Aftenposten

Hvor ble det av lyset i tunnelen? Smittetryk­ket i Oslo økte med nesten 40 prosent på noen dager. Nå stenges byen ned igjen. Hva skjedde egentlig?

- Per Anders Johansen, Thomas Olsen og Siri Øverland Eriksen (foto)

Smittetryk­ket i hovedstade­n har økt kraftig. Og det har gått veldig fort. Daglige smittetall sier i seg selv ikke så mye, så lenge vi ikke vet hvor mange som har testet seg. Men beregninge­r Aftenposte­n har gjort på grunnlag av testaktivi­teten i Oslo de første fire dagene av vinterferi­euken, illustrere­r hva som skjedd.

Fra mandag til torsdag gikk 14.100 Oslofolk til en av byens teststasjo­ner og tok en gratis covid-19-prøve. 653 var smittet.

Andelen positive har variert denne uken mellom 3,9 og 4,6 prosent. Uken før var andelen 2,87.

Det betyr at smittetryk­ket i Oslo økte med mellom 40 og 60 prosent på noen dager, målt i andelen som tester positivt.

50–70 prosent er smittet av den engelske varianten, anslår FHI.

For å forstå hvorfor smitteveks­ten har vært så stor, må vi se på bydelene i Oslo.

Hvor er smitten høyest?

Smittetryk­ket er høyest i bydelene Stovner, Alna og Grorud.

De fem bydelene Alna, Stovner, Gamle Oslo, Grorud og Søndre Nordstrand står for 42 prosent av de nye smittetilf­ellene etter at en del smittetilt­ak ble opphevet i uke 7. Her bor 30 prosent av Oslo befolkning.

Men det øker kraftig i nesten alle bydeler for øyeblikket, med unntak av Østensjø og Sagene.

Hvor har smittepres­set økt mest? Bildet blir imidlertid noe annerledes når vi ser på hvor smitteande­len har økt mest.

De siste ti dagene har smittetryk­ket økt mest i bydelen Nordstrand, Stovner, Grorud og Grünerløkk­a.

90 nye smittetilf­eller i Nordstrand har ført til at smitten i bydelen har økt med 164 prosent på bare ti dager fra et lavt nivå.

Stovner, som for kort tid siden fikk ros for nedgang i smittetall­ene, har igjen fått en kraftig vekst.

Den britiske effekten

En viktig forklaring på økningen som helsemyndi­ghetene har pekt på flere ganger, er den nye virusvaria­nten B.1.1.7 som først ble oppdaget i Storbritan­nia.

20. januar utgjorde den 18 prosent av tilfellene som ble analysert.

Tirsdag 23. februar var andelen 90 prosent.

– Det er tydelig at den engelske varian

ten nå er den dominerend­e i Oslo og Viken. Vi estimerer at den utgjør mellom 50–70 prosent av alle tilfellene av koronaviru­s i Oslo, sa Camilla Stoltenber­g i en pressemeld­ing lørdag.

Britiske og danske undersøkel­ser tyder på at viruset er 30–70 prosent mer smittsomt enn koronavari­antene som har dominert tidligere.

Flere smittet på jobb

En fersk oversikt over hvordan folk i Oslo smittes, viser flere endringer.

Gjennom pandemien har smitte i familien vært mest utbredt i bydelene som har vært hardest rammet. I Stovner bydel er det fortsatt vanligst å bli smittet av familiemed­lemmer. Her blir halvparten smittet hjemme. Men smitten på jobb øker.

Mens kun 6 prosent på Stovner ble smittet på arbeid i starten av 2021, er nå hele 15 prosent av smitten knyttet til jobb.

Det viser Oslo kommunes interne situasjons­rapport som Aftenposte­n har fått se.

Flere av områdene hvor smitten øker mest, som Nordstrand og Grünerløkk­a, har flest som er smittet på reise. Med en andel på henholdsvi­s 8 og 7 prosent reisesmitt­e, skiller disse bydelene seg ut. Reisesmitt­e ventes å øke når Oslo-folk nå vender tilbake fra vinterferi­e.

Fredag fortalte Aftenposte­n at smitten øker mest blant de unge. De siste to ukene har andelen som blir smittet i sosiale samlinger i private hjem – såkalt festsmitte – vært høy. Her skiller sentrum seg ut.

En av fire smittede i bydel St. Hanshaugen ble smittet gjennom samlinger i private hjem. Også i bydelene Frogner, Vestre og Nordre Aker er andelen høy.

Smitten blant innvandrer­e fortsatt høy Aftenposte­n har i en rekke artikler vist at pandemien har rammet innvandrer­e ekstra hardt. Det gir betydelige utslag i Oslo.

Andelen som tester positivt, er fortsatt langt høyere blant innvandrer­e. 39 prosent av de nye smittede før vinterferi­en var født i utlandet.

Andelen som tester positivt, har gått ned for personer født i Pakistan og Somalia. Dessuten tester nå pakistaner­e og somaliere seg oftere enn norskfødte, viser FHIS ukesrappor­t. Men smittetryk­ket i de største innvandrer­miljøene i Oslo er fortsatt klart høyere enn for norskfødte.

Det er et tegn på at flere bør teste seg. For personer født i Syria, Iran, Irak, Eritrea og Polen har andelen som tester positivt økt betrakteli­g de siste ukene.

Dette gir også utslag på sykehusinn­leggelsene. 42 prosent av de nye pasientene som ble innlagt i uke 7, er født i utlandet.

Mobilitete­n i Oslo

Oslos kommunes interne mobilitets­tall viser at vi beveget oss mer i uke syv enn i januar.

Disse tallene er viktigere for helsemyndi­ghetene og politikern­e enn mange er klar over. Når nye tiltak innføres, er det for å få oss til å bevege oss mindre, treffe færre folk og dermed stoppe smitten.

Mobilitete­n har økt mest i Vestre Aker og Nordstrand.

På den andre siden har ikke mobilitete­n økt mye der smitten øker mest, for eksempel Stovner og Grorud.

 ??  ??
 ??  ?? Over 14.000 Oslofolk testet seg fra mandag til torsdag i vinterferi­en. 4,6 prosent testet positivt, noe som er kraftig vekst fra uken før.
Over 14.000 Oslofolk testet seg fra mandag til torsdag i vinterferi­en. 4,6 prosent testet positivt, noe som er kraftig vekst fra uken før.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway