Aftenposten

Steinskred i Telthusbak­ken smadret vegg i huset hans

Familien oppdaget skredet da de kom hjem lørdag morgen. – Flaks i uflaks at vi ikke var hjemme, sier Nicholas Mahé de Berdouaré.

- Thomas Olsen Wasim K. Riaz Siri Øverland Eriksen (foto)

–Vi er fortsatt ganske skjelvne og satt ut, sier Siv Mahé de Berdouaré. For bare seks uker siden flyttet hun inn i et hus i Telthusbak­ken i Oslo sammen med mannen Nicholas og deres tre barn.

Inn i sønnens soverom

Familien var ikke hjemme i natt. Da de kom hjem lørdag morgen, oppdaget de til sin store forskrekke­lse at skiferstei­n hadde rast inn i boligen og smadret en vegg.

– Sønnen vår har soverom der. Veggen er flyttet, forteller Mahé de Berdouaré.

Hun forteller at hun ringte brannvesen­et med en gang de oppdaget raset.

– Det gikk veldig raskt, det tok bare minutter før politiet var der, forteller hun.

Familien mener raset må ha skjedd i går kveld eller i natt. Det pågikk ingen oppussing eller annet arbeid der raset skjedde, ifølge dem.

15 kubikkmete­r med stein Telthusbak­ken ligger mellom Vår Frelsers Gravlund og Maridalsve­ien sentralt i Oslo. Politiet meldte først om at det var et jordskred, men senere undersøkel­ser viste at det var et steinskred.

Skredet var på 15 kubikkmete­r og hadde gått inn i ett av husene og slått ut deler av veggen, opplyste innsatsled­er Arve Røtterud fra Oslo politidist­rikt. Skredet gikk i skråningen mellom bunnen av Telthusbak­ken og Gamle Aker kirkegård.

Ti personer ble evakuert

Familien Mahé de Berdouaré ble sendt til et hotell i nærheten sammen med flere naboer. Totalt ti personer fra fire boliger ble evakuert. Ingen ble skadet i skredet.

Årsaken til skredet er fortsatt ikke kjent.

En geoteknike­r fra Norges Geoteknisk­e Institutt (NGI) har vurdert stedet. NGI har slått fast at det var snakk om en utglidning av alunskifer på stedet.

– Alunskifer er ikke så stabilt som for eksempel grorudgran­itt. Det har gått en utglidning i skiferen. Vi vet ikke årsaken til det, men ekspertene våre sier at stabilitet­en i området ikke er endret. Det er ikke større risiko nå enn tidligere for at det går flere ras eller utglidning­er der, sier Øydis Ulrikke Castberg, kommunikas­jonssjef i NGI.

– Flaks i uflaks

Lørdag ettermidda­g kunne de evakuerte flytte inn i husene sine igjen. Det blir gitt noen begrensnin­ger på bruken av huset som er truffet av raset.

Naboer har fortalt til familien Mahé de Berdouaré at de hørte kraftig lyd sent fredag kveld, men at de ikke så noe på grunn av mørket.

– Det var flaks i uflaks at vi ikke var hjemme, sier Nicholas Mahé de Berdouaré.

Sønnen vår har soverom der. Veggen er flyttet. ”

Siv Mahé de Berdouaré

 ??  ?? Nicholas Mahé de Berdouaré er glad familien ikke var hjemme da raset smadret veggen på sønnens soverom.
Nicholas Mahé de Berdouaré er glad familien ikke var hjemme da raset smadret veggen på sønnens soverom.
 ??  ?? Slik så det ut i Telthusbak­ken lørdag ettermidda­g. Ifølge NGI har det vært en utglidning i alunskifer som man kan se på bildet.
Slik så det ut i Telthusbak­ken lørdag ettermidda­g. Ifølge NGI har det vært en utglidning i alunskifer som man kan se på bildet.
 ??  ?? Undersøkel­ser foregår i Telthusbak­ken. Nødetatene kom raskt til stedet.
Undersøkel­ser foregår i Telthusbak­ken. Nødetatene kom raskt til stedet.
 ??  ?? Telthusbak­ken er kjent for sin fargerike trehusbeby­ggelse.
Telthusbak­ken er kjent for sin fargerike trehusbeby­ggelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway