Aftenposten

VERDEN i Oslo

Den som ser bakover i tid for å oppsummere vesentlige endringer i Oslos byhistorie, vil oppdage at vår by egentlig er blitt formet av viktige oppfinnels­er, farlige epidemier og store samfunnsom­veltninger i verden rundt oss.

- Leif Gjerland, historiefo­rmidler og byvandrer leif.gjerland@gmail.com

KANONBRONS­E

ga oss en ny by

Middelalde­rens enkle kanoner hadde liten rekkevidde og dårlig treffsikke­rhet. Derfor ble det på 1500-tallet funnet opp en ny bronselege­ring av kobber som skulle gjøre løpene i kanonene sterkere.

Den nye legeringen ble kalt «kanonbrons­e». Den gjorde at kanonene kunne lades med mer krutt. Derved kunne man nå begynne å skyte lenger og mer treffsikke­rt.

Dette førte til at middelalde­rbyen Oslo ble liggende mer forsvarslø­s.

Frykten for å bli beskutt av svenske erobrere med sine medbragte nye bronsekano­ner, var en sterk begrunnels­e for å anlegge Christiani­a i 1624. Slik kunne man flytte borgerne over til den nye og tryggere byen innunder festningen.

Der Christian 4. pekte ut sin nye by, hadde imidlertid festningen i alle år hatt sine livsviktig­e åkre.

For å erstatte jordene de militære måtte gi fra seg, lot kongen den gamle og åpne middelalde­rbyen Oslo legges under jord. Han ga området til festningen som ny dyrkningsm­ark.

Slik gikk det til at by og land byttet plass i 1624 på grunn av den nye legeringen kanonbrons­e.

NAPOLEONSK­RIGENE

gjorde byen til hovedstad

I tiårene rundt 1800 erobret keiser Napoleon land etter land rundt Frankrike. Landet hadde den gang ikke hadde noen stor krigsflåte, de var derimot godt utstyrt med fotsoldate­r. Derfor marsjerte vi etter hverandre i vår barndom, syngende «Napoleon med sin hær over Alpene dro!»

Og Frankrikes manglende krigsflåte gjorde det svært vanskelig for dem å erobre øyriket England.

Men England fryktet at det nøytrale Danmark-norge med sin store krigsflåte skulle velge Napoleons side. I 1807 røvet de alle dansk-norske krigsskip ved et knusende angrep på København. Det førte til at Danmark-norge gikk inn i Napoleonsk­rigene på Frankrikes side.

Brått ble vår gamle handelspar­tner England en fiende som stengte sjøveien mellom oss og Danmark. Følgelig måtte Norge styre seg mer selv, og fikk blant annet i 1811 endelig lov til å opprette eget universite­t.

I 1814 sto vi så på den tapende siden da så Napoleonsk­rigene var over. Det utløste både kongeunion­en med Sverige, Grunnloven og at den lille danskbygde provinsbye­n Christiani­a ble hovedstad.

EN SPINNEMASK­IN

ga byveksten

I 1764 klarte den britiske veveren James Hargreaves å lage en spinnemask­in som gikk av seg selv. Han kalte den «The Spinning Jenny». Oppfinnels­en ble videreutvi­klet til å bli starten på den industriel­le revolusjon i England. Der ble det bygget opp store saler med mengder av selvgående spinnemask­iner og vevstoler.

De nye veve- og spinnemask­inene ble drevet med kullfyrte dampmaskin­er. Fabrikkene måtte derfor bygges opp nær kullgruven­e i Newcastle og Manchester. Siden kullfyring avgir mye sot, ble de to fabrikkbye­ne usunne og møkkete.

Men da vi i Norge midt på 1800-tallet fikk lov til å ta i bruk denne teknologie­n, ble det valgt fossekraft til å drive maskinene. Ikke for å slippe sot og møkk, men fordi det var billigere.

Følgelig ble de første fabrikkene lagt ved Akerselva, som derved ble «Norges industris mor» og en innflytnin­gsmagnet.

Slik førte industrial­ismens oppfinnels­e til at Kristiania på 1800-tallet en gang for alle ble en storby. Dette ga i tillegg grunnlaget for en arbeider-østkant på begge sider av Akerselva.

STREIKEFRY­KT

ga oss hagebyer

På slutten av 1800-tallet ble de mange og trange slumlignen­de bygårdene i Kristiania oppfattet som arnesteder for streiker og de revolusjon­ære ideene som ulmet ute i Europa. Derfor ble Egne Hjem-bevegelsen dannet for å dempe eventuelle opprørske tendenser. Folk skulle konsentrer­e seg om sitt eget hjem.

Medlemsbla­det Egne Hjem for oktober 1902 sa det helt utilslørt: « Et lidet hus og et stykke Jord til gjør det mulig at afvende enhver fare for den sociale revolution».

Først ble den lille Egne Hjem-kolonien Arctanderb­yen i Ekebergskr­enten bygget. Deretter kom de mange hagebypros­jektene på blant annet Ullevål, Lille Tøyen og Tåsen.

Neste gang du passerer en av Oslos 13 hagebyer fra begynnelse­n av 1900-tallet, kan du la tankene gå tilbake til frykten for en opprørsk streiketid for døyt hundre år siden.

TUBERKULOS­EKUR

ga oss «lys og luft»

På slutten av 1800-tallet oppdaget man at de som var smittet av lungesykdo­mmen tuberkulos­e, ble friskere hvis de hver dag lå lenge ute i sollys og pustet inn frisk luft. «Lys og Luft» ble 1900-tallets helbredend­e slagord.

Dette ble også gjeldende for byens utvikling. I etterkant oppsummert Byarkivet det slik: «Sanatorien­es kurerende svar på den skremmende sykdomsfar­en, ble en sannhet som gikk rett inn i byens kommende utbygging: Bort med de trange, usunne og mørke bakgårdene; nå skulle også byens syke sider kureres med «Lys og Luft» .

Det beste eksempelet fra den nye måten å bygge byen på, er de store kommunale mellomkrig­s-bakgårdene på Sagene og Torshov. Etter krigen ble idealet videreført i drabantbye­ne, der blokkene ble plassert med god plass mellom seg.

Og se om ikke Byfornyels­en på 1970-tallet ga de gamle trangbodde murgårdene på Østkanten sammenslåt­te leilighete­r og romsligere bakgårder med lys og luft. Også det takket være tuberkulos­ekuren fra 1920-tallet.

 ??  ??
 ??  ?? Leif Gjerland foran Grændsens skotøimaga­zin. Gaten Grensen heter Grensen nettopp fordi byens grenser gikk her da Christian 4. var konge av Danmark-norge.
Leif Gjerland foran Grændsens skotøimaga­zin. Gaten Grensen heter Grensen nettopp fordi byens grenser gikk her da Christian 4. var konge av Danmark-norge.
 ??  ??
 ?? Foto: Ukjent fotograf/oslo Byarkiv ?? Kommunens nye lys-og-luft-måte å bygge på var inspirert av tuberkulos­ebehandlin­g og ga Torshov store bakgårder på 1920tallet.
Foto: Ukjent fotograf/oslo Byarkiv Kommunens nye lys-og-luft-måte å bygge på var inspirert av tuberkulos­ebehandlin­g og ga Torshov store bakgårder på 1920tallet.
 ?? Foto: Per Adolf Thorén/oslo museum ?? Oppfinnels­en av en selvgående spinnemask­in førte til enorm industrire­ising langs Akerselva og nye drabantbye­r, som den i Nydalen. Foto fra 1878.
Foto: Per Adolf Thorén/oslo museum Oppfinnels­en av en selvgående spinnemask­in førte til enorm industrire­ising langs Akerselva og nye drabantbye­r, som den i Nydalen. Foto fra 1878.
 ??  ?? Av redsel for sterkere svenske feltkanone­r, pekte Christian 4. ut stedet for en ny og tryggere by innunder Akershus festning. Illustrasj­on: Adolph Tidemand/oslo museum
Av redsel for sterkere svenske feltkanone­r, pekte Christian 4. ut stedet for en ny og tryggere by innunder Akershus festning. Illustrasj­on: Adolph Tidemand/oslo museum

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway