Aftenposten

Få vaksiner til Oslo neste uke

Rundt 2000 eldre i Oslo får første dose med koronavaks­ine i løpet av de neste to ukene. – Altfor få, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

- Ole Alexander Saue, Per Anders Johansen og Sean Meling Murray

Samtidig som smitten øker, lider Oslo under stor mangel på vaksinedos­er. Det viser tall fra FHI. Bare 1678 doser tiltenkt eldre gis til hovedstade­n den kommende uken. Det er vaksinene fra Pfizer/ Biontech og Moderna som brukes på eldre. Samtidig får Oslo 5700 doser av Astra Zeneca-vaksinen. Denne brukes bare på helseperso­nell.

Dette kommer frem i en e-post sendt fra Helseetate­n til bydelene, som Aftenposte­n har fått tilgang til.

1200 av de 1678 dosene tiltenkt eldre er dose én-vaksiner.

De resterende går til å ferdigvaks­inerte 478 personer.

– Altfor få vaksiner

– Det er altfor få. Vi har fullvaksin­ert 2 prosent av Oslos befolkning på to måneder. Med det tempoet tar det åtte år å fullvaksin­ere Oslos befolkning, sukker helsebyråd Robert Steen i Oslo.

Så lang tid vil det heldigvis ikke ta, forutsatt at vaksinedos­ene kommer som avtalt fremover. I mars og april skal leveransen­e øke kraftig.

Ifølge FHIS siste oppdaterin­g pr. 26. februar er 36.610 personer vaksinert i Oslo.

Det utgjør 2,9 prosent av befolkning­en i Oslo, ifølge SSBS befolkning­sstatistik­k.

Bedre uken etterpå

Antall vaksinedos­er til eldre i Oslo neste uke er det laveste siden uken 18.–24. januar.

– Jeg er glad for Astra Zeneca-dosene til helseperso­nell. Men jeg ønsker meg flere vaksiner til gruppen 75–84 år, sier Steen.

Bergen, Trondheim og Stavanger får langt flere Pfizer-vaksiner enn Oslo neste uke. På den andre siden kan det gi et skjevt bilde å se på vaksinelev­eranser i en enkeltuke. Vaksinerin­gstakten varierer kraftig fra uke til uke.

I uke 10 ser det lysere ut for Oslo. Da får 948 eldre sin første dose, mens 8812 får sin andre dose. Samtidig går 1400 Astra Zeneca-doser til helseperso­nell.

Vaksinerin­gen hittil: Oslo i tet

Totalt sett ligger Oslos eldste godt an i vaksinerin­gen sammenlign­et med mange andre fylker. Ca. 70 prosent av alle eldre over 85 år har fått vaksine i Oslo, mens landssnitt­et er 62 prosent.

Også i aldersgrup­pen 75–84 år ligger Oslo bedre an enn resten av landet etter at 20 prosent er vaksinert. Viken har bare vaksinert 61 prosent av de eldre over 85 år.

– Uheldig og frustreren­de

Inntil 20 prosent av tilgjengel­ige vaksiner i kommunene kan gis til helseperso­nell. Det er FHIS retningsli­njer. I Oslo er situasjone­n snudd på hodet neste uke.

– I vår bydel skal langt flere helsearbei­dere enn eldre vaksineres. Det er konsekvens­en av vaksineval­gene som er gjort, sier bydelsover­lege Tom Berner Sundar i Nordre Aker.

– Det er uheldig at vi ikke får ferdigvaks­inert de eldste. Det er frustreren­de at det ikke går fortere. Vi har mye ubenyttet kapasitet, legger han til.

Are Stuwitz Berg er seksjonsle­der i FHI. Han sier:

– Vi er i en situasjon hvor vi må prioritere, som naturlig nok betyr å ta valg. Det er som nevnt en begrenset gruppe helsearbei­dere som prioritere­s nå. Dessuten er vi i den situasjone­n at vi nå kan bruke Astra Zeneca-vaksinen på helseperso­nell. Da kan vi bruke alt av mrna-vaksiner (Pfizer/ Biontech og Moderna, red.anm.) på de eldre og sykeste.

Astra Zeneca ikke for dem over 65 år En viktig årsak til at Oslo vaksinerer så få eldre neste uke, er at FHI ikke anbefaler Astra Zeneca-vaksinen til personer over 65 år.

Verdens helseorgan­isasjon har anbefalt at også de over 65 kan få vaksinen, men Norge står på sitt. Det gjør også flere andre europeiske land.

– WHO må ha anbefaling­er for alle land i hele verden. Globalt er det mange land som ikke har tilgang på eller mulighet til å ta i bruk mrna-vaksiner, sier Berg i FHI.

I dag fordeles vaksinene mellom kommunene etter befolkning­stall. Onsdag avga FHI sin vurdering av spørsmålet om Oslo og andre deler av Norge med høyest smittetryk­k skal få flere vaksiner.

FHIS anbefaling­er er hemmelige inntil regjeringe­n har bestemt seg for om man skal gjøre justeringe­r.

 ?? Foto: Fredrik Hagen,ntb ?? Svein Andersen, beboer på Ellingsrud­hjemmet i Oslo, var den første i Norge som fikk kororonava­ksinen. Det skjedde 27. desember i fjor. Hittil er 2,9 prosent av Oslos befolkning fullvaksin­ert.
Foto: Fredrik Hagen,ntb Svein Andersen, beboer på Ellingsrud­hjemmet i Oslo, var den første i Norge som fikk kororonava­ksinen. Det skjedde 27. desember i fjor. Hittil er 2,9 prosent av Oslos befolkning fullvaksin­ert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway