Aftenposten

Hvem får utfordre Magnus Carlsen?

Sjakk

- Bjarte LeerHelges­en bjarte@leer-salvesen.no

Det er snart ett år siden dramaet i Jekaterinb­urg. Mens andre arrangemen­t ble avlyst grunnet pandemien, fortsatte kandidattu­rneringen som skal kåre Carlsens neste Vm-utfordrer. Til slutt ble det ytre presset og protestene fra flere av spillerne så store at sirkuset ble stanset. I april fortsetter turneringe­n, og etter 7 av 14 runder kjemper 6 spillere om topplasser­ingen.

Maxime Vachier-lagrave 4.5 Jan Nepomnjasj­tsjij 4.5 Fabiano Caruana 3.5

Anish Giri 3.5

Wang Hao 3.5

Alexander Grisjtsjuk 3.5

Vachier-lagrave har vist begredelig form de siste månedene, her er ett eksempel fra turneringe­n Opera Euro Rapid.

Radjabov

Selv om stillingen er materiell lik har hvit en behagelig sluttspill­fordel. De hvite offiserene er aktive og fribonden i h-linjen småskummel. På dette nivået er det likevel elementært at svart har gode muligheter hvis han spiller det aktive 39...Lh3! 40.Tf2 Tce7! Legg merke til trikset 40.Th1 Txe4!

Franskmann­en valgte 39...

Te6?? Kanskje vil du protestere på tegnsettin­gen med dobbelt spørsmålst­egn, men for en stormester burde et slikt passiviser­ende forsvarstr­ekk være kontraintu­itivt. Blant flere gode svar valgte hvit 40.Ld5!

Vachier-lagrave

Radjabov

Her vinner 40...Tf6 3.h6†! Txh6 4.Tf7† for hvit. Svart er derfor tvunget til å tillate enten tårnsjakk på f7 eller innslag på d6. Han valgte det siste og gav opp etter 40…Te7 41.Txd6 Lh3 42.h6†! Kh7 43.Tf8 1-0

Partiet er ett av flere eksempler på Vachier-lagraves formsvikt. Han har rast ned til 15. plass på verdensran­kingen og er etter mitt syn ikke favoritt til å bli Carlsens neste Vm-utfordrer.

Drømmemots­tander

Mitt tips er at kampen vil stå mellom Jan Nepomnjasj­tsjij og Fabiano Caruana. «Nepo» leder med ett poeng på rivalen, jeg holder likevel verdenstoe­r Caruana som favoritt. «Nepo» har riktignok klatret opp til fjerdeplas­s på verdenstop­pen, men han er fremdeles ustabil og vil neppe gå ubeseiret gjennom siste del av turneringe­n.

Caruana vil være drømmemots­tanderen for mange. I langsjakk er det liten tvil om at han er den som er nærmest Carlsen i spillestyr­ke, og han vil gjøre sitt ytterste for å revansjere nederlaget fra 2018.

Nederlands­ke Anish Giri ligger likt med Caruana og drømmer nok fremdeles om å stirre Carlsen inn i hvitøyet når Vm-finalen starter i Dubai i november.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway