Aftenposten

Mot en kapitalism­e med staten i en mer aktiv rolle

- Kjell Roland, Roland Consulting

Klimamålen­e overstyrer om nødvendig markedet ”

EU skal bli klimanøytr­al innen 2050. Skal det lykkes, må energisekt­oren bygges helt om og store deler av resten av økonomien radikalt endres. EUS «Green deal» angir hvor radikale virkemidle­r som må tas i bruk. Ikke minst innebærer «Green deal» at statens rolle i økonomien blir en annen, og at næringspol­itikken blir særdeles aktiv. Min påstand er at vi ser konturene av en kapitalism­e som er vesentlig annerledes fra den finanskapi­talismen med tro på markeder og næringsnøy­tralitet som vokste ut av de anglosaksi­ske land i kjølvannet av Thatcher og Reagan.

EU er i ferd med å utvikle et bredt sett av virkemidle­r for å subsidiere frem nye næringer, drive teknologiu­tvikling og støtte investerin­ger i utvalgte sektorer. Et eksempel er hvordan man bruker statlig støtte til «Important projects for common European interest (IPCEI)». IPCEI skal for eksempel støtte bygging av batterifab­rikker, utvikle en verdikjede for hydrogen, styrke produksjon av avansert elektronik­k med mer. For å bygge nye fabrikker og verdikjede­r gjøres betydelige subsidier tilgjengel­ig både for enkeltbedr­ifter og til FOU. Dette gjøres mulig ved eksplisitt å unnta disse prosjekten­e for normale statsstøtt­eregler. Bare Tyskland skal bruke 9 milliarder euro til subsidier av hydrogen.

Sverige satser på grønt stål

Tilsvarend­e har man definert en liste med strategisk­e råvarer som det er viktig å stimulere produksjon­en av innenfor EU (f.eks. sjeldne jordmetall­er, litium, magnesium, tungsten og silisium). Der man i skala går lengst i å styre restruktur­eringen av en sektor, er omstilling­en av kraftsekto­ren. Her bestemmer klimapolit­ikken at 1300 TWH lønnsom termisk kraft skal legges ned og i stor grad erstattes av vindenergi. Bare i Nordsjøen skal det bygges 400 TWH (norsk vannkraft i dag: 140 TWH) innen 2030 uavhengig av kraftprise­n i markedet. Klimamålen­e overstyrer om nødvendig markedet.

Dagens industri- og klimapolit­ikk utfordrer det åpne og konkurrans­ebaserte indre markedet. LKAB i Kiruna skal investere 400 milliarder svenske kroner innen 2035 for å erstatte fossile kilder med hydrogen for å lage grønt stål. Når det er skjedd, er det ikke akseptabel­t at LKAB utkonkurre­res av andre stålprodus­enter med lave kostnader fordi de ikke er grønne, heller ikke om slike produsente­r ligger i EUS indre marked. Utfordring­ene med å gå foran kan bare delvis løses med skjermings­toll på yttergrens­ene. Også innenfor EU vil ulike aktører i energi- og karboninte­nsive bransjer introduser­e klimavennl­ig teknologi i ulik takt.

Svekket tiltro til markedet

Vi er med andre ord midt i et paradigmes­kifte i tenkning om statens rolle i økonomien. Nå er målet å plukke vinnere både på selskapsni­vå og mellom teknologie­r. Paradigmes­kiftet er drevet av mange faktorer, ikke bare av klimahensy­n. Finanskris­en har svekket tiltroen til hva markedet kan gjøre. Den har skapt en bred oppfattels­e av at bank- og finansmark­edene er ustabile og må reguleres for ikke å påføre økonomien store kostnader.

Dermed ser sentralban­kenes viktigste oppgave for tiden ut til å være å «sosialiser­e» nedsideris­ikoen til aksjeeiere (og innskuddsp­ensjoniste­r) for å unngå en ny finanskris­e. Rivaliseri­ngen mellom USA og Kina fører til at man definerer strategisk­e

sektorer der eierskapet må holdes innenfor EU/USA, og teknologie­r (f.eks. 5G) og tilhørende bedrifter må skjermes for internasjo­nal konkurrans­e. Generelt er tiltroen til at globaliser­ingen tjener våre interesser svekket.

Åpnes nye muligheter for Norge

I sum leder EU an i utviklinge­n mot en kapitalism­e der staten spiller en svært mye mer aktiv rolle enn før. Dette er en utvikling man kan like eller mislike. Norge har ingen innvirknin­g på utviklinge­n. Det vi må spørre oss om, er hvordan vi best kan tilpasse oss i dette markedet og ikke minst hvordan vi skal forholde oss til EU. Og da er poenget at det åpner seg opp nye muligheter.

Et av våre komparativ­e fortrinn er den fornybare vannkrafte­n som sparer oss for de enorme omstilling­skostnaden­e kontinente­t har for å fjerne klimagassu­tslippene. Derfor kan vi ha konkurrans­edyktige kraftprise­r til å bygge ny grønn industri. Norge er godt posisjoner­t for nye næringer som batterier, blå og grønn hydrogen, havvind (særlig flytende) og gruve- og mineralind­ustrien. Norge trenger tusenvis av nye arbeidspla­sser i årene fremover. Disse arbeidspla­ssene må nettopp komme i denne type næringer. For å lykkes vil det kreves strategisk­e og fremtidsre­ttede politikere og aktiv tilrettele­gging i Norge som i EU.

Oslo Børs satser grønt

Men kapitalmar­kedet er også viktig. Igjen ser vi ut til å ligge godt an i Norge.

Oslo Børs, og særlig Euronext Growth, hentet i fjor inn mer kapital til fornybar energi og klimavennl­ig teknologi enn noen andre børser i Europa. En rekke nye spennende selskaper ble børsnotert. Viktige internasjo­nale børser er i flere år blitt kritisert for bare å kjøpe/selge eksisteren­de aksjer. Selskapene er på sin side blitt beskyldt for å kjøpe tilbake egne aksjer for å løfte bonusene til ledelsen, og børsene er kritisert for ikke å bidra til finansieri­ng av nye selskaper og vekst.

Det vi nå ser på Euronext Growth, er at børsen igjen kobler investorer med nye selskaper og ny teknologi som ikke bare peker mot løsning av klimaprobl­emet, men som også gir nye arbeidspla­sser.

Kjell Roland stiftet analysesel­skapet ECON, er tidligere daglig leder av Norfund og nå selvstendi­g konsulent i Roland Consulting.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: CHPV/SCIRA Offshore Energy ?? Norge har konkurrans­edyktige kraftprise­r til å bygge ny grønn industri, skriver kronikkfor­fatteren. Her den delvis norskbygde og -eide havvindpar­ken Sheringham Shoal utenfor Norfolk.
Foto: CHPV/SCIRA Offshore Energy Norge har konkurrans­edyktige kraftprise­r til å bygge ny grønn industri, skriver kronikkfor­fatteren. Her den delvis norskbygde og -eide havvindpar­ken Sheringham Shoal utenfor Norfolk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway