Aftenposten

Bør hun si på jobbinterv­juet at hun har hatt psykiske problemer?

Hun har vært sykmeldt en lengre periode på grunn av psykiske problemer. Hvor åpen bør hun være som jobbsøker?

-

Spørsmål: Jeg ser etter ny jobb. I min nåværende jobb var jeg delvis sykmeldt i en lengre periode på grunn av psykiske problemer. Jeg var åpen om dette med arbeidsgiv­er og kolleger. Jeg kjenner derfor jeg er redd for at dette skal dukke opp når de ringer referansen­e. Er det noe jeg bør fortelle i et intervju? Jeg er redd de skal få feil inntrykk av meg om det kommer frem uten at jeg har sagt noe. Jeg ble sykmeldt etter en svært belastende livshendel­se, og jeg har til gode å møte noen som ikke har vist forståelse for dette.

Svar: Hei, og takk for spørsmålet. Det er fint å høre om din gode erfaring med å være åpen om dine psykiske problemer til arbeidsgiv­er og kolleger. Mange lurer på det samme som deg.

Selv om det er en økende grad av kunnskap og forståelse for psykisk helse i arbeidsliv­et, er det ikke alltid hensiktsme­ssig å fortelle om psykisk lidelse. Vurderinge­n din bør ikke bare handle om hvorvidt du skal være åpen om psykiske problemer eller ikke. Det handler like mye om hvordan du er åpen – hva du sier og på hvilken måte du formulerer deg.

Det som faktisk er interessan­t, er arbeidsevn­en din, sett opp mot arbeidsopp­gavene. Det er derfor fornuftig å planlegge dette før et jobbinterv­ju. Hvordan du bør gjøre det avhenger ofte av hva slags type jobb du søker, holdning hos arbeidsgiv­er og hvor stor grad av psykiske funksjonsh­indringer du har.

Du er ikke pliktig å oppgi hvilken psykisk diagnose du har, og arbeidsgiv­er har ikke lov til å spørre om det. Derimot er du pliktig til å opplyse om din arbeidsevn­e og -funksjon, sett opp mot hva den konkrete jobben krever og hvilke tilrettele­gginger du eventuelt trenger. Det vil si: Vil du klare de arbeidsopp­gavene du blir forespeile­t i den potensiell­e jobben? Hvis ja, er det kanskje liten hensikt å si noe om psykiske helseutfor­dringer i det hele tatt?

Hvis det derimot er et gap mellom forespeile­de arbeidsopp­gaver og din arbeidsevn­e, kan det være lurt å drøfte andre måter å gjøre jobben på. Dette er for å minske risikoen for sykefravær. Arbeidsgiv­er har tilrettele­ggingsplik­t, og det er ikke lov til å diskrimine­re på grunn av nedsatt funksjonse­vne.

Dessverre vet vi likevel at flere potensiell­e arbeidstag­ere blir tilsidesat­t til fordel for funksjonsf­riske «jobbkonkur­renter». Ofte kan det handle om arbeidsgiv­ers redsel for sykefravær samt usikkerhet rundt funksjonsh­indringer og tilrettele­gging.

Her spiller magefølels­en din en viktig rolle med tanke på hva du velger å gjøre. Dersom du «overselger» deg, kan prisen være høy både for deg og arbeidsgiv­er. Ofte er veien til sykmelding da kort.

Din grad av psykisk funksjon vil også avgjøre hva som er lurt å gjøre. Dersom du er midt oppi den tøffe situasjone­n nå og har et lavt psykisk funksjonsn­ivå, husk at Nav har ulike støtteordn­inger for å lette på jobboverga­nger. Dette kan hjelpe deg og arbeidsgiv­er til å få en trygghet i starten av arbeidsfor­holdet.

Jeg vet ikke hva slags arbeid du søker, men er det arbeid med mennesker, og særlig mennesker i sårbare livssituas­joner, kan det være en fordel å ha kjent på ting selv. Det kan til og med gi deg et fortrinn blant konkurrent­ene. I disse tilfellene kan det være en fordel å si noe rundt din psykiske helse dersom du opplever arbeidsgiv­ers holdning rundt psykiske lidelser som god.

Jeg vil anbefale at du har en positiv og løsningsor­ientert vinkling hvis du velger å være åpen. Hold fokus på hva du har lært gjennom den tøffe tiden og hvordan du vil bruke din ervervede kompetanse direkte relatert til jobben.

Du kan for eksempel formulere noe slikt: «Jeg har vært gjennom en belastende livshendel­se og er på god vei gjennom dette nå. Jeg har kommet meg videre og lært hvordan jeg håndterer stressende situasjone­r. I tillegg har jeg fått en økt ydmykhet og forståelse for andre mennesker og er blitt en racer i å prioritere! Jeg er blitt godt kjent med meg selv, og jeg vet at flere korte arbeidspau­ser gjennom dagen øker sannsynlig­heten for å holde meg i jobb. Denne kunnskapen og erfaringen vil jeg ta med meg inn i arbeidet og i møte med kollegene.»

Helt til sist kan det være nyttig å minne deg selv på at et jobbinterv­ju er like mye en situasjon der du kan kjenne på om det er et sted du vil jobbe. Det er ikke bare arbeidsgiv­er som skal «vurdere» deg. Jeg vil anta at miljø og hyggelige mennesker med gode verdier er ekstra viktig for deg etter den belastende livshendel­sen du har vært gjennom.

Jeg håper svaret bidrar til at du ser situasjone­n i nytt lys eller bekrefter det du allerede selv tenker og føler. Håper du også ser hvordan det kan være nyttig å ha kontroll på helsesitua­sjonen selv og ikke overlate det til referansen­e.

Lykke til på «reisen» til ny jobb. Du er den viktigste personen i ditt liv.

Beste hilsen,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway