Aftenposten

– Har aldri møtt noen som henne

Helene Marie Fossesholm (19) er et unikum på mange måter. Hun tar trenere og konkurrent­er med storm.

- Mette Bugge, Oberstdorf

Ole Morten Iversen har mange år som landslagst­rener bak seg i Sverige, fra 2018 i Norge. Før det har han som trener øst av sin kunnskap til en rekke utøvere på juniorland­slag, kretslag, Team Trøndelag og idrettslag­et Varden. Fossesholm skiller seg desidert ut.

– Jeg har ikke møtt en 19-åring som henne. Det må jeg innrømme, sier 62-åringen.

Fossesholm ble nest beste norske på sjetteplas­s i løpet som Therese Johaug vant lørdag. Helt uten mesterskap­serfaring som senior, kom den yngste høyt opp på resultatli­sten på 15 km med skibytte. Iversen trodde hun måtte bruke mer tid på å få nivået inne.

Og likevel sier Iversen at hun var preget på dette løpet, fordi hun var debutant.

– Hun har en råskap i seg som er ganske unik. Du glemmer at hun faktisk bare er 19 år når hun leverer på et så høyt nivå i en krevende idrett.

Ingen tvil om målet

Det er ingen tvil om at Norge i Fossesholm kan få en verdig arvtager til Johaug, den dagen 32-åringen velger å gi seg.

– Det er målet mitt å bli best i verden en dag, sier utøveren fra Vestfossen.

Fossesholm fortalte at hun hadde kjent på en ny og litt ubehagelig følelse kvelden før løpet. Det bygget seg opp, hun var spent, nervøs og nesten litt kvalm. Lagvenninn­er merket at det ikke var den samme junioren som før.

– På kveldsmøte­t holdt jeg på å begynne å grine. Anna (Svendsen) kom bort til meg i går og spurte om det går bra. Det er fint å få støtte og lykkønskni­nger og det betyr mye. Da jeg fikk snakket med mamma og pappa før jeg gikk og la meg, hjalp det litt, men det dempet ikke forventnin­gene jeg har til meg selv.

Hun klarte å takle følelsene da løpet var i gang og ble nest beste norske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway