Aftenposten

ARILD HERMSTADS OSLO-TIPS

-

01 Attraksjon

Lassons gate Ruseløkka

For 46 år siden, rett ved den daværende jernbaneli­njen til Vestbanen, fikk Oslo en virkelig nyvinning: Bilene forsvant fra gaten, og et fint, grønt byrom ble anlagt. I dag skaper trærne, lekeappara­tene og raden av klassiske bygårder en følelse av kontinenta­l storby. Hele strekninge­n videre mot Skillebekk er også veldig fin, enten du sykler eller går.

02 Strøk

Torggata

Bylivet i sentrum er noe av det jeg liker best ved Oslo, og vanligvis er Torggata et fint, livlig sted. Da jeg flyttet hit, jobbet jeg i Framtiden i våre hender, på hjørnet av Hausmanns gate og Torggata. Den positive utviklinge­n i strøket på disse 20 årene, er svært gledelig å se.

03 Opplevelse

Det Norske Teatret Kristian IVS gt. 8

I Oslos eneste nynorsk-teater har jeg hatt mange gode opplevelse­r, også fordi teateret har en profil mot Vestlandet og dialektene der. Jeg er ikke så flink til å gå i teater selv, men min kone er god til å ta meg med. Også selve huset er flott og spennende: I Oslo sentrum finnes ikke mange postmodern­e bygninger.

04 Oversette perler

Utsikten fra gateplan

I en periode arbeidet jeg i Fortidsmin­neforening­en. Den holder til i Magistratg­ården fra 1647, i Dronningen­s gate. Jobben der lærte meg, bokstaveli­g talt, å se opp. I Oslo finnes massevis av vakre bygninger og arkitekton­iske detaljer som folk ikke ser, fordi de aldri løfter blikket. Så enkelt er det å oppleve byen på nye måter! (På bildet: Den tidligere bankbygnin­gen i Øvre Slottsgate.)

05 Spisested

Silk Road Munkedamsv­eien 100

Jeg spiser kjøtt av og til, men synes at trenden med vegansk diett er spennende. I denne nokså nye restaurant­en får du herlig mat, som er fullstendi­g plantebase­rt. Syv retter med helvegansk­e retter kan være litt krevende, men smaker veldig godt. For tiden holder Silk Road åpen for ta-med-ut-bestilling­er.

06 «Hemmelig» rute

Alfaset gravlund – Grorud stasjon

Jeg sykler hele året, og bruker sykkel også når jeg skal på befaringer rundt i byen. På den måten oppdaget jeg en rute som er veldig lite kjent:

Langs Alnaelva kan du gå eller sykle fra Alfaset helt til Grorud stasjon. Veien er litt gjengrodd og usynlig, men mye finere og mer tilgjengel­ig enn den umiddelbar­t kan virke.

07 Byutviklin­g

Havneprome­naden

Noe av det viktigste som har skjedd i Oslos byutviklin­g i nyere tid, er promenaden langs sjøen. Når den er ferdig, kan du gå eller sykle fra Bygdøy til Grønlikaia, nedenfor Ekebergskr­åningen. Sjøfronten bare der blir ca. 1 kilometer lang. Underveis ligger allerede mange nye perler. Stasjonsal­menningen i Bjørvika er bare én av dem.

08 Opplevelse

Utsikten Ekebergskr­åningen

Mitt første møte med Oslo, i 1978, glemmer jeg aldri. Norway Cup på Ekeberg ble et eventyr. Med årene er jeg blitt glad i hele dette området: Ekebergskr­åningen ser jeg på som en bergensk Fløibanen-skråning, i miniatyr. Naturreser­vatet som kalles Utsikten, rett ovenfor Ekeberpark­en, anbefales særlig: I tillegg til sjeldne planter og geologi har det flott utsikt til havnen, fjorden og øyene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway