Aftenposten

Er politiets arbeidsmet­oder i prostitusj­onsmiljøen­e ulovlige?

- Bjørg Norli, leder, Pro Sentret Astrid Renland, PION (Sexarbeide­rnes Interesseo­rganisasjo­n)

Ikjølvanne­t av debatten om rusreforme­n er det blitt avdekket at politiet har brukt ulovlige tvangsmidl­er. En praksis med kroppsrans­akelse, ransakelse av bolig og mobiltelef­oner, som politiet hevder de har benyttet i årevis, har Riksadvoka­ten nå slått fast at er ulovlig.

Bruk av tvangsmidl­er er inngripend­e tiltak det er knyttet særskilte vilkår til: Etterforsk­ningen må ha et relevant etterforsk­ningsformå­l og ikke minst oppfylle kravet til forholdsme­ssighet. Sistnevnte innebærer at det må foretas en konkret avveining mellom samfunnets interesse i inngrepet og beskyttels­en av individets rettighete­r.

Saken som i dag omtales som politiskan­dalen, vekker gjenklang hos oss som jobber i prostitusj­onsfeltet. Vi mener det er reell fare for at politiets bruk av tvangsmidl­er på prostitusj­onsfeltet heller ikke samsvarer med påtalemynd­ighetens legalitets­krav.

Sexarbeide­re blir overvåket Siden midten av 2000-tallet er prostitusj­on blitt koblet til migrasjon, menneskeha­ndel og organisert kriminalit­et. Følgelig har det vært et område for kriminalit­etsbekjemp­else. Vi har erfart at sexarbeide­re er blitt overvåket, kontroller­t og utsatt for utradisjon­elle politimeto­der og tvangsinng­rep i kampen mot organisert kriminalit­et og i arbeidet med utlendings­kontroll.

Politiet har utgitt seg for å være kunde, ransaket bolig, tatt bilder av hjem og personlige eiendeler, samt gått igjennom og tatt beslag i mobiltelef­oner. Samtidig oppfordret politiet huseiere og utleiere til selvtekt og tilsideset­telse av husleielov­en ved å true med anmeldelse for brudd på hallikbest­emmelsen dersom de ikke kastet ut sexarbeide­re.

Dette er av politiet blitt omtalt både som oppsøkende (forebyggen­de) virksomhet i prostitusj­onsmiljøen­e, og som en metode for å uroe markedet og signaliser­e at Norge ikke er en frihavn for organisert kriminalit­et.

I denne sammenheng er det særlig tre forhold vi undres over. Tilfredsst­iller metodene politiet bruker, kravet om relevant etterforsk­ningsformå­l, og samsvarer metodene med grunnvilkå­rene for bruk av de nevnte tvangsmidl­ene? Og ikke minst, er kravet om forholdsme­ssighet mellom sakens art og bruken av tvangsmidl­er ivaretatt?

Massiv politioppm­erksomhet

I sin uttalelse slår Riksadvoka­ten fast at etterforsk­ning av narkotikas­alg må innrettes mot den som mistenkes for salg, og at ransaking rettet mot en mistenkt rusmiddelb­ruker ikke må foretas med det formål å avdekke en ukjent selger av stoffet. Med andre ord, politiet kan ikke uten videre bruke rusmiddelb­rukeren som middel til å nå tredjepart.

For personer som selger sex, er dette stadig virkelighe­ten. Sexarbeide­re har vært, og er, både mål og middel for politiets arbeid og metoder. De spanes på, etterforsk­es og blir utsatt for ulike tvangsinng­rep for at politiet skal nå potensiell­e halliker, menneskeha­ndlere og sexkjøpere. Ingen andre som bedriver en lovlig virksomhet, utsettes for en slik massiv oppmerksom­het fra politiet. En praksis som politiet, med Riksadvoka­tens uttalelser friskt i minne, sterkt bør revurdere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway