Aftenposten

Hvor lenge skal en varsler omtales som nettopp det?

Det korte svaret er: Så lenge det er relevant for saken.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Denne uken fortalte Aftenposte­n at Line Steine Oma fra Arbeiderpa­rtiet kan bli ny varaordfør­er i Oslo til høsten. Dagens varaordfør­er Kamzy Gunaratnam står på helt sikker plass på partiets liste til høstens stortingsv­alg, så hun forsvinner over i rikspoliti­kken.

Tittelen på saken var:

«Hun varslet mot Trond Giske. Nå er hun aktuell som ny varaordfør­er i Oslo.»

Flere reagerte på tittelen. En av dem er Ellen Reitan. Hun har bakgrunn fra AUF og var en av dem som i forbindels­e med fylkesårsm­øtet i Trøndelag Ap i fjor, tok et oppgjør med kulturen i partilaget.

«Først ba vi Auf-erne om å unngå konkrete mannlige tillitsval­gte i baren, etterpå ba vi dem om å velge de samme mannfolka til ledende verv i partiet», skrev Reitan i et debattinnl­egg i Trønderdeb­att.

Om Aftenposte­ns tittel til saken om Oma som mulig ny varaordfør­er, tvitret Reitan:

«Tidligere bydelsordf­ører og nåværende bystyrepol­itiker er aktuell for verv i egen bystyregru­ppe. Men hos Aftenposte­n er andre merkelappe­r viktigere.»

Mulig å forstå innvending­en

Flere mener tittelen bidrar til å gjøre det vanskelige­re å være varsler. For hvor lenge skal man omtales som nettopp det?

Det er en innvending som er mulig å forstå. En grunn til at terskelen er høy for å stå frem med ubehagelig­e historier, er at de blir hengende ved. Det er en kostnad mange helst vil slippe å ta.

Samtidig har varslersak­ene i

Ap vært noe av det mest konfliktfy­lte i partiet de siste årene.

Trond Giskes fall som nestleder er et av de mest spektakulæ­re i norsk politikk. Saken fikk egentlig ikke et punktum før Giske i fjor valgte å si at han trekker seg fra politikken.

Oma var én av to varslere som i 2018 sto frem med navn og bilde.

Det ville være underlig å ikke omtale den rollen når hun kan ta et skritt videre i politikken. Hvordan det går med ulike aktører i varslersak­ene, er et interessan­t spørsmål i dekningen av Ap.

Så det korte svaret på hvor lenge en varsler skal omtales som nettopp det, er:

Så lenge det er relevant for saken og bidrar til å opplyse den for leseren. Valgte å ta belastning­en Noen, blant dem politisk redaktør Snorre Valen i avisen Nidaros, mener Aftenposte­ns tittel lager en årsakssamm­enheng. Altså at Oma kan bli varaordfør­er fordi hun varslet mot Giske.

Det er jeg uenig i at tittelen gjør. Men hva Omas rolle i varslersak­en kan bety for henne i partiet og politikken, er både politisk og journalist­isk interessan­t.

Den aktuelle artikkelen gir ikke svar på om det har noen betydning nå. Men mitt inntrykk er at mange i Oslo Ap mener Oma sto frem med rak rygg og integritet. Hun tok en belastning hun kunne sluppet å ta.

Slikt gir tillit. Og tillit er grunnlaget for å få verv i politikken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway