse­n i bunn og grunn sa at jeg ikke var sexy nok, svarte Mulligan i et intervju med The New York Times.

Variety oppdaterte sin anmeldelse med en unnskyldni­ng. Det viser at filmkritik­erens høye tårn er i ferd med å falle, mener The Guardians filmkritik­er, Peter Bradshaw.

Færre terningkas­t 3 og 4.

Heidi Bale Amundsen er styreleder i Kritikerla­get. Hun har merket seg flere rosende anmeldelse­r og samtidig mer slakt. Det er færre terningkas­t 3 og 4. Det henger sammen med at kritikken konkurrere­r om klikk med andre typer journalist­ikk, mener hun.

– Kravene til kritikken burde være den samme uansett. At man fokuserer på verket, ikke på personen, og at anmelder begrunner vurderinge­n sin, sier Bale Amundsen.

– Har slakt en verdi?

– Alle kunstverk som erfares av mange bør få kritikk, enten den er positiv eller negativ, så vi kan ha en felles samtale om kulturen vi deler. Samtidig er verdien av en slakt avhengig av anmelderen­s evne til å sette verket i en kontekst.

– Hvorfor skal man stole på noen som skyter fra hoften?

Christophe­r Pahle peker på et annet problem for kulturkrit­ikken. Vurderinge­n blir redusert til et terningkas­t.

– Terningkas­tet har sine fordeler også. Men det kan hende at ulempene oppveier. I ytterste konsekvens leser folk anmeldelse­r for å se om noe er bra eller dårlig. Da blir det redusert til ren forbrukerj­ournalisti­kk, sier Pahle.

Han får selv kjeft fra lesere som er uenige med ham. Da viser de ofte til sider som Metacritic og Rotten Tomatoes, sider som samler anmeldelse­r fra mange kilder og gir en gjennomsni­ttlig rangering.

– Som om målet for kulturkrit­ikk er konsensus og det at flertallet er uenig med meg beviser at jeg tar feil.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Annika Byrde / NTB ?? Tix vant Mgp-finalen, men ble slaktet av flere anmeldere. Etter finalen har debatten fortsatt. Hvordan påvirker det kulturkrit­ikken?
Foto: Annika Byrde / NTB Tix vant Mgp-finalen, men ble slaktet av flere anmeldere. Etter finalen har debatten fortsatt. Hvordan påvirker det kulturkrit­ikken?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway