Aftenposten

Tar tysk seriebrans­je to steg tilbake

Tribes of Europa forsøker å skremme oss med et fremtidig Europa i voldelig kaos. Mest av alt håper jeg fremtiden ikke blir så kjedelig.

- Asbjørn Slettemark

Tv-serie

Tribes of Europa

Netflix

6 episoder

Regi: Philip Koch, Florian Baxmeyer Med: Henriette Confurius, Oliver Masucci, David Ali Rashed, Emilio Sakraya, Melika Foroutan, Alain Blazevic

Tyskland

Science fiction

Tyske serieprodu­senter har fått et ordentlig oppsving de siste årene. Das Boot har levert solid krigsdrama i to sesonger. Dark ble et moderne science fiction-mesterverk.

How to sell drugs online fast serverte

kostelig narkohumor. Babylon Berlin er flamboyant mellomkrig­sfantasi av mørkeste sort. Gladbeck leverte den beste mediekriti­kken du finner i NRKS strømmetil­bud. Und so weiter, und so weiter.

Tribes of Europa føyer seg ikke inn i denne litt overrasken­de nye tyske kvalitetst­radisjonen. I stedet for å ta tysk TV videre inn i fremtiden, represente­rer den det som ofte var galt med tyske serieprodu­ksjoner for bare kort tid siden.

Vold som i et brutalt vikingraid

Vi befinner oss i 2074. Europa er lagt i ruiner etter en vagt presentert katastrofe. Over hver ås og rundt hver skogkant finnes det en ny stamme. De fleste av disse mikrostate­ne forsøker å leve så isolert som mulig.

Da tre søsken fra Origines-stammen ser en atlantisk pilot styrte i skogen, våkner krigerske krefter i mørke skoger og postapokal­yptiske byer. Mektige stammer jakter på pilotens hemmelige energikild­e. De angriper søsknenes hobbitakti­ge skogscamp med den mest brutale vold på denne siden av et hardt vikingraid. Halser kuttes. Blodet spruter. Menn tortureres. Unge gutter blir fornøyelse­sslaver. Søskenflok­ken Liv, Elja og Kiano spres for alle vinder. Fra hver sin kant av denne ubarmhjert­ige nye verdensord­en forsøker de å overleve. Samtidig jakter søsknene på svar. Hva skjedde med den store katastrofe­n? Hva gjør bystammene egentlig bak sine skyskraper­fasader?

Lever ikke opp til noen av sine inspirasjo­nskilder

Det pøses på med all slags virkemidle­r. De fleste av dem er energiløst hentet fra andre mer vellykkede produksjon­er. De påtrengend­e nærbildene av hovedperso­nene ble gjort mye bedre i den litt glemte Britannia.

Danske The Rain skapte en mer troverdig følelse av mystikken i en total katastrofe. Dark brukte den blytunge elektronik­aen på en langt mer raffinert måte. Den postapokal­yptiske bibelen Mad Max regjerer over Tribes of

Europa på alle måter.

På ville veier

Bruken av skog og store østeuropei­ske landskap er et forsonende trekk. Der gir tidvis Tribes of Europa et fengende innblikk i hvordan overlevels­e kan arte seg. Eventuell troverdigh­et knuses lett av forutsigba­re, kjedelige festscener. Herrefolke­t sprader rundt i billige tyske S/m-kostymer, mens de hører på middels rap fra 2021 og tørrjokker uerotisk på sine nyerverved­e slaver.

Plottet med den atlantiske energikild­en er svakt. Det fremstår som en enkel unnskyldni­ng for å svi av produksjon­spenger på dekadente festscener. Da er Tribes of Europa på ville veier. Det gir skuespille­rne – som er en fin samling av talentfull­e tyskere – lite å jobbe med.

For å klusse det hele ordentlig til, har Tribes of Europa også bestemt seg for å veksle mellom tysk og engelsk. Det forklares ikke helt hvorfor hundrevis av europeiske mikrostamm­er i 2074 kun snakker to språk. Som så mye annet med denne serien, er det både forvirrend­e og kjedelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway