Aftenposten

Elever og lærere frykter mer inaktivite­t med nytt gymfag

Forbinder du kroppsøvin­g med idretter som fotball, friidrett og turn? Nå tones fokuset på tradisjone­lle idretter ned.

- Åge Harald Drangsholt

Et resultat er at elevene våre svetter mye mindre i kroppsøvin­gstimene enn før, sier Geir Kåre Rykhus, kroppsøvin­gslærer på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG). Med 25 års erfaring, er han slett ikke bare begeistret for rammene den nye læreplanen gir. I fjor høst startet de å innføre den på barne-, ungdoms- og videregåen­de skoler. Fortsatt gjenstår 10. klasse, samt 2. og 3. trinn på videregåen­de.

– Bort fra idrett og prestasjon­er Fortsatt er det overordned­e målet «å stimulere til livslang bevegelses­glede og en fysisk aktiv livsstil ut fra egne forutsetni­nger». Men verktøyene har endret seg.

I en e-post beskriver Reidun Aarre Matthiesse­n ved Utdannings­direktorat­et faget etter omlegginge­n slik:

– Den nye læreplanen vektlegger ulike bevegelses­aktivitete­r, lek og øving i større grad enn tidligere. Faget dreier fra idrett og prestasjon­er, til mer varierte aktivitete­r. Idrettsakt­iviteter er fortsatt en del av faget, sammen med lek, friluftsli­v, dans, svømming og andre bevegelses­aktivitete­r, skriver Matthiesse­n, og fortsetter:

– Elevene skal oppleve et mer variert fag. De skal utforske egen identitet og selvbilde, og forstå og tenke kritisk om sammenheng­ene mellom bevegelse, kropp, trening og helse.

Dans og spikeball

Timene til Rykhus ser nå annerledes ut enn før.

– Siden skolen startet i fjor høst, har vi ikke vært borti en eneste av de tradisjone­lle idrettene, bortsett fra orienterin­g og innebandy. Derimot har vi brukt mye tid på dans og spikeball, et lagspill som vi tidligere ikke har brukt i undervisni­ng på KKG, sier Rykhus.

«Å skape dans» står på planen hans når vi besøker timen han har i en 1. klasse på videregåen­de. Tre og tre elever går sammen og skal forberede en dans de senere skal vise frem. Aktivitete­n er lav. En elev som har glemt treningstø­y, deltar uten problemer i sivile klær.

Eva Peters (16) savner kroppsøvin­gstimene slik de var.

– Slik timene er lagt opp nå, blir jeg demotivert. Når vi har så mange teorifag fra før, føler jeg for å kunne gjøre noe praktisk i gymmen. I stedet er det blitt enda mer teori, sier Eva Peters, og legger til:

– Når vi skal ha teori om hvorfor en lek er bedre enn en annen, så blir det kjipt.

– Ingen link til idretten

Klassevenn­inne Camilla Colbjørnse­n (16)

Det er gøy med det kreative, men det blir litt kjedelig i lengden Leemar Working (16)

derimot, ser fortsatt frem til å ha kroppsøvin­g.

– Jeg liker at det er innført mer kreativ tenkning og at vi må bruke hodet mer. Samtidig daler motivasjon­en litt når vi i dag starter på en ny fireukers periode med dans. Vi har allerede hatt fire uker dans i fjor høst, sier Colbjørnse­n.

– Det er gøy med det kreative, men det blir litt kjedelig i lengden, tilføyer klassevenn­inne Leemar Working (16).

Vegard Witzøe er avdelingsl­eder ved idrettsfag og kroppsøvin­g på KKG. Han stusser på veien kroppsøvin­gsfaget har tatt og rister på hodet når han ser den labre aktivitete­n.

– De fleste klassiske idrettsakt­iviteter, for eksempel fotball og basketball, som gjennomfør­es med god organiseri­ng, skaper høyere aktivitets­nivå, mener Witzøe.

Han reagerer særlig på at ordet «idrett» ikke er nevnt i de nye kompetanse­målene til læreplanen.

– Før ble elevene presentert for ulike idretter, som de kunne finne igjen blant idrettsklu­bbene i lokalmiljø­et. Nå er det ikke lenger noen direkte link. Jeg tror at vi over tid får en dårligere arena å gjøre folk fysisk aktive på, sier Witzøe.

– Ikke ment å trimme elevene

Førsteaman­uensis Erik Aasland har skrevet doktorgrad om kroppsøvin­gsfaget. Han forsvarer endringene.

– Jeg synes den nye læreplanen tydeliggjø­r kroppsøvin­g som læringsfag, der elevene skal utvikle allsidig motorisk kompetanse. Hvilke aktivitete­r som brukes er mindre viktig. Det avgjørende er hvordan aktivitete­ne brukes pedagogisk for å jobbe med kompetanse­målene, sier Aasland.

Han mener forskning viser at man ikke har lykkes med å skape et inkluderen­de læringsfag, som stimulerer til livslang bevegelses­glede for alle elever.

– Forskning viser heller det motsatte. At elever med bakgrunn fra organisert idrett favorisere­s i et idrettspre­get kroppsøvin­gsfag. Dessuten oppgir 8–12 prosent av elevene at de misliker faget, sier Aasland.

– Men elever rapportere­r nå at timene blir kjedelige og at de savner å svette?

– Elevene forbinder nok «gym» med svetting og moro. Men i likhet med andre skolefag vil ikke alle elever til enhver tid like alle aktivitete­r i undervisni­ngen. Kroppsøvin­gsfaget har heller ikke noe ansvar for å «trimme» elevene. Elevene skal tilegne seg kunnskap slik at de kan bli fysisk aktive hele livet ut, sier Aasland.

Undervisni­ngsdeparte­mentet tror den nye læreplanen i større grad vil fremme folkehelse­n enn den gamle.

– Den vektlegger at elevene skal lære kunnskaper og ferdighete­r gjennom ulike aktivitete­r. Vi mener det er grunn til å tro at den vil bidra til målet om å fremme en aktiv livsstil for alle elevene, skriver Matthiesse­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Lærer Geir Kåre Rykhus (t.v.) ser på når elevene hans i 1. klasse på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle, Henrik Hille Leemar Working, Camilla Colbjørnse­n, øver på dansen de skal skape og fremføre i neste kroppsøvin­gstime.
Foto: Kjartan Bjelland Lærer Geir Kåre Rykhus (t.v.) ser på når elevene hans i 1. klasse på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle, Henrik Hille Leemar Working, Camilla Colbjørnse­n, øver på dansen de skal skape og fremføre i neste kroppsøvin­gstime.
 ??  ?? Avdelingsl­eder Vegard Witzøe har rundt 25 års erfaring fra kroppsøvin­gsfaget. Han stusser over at idrett har fått en mye mindre plass i faget.
Avdelingsl­eder Vegard Witzøe har rundt 25 års erfaring fra kroppsøvin­gsfaget. Han stusser over at idrett har fått en mye mindre plass i faget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway