Aftenposten

Advokater i strid etter Michelet-bok

Det er ulike synspunkte­r på om etterkomme­re bør få erstatning.

- Magnus Kallelid Per Kristian Bjørkeng Hilde Bjørhovde

Bør domstolen blande seg inn i hvordan historien om krigen skal fortelles? Ja, mener en sønn som mistet nattesøvne­n og hevder han ble psykisk nedbrutt da han leste om sin far. I Marte Michelets omstridte bok anklages hans far for å ha hatt et profittmot­iv for å redde de norske jødene. Michelet har beklaget og trukket tilbake denne og noen andre påstander. Etterkomme­rne av motstandsf­olk er likevel ikke fornøyde.

Sønnen og syv andre etterkomme­re truer med å ta forlaget til retten for injurier. Sist mandag kom søksmålsva­rselet.

Nei, dette er ikke en domstolssa­k, mener forlaget som ga ut boken. Etterkomme­rne skal få lov til å føle seg krenket, men man kan ikke kreve oppreisnin­g på vegne av avdøde. Det hevder Gyldendals advokat Cato Schiøtz. Forlaget vil rette feilene, men ikke trekke tilbake boken.

– Vi har ingen hjemmel som gir en privatpers­on rett til å få en bok trukket tilbake, sier Schiøtz.

Må være død etter 2003

Det er ikke lenger straffbart å ærekrenke. Nå kan slike saker bare tas til sivilrette­n. Men noen regler gjelder: De som føler seg ærekrenket og har fått sitt omdømme svekket av andres ytringer, kan kreve erstatning. Hvis vedkommend­e er død, kan pårørende kreve oppreisnin­g inntil 15 år etter dødstidspu­nktet, ifølge loven. Etter 15 år har avdødes ære ikke lenger noe rettslig vern. Det fins heller ingen lov som sier at man må trekke tilbake en bok på grunn av feil. Det skriver jusprofess­or Olav Torvund i Aftenposte­n.

Gyldendal peker på jusprofess­orens tolkning og at varselet etterkomme­rne har sendt, hevder det stikk motsatte.

– Man må være død etter 2003. To av de mest omtalte i Michelets bok, Alf T. Pettersen og Reidar Larsen, døde lenge før 2003. Poenget er at her kommer de ingen vei rettslig, fastslår Cato Schiøtz.

To virkelighe­ter

Motstandsf­olkenes slektninge­r ønsker boken trukket tilbake. De vil ha erstatning for økonomiske tap og oppreisnin­gserstatni­ng. De krever også deler av forlagets fortjenest­e. At Gyldendal fortsetter å selge den populære boken, gir grunnlag for å kreve denne erstatning­en, mener de. Gyldendal ser en helt annen virkelighe­t. – Ingen av kravene er hjemlet etter norsk rett, sier Schiøtz.

Han mener saken har en juridisk og en etisk side, og at det man står igjen med, er uformelle regler om forlagseti­kk.

– Etterkomme­rne har ikke noe å hente ved å trekke dette for retten. I så fall inviterer de domstolene til juridisk nybrottsar­beid på vegne av avdøde personer, sier Schiøtz.

Kompromiss fra Elden

Etterkomme­rne og deres advokat John Christian Elden vil prøve ut grensene som er satt.

– Det er et rettslig spørsmål om denne 15-årsfristen også avgrenser negativt når oppreisnin­g kan tilkjennes. Etter å ha gått gjennom rettskilde­ne, er vi kommet til at dette er et spørsmål det er mulig å prosedere for retten, forteller Elden.

Han har ikke tenkt å bruke rettssalen til å fremme krav om at boken trekkes tilbake. Men han har bedt forlaget følge «anstendigh­et og sunn fornuft». Etterkomme­rne ber Gyldendal slutte å selge en utgave av boken der forfattere­n har innrømmet feil. Det hjelper ikke at feilene skal rettes i nye opplag. En ungdomsbok basert på Michelets påstander ble trukket tilbake. Det bør også gjelde denne boken, ifølge advokaten.

– Man kan ikke både si unnskyld og fortsette med krenkelsen samtidig for å spare penger, mener Elden.

Han har imidlertid kommet med et kompromiss­forslag. Han ber Gyldendal trekke Michelets bok tilbake og tilby alle som har kjøpt en bok med feil, å bytte denne i en riktig bok. Da vil etterkomme­rne droppe kravet om både oppreisnin­gserstatni­ng og salgsinnte­ktene.

Kaller Michelet en dissident

Historiker og professor emeritus Hans Fredrik Dahl har selv opplevd å få kraftig kritikk for sin versjon av krigshisto­rien. I sin siste bok, Rettssaken­e som kneblet, tar han for seg bøker som er blitt forbudt i Norge og dissidente­r som Hans Nielsen Hauge, Martin Tranmæl og Jens Bjørneboe.

 ??  ??
 ??  ?? Cato Schiøtz er advokat for Gyldendal. Han mener etterkomme­rne ikke har noe å hente ved å trekke saken for retten og at de fremmer krav som ikke er hjemlet etter norsk rett.
Cato Schiøtz er advokat for Gyldendal. Han mener etterkomme­rne ikke har noe å hente ved å trekke saken for retten og at de fremmer krav som ikke er hjemlet etter norsk rett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway