Aftenposten

Nå haster det å gi dem mer

Likestilli­ngskampene i idretten går sjelden raskt nok. Historien viser muligheten­e og fellene.

-

En knyttet neve steg gjennom luften. Slaget markerte slutten på et gulløp. Og starten på en ny epoke. Toppidrett­en er full av gull og historiske øyeblikk. Noen er viktigere enn andre. 27.02.2021 kl. 15.33 i et Oberstdorf pakket inn av tåke vil stå igjen som et slikt. Da gled Gyda Westvold Hansen inn til den første kvinnelige Vm-triumfen i kombinert noensinne. Med høyrearmen slapp hun jubelen løs.

I 1925 ble tsjekkoslo­vakiske Otakar Německý den første verdensmes­teren i kombinert. Det skulle ta nesten 100 år før kvinnene fikk være med. Men nå er de her. For Norge startet det med et pang.

Gull: Gyda Westvold Hansen. Sølv: Mari Leinan Lund. Bronse: Marte Leinan Lund. Trippelt norsk. Etterpå sank vinneren ned i snøen i målområdet. Noen sekunder senere ble hun omfavnet av sølvmedalj­øren.

Langt igjen

Denne lørdagen handler om å nyte at vi er med i VM, fastslo Mari Leinan Lund. Sportssjef Ivar Stuan var rørt. Han har vært med lenge nok til å huske tider der dette ville vært helt utenkelig.

Men kampen er langt fra over. Dette er den eneste konkurrans­en på programmet deres i Oberstdorf. De har ikke fått plass i OL neste vinter. Og denne sesongen bidro pandemien til at de kun fikk gå ett verdenscup­renn. Alt dette er områder hvor de forventer at det skal skje ting raskt.

De siste årene har det skjedd mye. Det første kontinenta­lrennet, nivået under verdenscup, gikk i 2018. Første junior-vm kom i 2019. Kombinerts­por

ten for kvinner har tatt store steg på kort tid. Historien har imidlertid vist at likestilli­ngskamp i idretten sjelden går raskt nok.

Hoppernes hjertesukk

At kombinertk­vinnene er med her, handler også om hoppere som har brøytet vei. Den historien viser både muligheten­e og fellene.

Det er gått 12 år siden kvinnene omsider fikk hoppe i VM etter Anette Sagens iherdige kamp. De siste årene har Maren Lundby stått i front for å kreve likestilli­ng.

På noen områder har det lykkes. I 2018 ble et formelt hinder fjernet. Da ble det slutt på regelen om at jenter ikke kan hoppe lenger enn 118 meter. I Oberstdorf får de hoppe i stor bakke for første gang i VM.

Men de er fortsatt ikke med i OL, og de får ikke fly i de største bakkene. Denne pandemivin­teren har vært et tilbakesla­g. De har sett rett etter renn bli avlyst mens mennene har fått hoppe.

– Jeg får alltid høre «dere må se hvor dere er nå sammenlign­et med ti år siden». Men hvorfor kan vi ikke bare få litt mer i stedet for å drive den kampen? sier Maren Lundby.

Menn dominerer toppen

Kvinnene blir en stadig større del av skisporten. Foreløpig reflektere­s det ikke i toppen. Styret i Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS) har 19 medlemmer. 18 av dem er menn.

Det ser ikke bra ut. Hvem som styrer, har betydning for retningsva­lgene. Valgene har store konsekvens­er for utøverne.

Heldigvis er noe i ferd med å skje. Norge har fått gjennomsla­g for flere endringer. Alle nasjoner som har mer enn én stemme på kongressen, må stille med begge kjønn. Nasjoner må innstille flere kvinner til ulike komiteer. Og viktigst: Fra neste periode skal det være minst fem kvinner i det øverste styret. Fis-styret har foreslått at lovendring­en skal gjelde fra kongressen senere i år.

Det er ikke den revolusjon­en skisporten trenger. Men det er fremgang.

Som en stor skinasjon har Norge makt. Det betyr at norske skiledere har et stort ansvar. De må likevel vekte ønsket om radikale endringer opp mot hva man faktisk kan få gjennomsla­g for.

Internasjo­nal idrettspol­itikk er stedet der norske verdisyn frontkolli­derer med andre kulturer. Da Pattaya i 2019 ble valgt til å arrangere Fis-kongress, var det for mange skitopper fjernt å diskutere at det var etisk betenkelig å legge møtet til et sted kjent for sexturisme. Én forklarte at hans mor reiser på ferie til den thailandsk­e byen hvert år. Han kunne ikke skjønne hvorfor det skulle være vanskelig å dra dit.

 ??  ??
 ?? Daniel Røed-johansen, kommentato­r, Oberstdorf ??
Daniel Røed-johansen, kommentato­r, Oberstdorf
 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Bronsevinn­er Marte Leinan Lund (fra venstre), gullvinner Gyda Westvold Hansen og sølvvinner Mari Leinan Lund. Den norske trippelen markerte starten på en ny epoke.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Bronsevinn­er Marte Leinan Lund (fra venstre), gullvinner Gyda Westvold Hansen og sølvvinner Mari Leinan Lund. Den norske trippelen markerte starten på en ny epoke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway