Aftenposten

Storbyene kan kutte store utslipp i dag

- Katrine Lyngstad, Solar Norge AS Benjamin Strandquis­t, Miljøstift­elsen Bellona

Ordførerne i Norges største byer ber miljøvernm­inister Sveinung Rotevatn (V) og kommunalmi­nister Nikolai Astrup (H) skjerpe klimafokus­et i plan- og bygningslo­ven.

Vi støtter byene i at elektrifis­ering av bygge- og anleggsvir­ksomhet er helt nødvendig for å kutte direkte utslipp fra næringen helt til null. Samtidig vil vi påpeke at byene kan få til store kutt allerede i dag.

I en ny rapport ser Bellona og Solar Norge AS på varetransp­orter i byggenærin­gen. I en serie observasjo­nsstudier var snittlever­ansen pr. bil på 2,8 kolli. Leveranser bestående av én enkelt pall er ikke uvanlig. Det kommer av at bestilling­er gjort fra byggeplass­en, ofte er dårlig planlagt. Dessuten skjer leveranser av elektromat­eriell, rør, glass og trevarer gjerne på én dags varsel.

Transport til og fra byggeplass­er i Norge genererer 565.000 tonn CO2 pr. år. Det tilsvarer de årlige utslippene fra 340.000 bensin- og dieselbile­r.

Vår rapport foreslår tiltak rettet mot myndighete­r, byggherrer, entreprenø­rer og leverandør­er for å optimalise­re transporte­n i byggenærin­gen.

Vi anslår at utslippene fra denne transporte­n kan halveres ved at kommunene stiller strengere krav.

Bedre planleggin­g og samordnede bestilling­er gir færre og større leveranser, og det slår positivt ut på produktivi­teten. Det blir mindre venting og administra­sjon. Det kan beløpe seg til flere millioner kroner i sparte lønnskostn­ader på større byggeprosj­ekter.

Vi ønsker å bevisstgjø­re byene på handlingsr­ommet de allerede har. I miljøkrite­riene til kommunens byggeprosj­ekter kan de stille krav. For eksempel kan de stille krav om samlasting og faste leveringst­ider for å frakte samme mengde varer med færre og større kjøretøy.

Det får klimanytte med én gang, det reduserer trafikkbel­astning, støy og forsinkels­er – og det er gratis.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway