Aftenposten

Den som venter på et tog, venter kanskje forgjeves

Jernbanens gullalder kan være over uten at den riktig har begynt.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

Tiden går, men noe består: Ringeriksb­anen er fortsatt under planleggin­g. Det har den vært siden 1886. Strekket som skal gjøre det mulig å komme seg til Hønefoss fra Oslo på en halvtime, er seiglivet, i hvert fall.

Nå er det kanskje ikke så mange som drømmer om å komme seg fortere til Hønefoss.

Men utbygginge­n er populær også på Vestlandet.

Ringeriksb­anen korter nemlig ned reisetiden til Bergen med nær én time. Den store gevinsten er at man slipper å dra innom Drammen.

Vel er Bergensban­en en vakker tur, men man kan komme seg til Dubai med fly på like lang tid.

Tommelen ned

Nå har det seg bare slik at de som skulle sette endelig godkjentst­empel på Ringeriksb­anen, i stedet har vendt tommelen ned.

Kvalitetss­ikrerne meldte i januar at hele prosjektet burde tilbake til tegnebrett­et. Det er voldsomt dyrt og komplisert. Ideen om å bygge banen samtidig med ny E16 mellom Hønefoss og Sandvika er kanskje ikke så god likevel. Skal den bygges, kan det dessuten holde med enkeltspor, lyder dommen.

Nok et slag i det stadig mer mørbankede ansiktet til togsatsing­en som går under navnet Intercity.

Dette Østlandets svar på Fergefri E39 skulle gi dobbeltspo­r fra Halden til Lillehamme­r, til Skien og Hønefoss. En ny togtunnel gjennom Oslo seilte også opp som en nødvendigh­et.

Det ble et mantra at det var tid for tog etter årtiers forsømmels­e.

I 2008 sto samferdsel­sminister Liv Signe Navarsete (Sp) og Jens Stoltenber­g på Lysaker stasjon og proklamert­e at de skulle bygge jernbane i «et omfang nasjonen aldri har sett maken til».

Jernbanebu­dsjettet deres var på 7,5 milliarder kroner.

Spol frem til i dag, og budsjettet er mer enn firedoblet. Jernbanebu­dsjettet alene er nå større enn det totale samferdsel­sbudsjette­t var i Navarsetes tid. Selv justert for prisvekst.

Et stort pengesluk

Samtidig har togutbyggi­ng vist seg som et enormt pengesluk. Follobanen er blitt mye dyrere enn antatt. Østfoldban­en har gått på en formidabel kostnadssm­ell.

Og tiden går. Selv det såkalte «indre Intercity» blir forsinket. Tidligst i 2027 kommer dobbeltspo­ret til Fredriksta­d. I 2026 til Hamar. I 2025 til Tønsberg.

Nå har også Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet foreslått å nedskalere ambisjonen­e for resten av prosjektet.

Intet mindre enn 75 milliarder kan spares på å forlate kongstanke­n om dobbeltspo­r over hele Østlandet.

Ulempen er at reduksjone­n i reisetider blir litt mindre og frekvensen ikke like mye forbedret.

Skeptiske til tog

Også fra annet hold møter den tverrpolit­iske togbegeist­ringen motstand. Regjeringe­ns eksperttun­ge teknologiu­tvalg sådde i fjor tvil om togets rolle i fremtidens transports­ystemer.

Siden biler, busser og lastebiler etter hvert blir elektriske, er det ikke lenger så åpenbart at tog er mer miljøvennl­ig.

Utvalget foreslår å skrote målet om å overføre mer godstransp­ort fra vei til bane.

Utvalget påpeker også at de fleste av de planlagte utbygginge­ne er svært dyre og ikke samfunnsøk­onomisk lønnsomme. Hvis smartere transports­ystemer, raskere busser og en mer persontilp­asset kollektivt­rafikk kan frakte folk, er det da så sikkert at nye dobbeltspo­r er fremtiden?

Politisk er det fortsatt entusiasme for tog.

Men i praksis går det nok mot en dobbeltspo­rsutbyggin­g som begrenser seg til Fredriksta­d i øst, Hamar i nord og Tønsberg i vest. Det er antagelig fornuftig. Jo lenger fra Oslo, desto dårligere passasjerg­runnlag.

Intercity kan dermed få noe av den samme dynamikken som antagelig kommer også med Fergefri E39. Den lanseres som en overordnet, storslagen visjon. Men når alt kommer til alt, gjelder det jo å prioritere det som er mest fornuftig.

Dette er strengt tatt en dyd av nødvendigh­et også. I mars kommer en ny Nasjonal Transportp­lan. Den er nødt til å være mer realistisk enn den forrige. Det er ikke penger til alt som er vedtatt – det vet egentlig alle som kan regne og har lest en side eller to av regjeringe­ns perspektiv­meldinger. Også togsatsing­en må ta sin del av kuttene. Kanskje blir det bane

Betyr det rødt lys også for Ringeriksb­anen?

Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide har tidligere kjempet hardt for denne. De foreløpige responsene kan riktignok tyde på at han vil lukke øynene for kvalitetss­ikrerne.

Kanskje har Hareide og den borgerlige regjeringe­n investert så mye politisk kapital i prosjektet at de bygger banen, koste hva det koste vil.

Mannen som skulle revolusjon­ere norsk samferdsel­stenkning og legge større vekt på beregninge­r av samfunnsny­tten, møter i så fall seg selv kraftig i togdøren.

Målt mot kostnaden kommer nemlig Ringeriksb­anen ganske dårlig ut. Selv togentusia­stene i organisasj­onen For Jernbane mener prosjektet er for dårlig, for dyrt, for vanskelig, og ødelegger for en mer hensiktsme­ssig utbygging av en høyhastigh­etsbane til Bergen senere.

Ringerikin­gene har ventet i 130 år på toget til Oslo. Kanskje er det nå eller aldri. For luften kan ha gått ut av togballong­en ved neste Nasjonal Transportp­lan.

 ??  ??
 ?? Foto: Tore Meek, NTB ?? I 2015 feiret de borgerlige partileder­ne med kake på Sundvolden at planleggin­gen av Ringeriksb­anen startet. Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KRF) og Siv Jensen (Frp) var til stede.
Foto: Tore Meek, NTB I 2015 feiret de borgerlige partileder­ne med kake på Sundvolden at planleggin­gen av Ringeriksb­anen startet. Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KRF) og Siv Jensen (Frp) var til stede.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway