Aftenposten

Skal guttene bare snakke om psykisk helse i fylla?

- Siri Heimdal Knudsen (16), leder, Kristiansa­nd Unge Høyre

Jeg er en av mange tusen ungdommer som har sett den siste sesongen av Rådebank på NRK. Jeg er nok også en av mange tusen ungdommer som har felt et par tårer mot slutten av sesongen. Disse tårene og følelsene kommer av et alt for viktig tema: psykisk helse! Spesielt hos guttene.

Tabubelagt tema

I min vennegjeng er det helt lov til å si at du har kjærlighet­ssorg for at typen dumpa deg, gråte over en prøve, si at denne tiden er tøff eller snakke åpent om vår mentale helse. Det er jeg veldig takknemlig for, men dessverre er det et veldig tabubelagt tema blant guttene. Dette setter Rådebank på agendaen.

Folkehelse­institutte­ts (FHI) rapport viser at mellom 500–600 selvmord blir begått hvert år. Av disse er to av tre menn. Dette er tall som gir meg en stor klump i magen. Ikke bare er disse tallene utrolig triste, men også så utrolig urettferdi­ge.

Hvis du tar turen på helsestasj­onen, tror jeg sjelden du ser en gutt. Jeg har i hvert fall ikke sett noen på venteromme­t. Helsestasj­onene i landet er «laget» for jenter.

Det virker som om samfunnet vårt kun legger opp til at gutter kan snakke om psykisk helse i fylla. Dette er så urettferdi­g, særlig når tallene tydelig viser at guttene sliter.

Endre holdninger

For å fikse dette problemet må Unge Høyres forslag om å ha egne helsestasj­oner for gutter, bli realisert. Psykisk helsehjelp må bli mer åpen og tilgjengel­ig.

Verden har forandret seg så mye det siste året, og det samme må holdningen­e våre om psykisk helse. Regjeringe­n har allerede skiftet navnet på helsesøstr­e til helsesykep­leiere. Jeg har troen på at vi kan ta hverandre inn i varmen og at guttenes psykiske helse blir mer prioritert.

Takk til Rådebank som satt psykisk helse for gutter på agendaen.

 ?? Foto: Skjermdump fra NRK ?? Takk til «Rådebank» som satt psykisk helse for gutter på agendaen, skriver debattante­n.
Foto: Skjermdump fra NRK Takk til «Rådebank» som satt psykisk helse for gutter på agendaen, skriver debattante­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway