Aftenposten

På denne dag

-

1975: 43 mennesker mistet livet, og 74 ble skadet i en mystisk T-baneulykke i London. Et togsett med ca. 300 personer om bord var kommet til endestasjo­nen Moorgate da toget drønnet rett forbi perrongen uten tegn til å stanse. Kort etter kolliderte det i en murvegg i en hastighet av 60 km/t. Det ble ikke funnet tekniske feil på togsettet.

Undersøkel­ser av den drepte togføreren viste at han ikke hadde løftet armene for å verge ansiktet mot sammenstøt­et, men var blitt sittende med hendene på instrument­bordet.

Han hadde heller ikke trykket på bremsene før kollisjone­n. Årsaken til ulykken er aldri brakt på det rene. Én teori går på at føreren ble rammet av en akutt lammelse, en annen at han begikk selvmord. Ulykken ved Moorgate skal være den verste som har rammet Londons undergrunn­sbane gjennom alle tider.

1984: Michael Jackson gjorde rent bord under Grammy-utdelingen i Los Angeles. Den da 26-årige artisten ble den mestvinnen­de Grammy-mottageren gjennom tidene med hele åtte priser, hvorav syv for albumet Thriller. Den åttende var for fortellers­temmen til lydbokutga­ven av Steven Spielbergs film E.T. Thriller var Jacksons sjette studioalbu­m.

Salgstalle­ne er anslått til 66 millioner eksemplare­r, noe som gjør platen til den bestselgen­de i historien. Innspillin­gen foregikk fra april

til november 1982. Paul Mccartney og Eddie van Halen var blant navnene på gjestelist­en. Stemmen som leste det nifse diktet mot slutten av tittelsang­en tilhørte skuespille­ren Vincent Price, kjent fra et stort antall skrekkfilm­er.

Einar Kritian Steffenaks velmoduler­te røst kan også høres på Alice Coopers plate Welcome to My Nightmare fra 1975.

1986: «Sveriges statsminis­ter Olof Palme är död. Han sköts i kväll i centrala Stockholm. Olof Palme sköts ned vid korsningen Tunnelgata­n – Sveavägen och han dog senare på Sabbatsber­gs sjukhus. Regeringen är informerad.»

Med disse ordene ble nyheten om Palme-mordet kringkaste­t i Sveriges Radio snaut to timer etter at en ukjent attentatma­nn skjøt statsminis­teren ned på åpen gate klokken 23.21. I nyhetsmeld­ingen het det videre at «polisen söker en man i

35- till 40-årsåldern med mörkt hår och lång mörk rock».

Ifølge svensk Wikipedia skal mer enn 130 personer ha tilstått forbrytels­en i årenes løp.

En mann ble dømt for drapet i 1989, men frikjent samme år. I juni 2020 opplyste svensk påtalemynd­ighet at de nå anså den såkalte Skandiaman­nen, grafikeren Stig Engström, som den sannsynlig­e morderen.

Engström meldte seg som vitne kort etter drapet, og ble sjekket ut av saken i 1987. Han døde i 2000.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway