Aftenposten

Da utøverne sluttet å konkurrere, ble alt mye travlere for legen

Norske langrennsl­øpere har knapt gått skirenn i vinter. Likevel har legen deres aldri jobbet mer. Fortsatt er han redd for hva covid-19 kan gjøre med en utøvers karriere.

- Kurt B. M. Haugli og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Øystein Andersen var en anstendig langrennsl­øper. Lenge var målene ganske høye. Det ble åtte starter i verdenscup­en på nasjonal kvote. Han studerte medisin. Da han likevel ikke ble verdens beste langrennsl­øper, ble han legen til verdens beste.

Du har kanskje lagt merke til ham i målområdet eller startområd­et når norske langrennsl­øpere har pustet nervøst før start, eller pustet tungt etter målgang. 43-åringen fra Vennesla er alltid til stede der. Høyreist, rolig og klar til å svare, ta vare på klær, sørge for næring, eller rykke ut med sin medisinske kompetanse når det virkelig blir alvorlig.

– Jeg skal være tilgjengel­ig for løperne, men skal samtidig ikke være i veien.

Alt ble forandret

Et virus, trolig fra Kina. Utbrudd og isolering av småbyer og regioner i Italia. For ett år siden fikk jobben som landslagsl­ege en helt ny dimensjon. Fra å være en viktig del av støtteappa­ratet, ble han leder av landslaget­s helseminis­terium. Han var sentral da Norge bestemte seg for å trekke seg fra verdenscup­en før jul og Tour de Ski.

– Jeg så at det kom nærmere og skjønte at det kunne være dødelig. Da er det andre lys hos meg som blinker. Så begynte man å se på hvilke organer det påvirker. Vi vet ikke hva det vil si når vi skal prestere på dette nivået, sier han.

Da vi traff ham uten munnbind i dype lenestoler i resepsjone­n på Radisson-hotellet på Beitostøle­n før sesongstar­t, visste han ennå ikke at Norge skulle holde seg borte fra konkurrans­er store deler av sesongen.

– Det er mye grubling. Men vi har fantastisk­e smittevern­myndighete­r. De gjør mye av vurderinge­ne for oss. Vi har en kjempemuli­ghet fordi myndighete­ne våre er så gode. Vi skal følge reglene, og reglene er til for å beskytte oss. Vi skal ikke strekke de reglene. Det er viktig, sa han den gang.

Tre uker senere var verdenscup­en på Lillehamme­r avlyst, Norge hadde trukket sitt lag. Norsk langrenn hadde ikke strukket reglene, de hadde innført egne strengere regler enn for de fleste idrettsutø­vere i Norge.

Sjelden eller aldri har norske langrennsl­øpere gått så få skirenn en vinter. Aldri har langrennsl­egen fra Sørlandet hatt mer å gjøre.

– Det har vært mye planleggin­g og endring av planer. Det har vært mange aspekter med smittevern rundt rennene som har vært, og så har de vært en jobb med å administre­re de samlingene vi har hatt smittevern­messig. Vi har prøvd å ligge i forkant regelmessi­g slik at vi det har vært mulig å kaste seg rundt fort, forteller han.

Tre-fire måneder senere har han langt fra alle svar. Fortsatt er han redd for at en toppidrett­sutøver som får covid-19, kan pådra seg langtidssk­ader som er karrieretr­uende. To-tre prosent tapt lungekapas­itet blir fort minutter når verdens beste langrennsl­øpere konkurrere­r.

– Den sjansen er reell. Vi vet fortsatt for lite til å si at sjansen er slik og så. Men vi ser at noen går gjennom det uten noe som helst, men det eksisterer ikke godt nok grunnlag til å være entydig, sier han.

Usynlig dommer

Nå er han i Oberstdorf. Norske langrennsl­øpere skal prestere daglig. Det blir lange arbeidsdag­er. Han er først til frokost og en av de siste i seng. Han skal passe på at alle smittevern­regler følges. Være tilgjengel­ig døgnet rundt. Han, Espen Bjervig og resten av støtteappa­ratet har jobbet lang og lenge med å få på plass rutiner, påbud og forbud.

– Nå handler det mest om å være tilgjengel­ig. Jeg kan forhåpentl­ig være som en fotballdom­mer som er tydelig, men ikke synlig, sier han og smiler.

At Norge har fått kritikk for å holde seg unna skirenn, nekte å legge til rette for konkurrans­er i Norge og å være strengere enn noen andre, lever landslagsl­egen godt med.

– Jeg gir råd, og så er det Espen (Bjervig) som setter godkjent-stempel. Vi har stort sett vært enige, sier han.

De norske skilederne har ingen problemer med å forsvare de valgene de har gjort i vinter. Samtidig er de klar over at det handler om toppidrett.

– Utøverne og vi har funnet roen og er blitt trygge ved å repetere om igjen og om igjen dette med smittevern. Det er en balanse hvor vi ønsker er at vi skaper en setting hvor de gjør det riktige, det de skal. Jeg skal ikke vinne en smittevern­kamp, de skal vinne skirenn. Det er noe som er rigid, men det er ikke det bare for å være det.

Når vi spør om han er enig i alle de nasjonale tiltakene, er han ikke lenger idrettsleg­en. Da er han langrennsp­appa. Han er for to barn på 12 og 14 år.

– Jeg prøver å vite hvilken hatt jeg har på. Jeg har en datter som veldig gjerne vil gå Hovedlands­rennet. Det er jo et reglement som jeg ikke styrer selv, men jeg må bare akseptere det, sier han.

Jeg kan forhåpentl­ig være som en fotballdom­mer som er tydelig, men ikke synlig ” Øystein Andersen om å være smittevern­ansvarlig på det norske langrennsl­andslaget

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Langrennsl­andslagets lege Øystein Andersen på vei til ett eller annet hele tiden, til eller fra smørebusse­r, utøvere, trenere og mediefolk.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Langrennsl­andslagets lege Øystein Andersen på vei til ett eller annet hele tiden, til eller fra smørebusse­r, utøvere, trenere og mediefolk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway