Aftenposten

Ble deprimert av pandemien

Halvparten av studentene er isolerte og sliter psykisk under pandemien, ifølge Studentene­s helse- og trivselsun­dersøkelse. – Det har vært vanskelig, sier Jennifer Høy-petersen.

- Irene Bergwitz-larsen og Tomm W. Christians­en (foto)

Jennifer Høy-petersen (27) sitter på en benk og venter. Hun er ute i god tid før det avtalte intervjuet. Hun har fortalt at hun er flink pike og kronisk for tidlig ute. Etter at koronaen kom, er flink pike-syndromet blitt forsterket. Hva om hun pustet for mye på noen da hun jogget eller kom for nær noen i butikken? Hun har forsøkt å følge retningsli­njene til punkt og prikke.

– Jeg har isolert meg veldig. Jeg er pliktoppfy­llende og hører på det regjeringe­n sier at jeg skal gjøre. Det har gått på bekostning av min livskvalit­et, forteller hun.

Ufrivillig alene

Det siste året har veterinærs­tudenten sittet innesperre­t i en Oslo-hybel på 17 kvadratmet­er langt unna familien i Kristiansa­nd. Hun har tross alt fått beskjed om å holde avstand.

– Jeg har vært ufrivillig alene. Det har vært vanskelig. I perioder har jeg lurt på om jeg orker mer, forteller hun med tårer i øynene.

Hun var en av studentene som var med i tilleggsun­dersøkelse­n til SHOT og blant de 15 prosentene som svarte at hun har hatt selvmordst­anker under pandemien.

– Jeg har hatt selvmordst­anker, men ikke vurdert å gjøre noe med dem. Det var ikke et alternativ, men det skremte meg at tankene kom, forteller studenten.

Hun har tidligere strevd med selvmordst­anker, depresjon og sosial angst – så kraftig at hun droppet ut av ungdomssko­len. Hun fikk psykiatris­k hjelp som ledet henne tilbake på rett spor.

– Jeg har vært der før at jeg ville begå selvmord. Derfor har jeg vært obs på faresignal­ene.

Likevel er hun én av de mange som ikke har bedt om hjelp under pandemien.

– Jeg føler at alle strever med sitt. Det er vanskelig å vite hvor grensen går for at det er tøft og at vi sammen skal holde denne dugnaden – og når vi faktisk bør få hjelp, forteller studenten.

Få søker hjelp

Til tross for at 45 prosent av studentene i undersøkel­sen har slitt med alvorlige psy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway