Aftenposten

Vi skal hjelpe – uten ris bak speilet

-

Ved hjelp av rusreforme­n vil vi klare å hjelpe flere ungdommer på rett kjøl. Uten å ty til straff eller makt.

Noen frykter rusreforme­n vil føre til mer bruk av narkotika blant unge. Blant dem er fire kjentmenn på videregåen­de skoler i Bergen som skriver om dette i Aftenposte­n.

Jeg var selv blant dem som trodde at straff hindrer bruk av narkotika. Men jeg tok feil.

Rusreformu­tvalget slo fast at straff og trussel om straff ikke forebygger bruk av narkotika. Det hindrer derimot mennesker som strever med rusproblem­er, i å søke hjelp.

Jeg mener rusreforme­n vil gjøre det enklere å be om hjelp, også for ungdom med begynnende rusproblem­er. Når unge som bruker narkotika, ikke blir straffet, trenger de ikke stikke seg bort. Da kan de snakke åpent om sin egen bruk av rusmidler og få hjelpen de trenger.

Da kan det å bli tatt med rusmidler bli et vendepunkt. Ikke første stopp på en kriminell løpebane.

Jeg har stor respekt for dere som jobber med ungdom. Vi ønsker det samme. Å begrense bruken av narkotika og forhindre at unge blir rusavhengi­ge.

Rusreformu­tvalget fant ikke grunnlag for å si at endringene vi nå foreslår, vil føre til økt bruk av narkotiske stoffer. Rusreforme­n er ingen legaliseri­ng av narkotika. Bruk og besittelse av narkotika skal fortsatt være forbudt. Forbudet er et tydelig signal om farene ved bruk av narkotika.

Jeg skjønner godt at mange er engstelige for de foreslåtte endringene, og særlig hva de si for unge. Men straffens begrensede effekt målt opp mot de negative sidene gjør meg trygg på at vi vil klare å hjelpe flere unge.

Uten å ha noe ris bak speilet.

Bent Høie (H), helse- og omsorgsmin­ister

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway