Aftenposten

De lovlige narkopushe­rne

Denne serien er så rystende at tittelen gir helt mening: The Crime of the Century.

- Kjetil Lismoen

Du har sikkert hørt om opioidkris­en. Begrepet har dukket opp i nyhetene, og ble berørt i en episode av Nrk-serien UXA. Som noen påpeker i denne serien, gir ikke begrepet helt mening. For denne spesifikke krisen er menneskesk­apt, ikke noe som har oppstått av seg selv. Den har så langt krevd en halv million menneskeli­v i USA alene, og får fortsette sine herjinger.

The Crime of the Century er en tittel som er bokstaveli­g ment. Dokumentar­ist Alex Gibney har tidligere avdekket den famlende amerikansk­e håndtering­en av covid19-pandemien i Totally Under Control. Denne gangen har han måttet grave dypere i enda en krise som lenge ble bagatellis­ert.

Det amerikansk­e helsesyste­met har de siste tjue årene blitt overveldet av en flom av overdoser som følge av lovlige og hypereffek­tive nye narkotiske stoffer. Men, som denne serien effektivt viser, har de farmasøyti­ske selskapene («Big Pharma») stort sett maktet å overtale kongressen til å la være å gripe inn.

Korrupsjon

Gibney nøster opp hvordan enorme pengebidra­g til politikere som håper på gjenvalg har bidratt til det. Men også de nye gründernes teft for å finne smutthull i lover og regelverk. Om ikke lovene er gode nok, får de politikern­e til å endre de. Det skjedde da de for alvor ble truet av advokater fra FDA (Food and Drug Administra­tion) som hadde kommet på sporet av ulovlighet­er.

Løsningen ble å få politikern­e til å endre ordlyden i loven, slik at FDAS anklager ble overflødig­e. Målet var å legge hovedtyngd­en av ansvaret over på brukerne, ikke de som sender dopet ut på markedet. På denne måten har en viltvoksen­de milliardin­dustri kunnet presse seg frem.

Utpekte smerte som sykdom

Mens amerikansk­e myndighete­r har vært opptatt av meksikansk­e narkokarte­ller, har de farmasøyti­ske gigantene erobret markedet via bakdøren med det samme dopet – i pilleform. Bestselger­e som OxyContin ble markedsfør­t som smertelind­rende og lite avhengighe­tsskapende. De to banebryten­de aktørene, Purdue Pharma og Insys, lanserte reklamekam­panjer der smerte ble fremstilt som en sykdom som kunne utraderes.

Legemidler som opprinneli­g var ment for døende kreftpasie­nter, ble markedsfør­t til alle som slet med smerter. En reklamefil­m for Oxycontin lignet til forveks

Intervjuob­jektene leverer ammunisjon­en han holder opp for oss i et oppklarend­e lys. ”

ling på en reklame fra Coca-cola.

Det hele toppet seg med den ultimate smertestil­leren fentanyl, som er 50 ganger sterkere enn heroin.

Sterke vitnesbyrd

Vitnesbyrd­ene fra dem som har fulgt utviklinge­n på nært hold, som tidligere etterforsk­ere i FDA, er ofte sjokkerend­e. Flere av dem er tvunget fra jobbene sine fordi de kritiserte FDA internt for å være for tannløs. Vi møter også etterlatte som forteller om hvordan syke familiemed­lemmer desperat søkte smertelind­ring hos tvilsomme leger og gikk til grunne.

Gibney veksler mellom nærgående, emosjonell­e møter og hardtslåen­de journalist­ikk. Det er en kombinasjo­n han mestrer til fulle.

Intervjuob­jektene leverer ammunisjon­en han holder opp for oss i et oppklarend­e lys. Han kunne kanskje ha spart seg for å gjenskape et Washington Postredaks­jonsmøte. Men ingen kan levere korthugget sakprosa og raskt koke ned til essensen av en sak som amerikansk­e journalist­er. «Pseudo addiction»

Gibney bruker en del tid på Sackler-familien som bygget opp Purdue Pharma. De får i dag fortsatt pryde kunstmusee­r flere steder i verden. Deres korrumpere­nde innvirknin­g på legemiddel­industrien kan ikke undervurde­res, om vi skal tro serien. Det skal både fantasi og bunnløs kynisme til for å finne opp begreper som «pseudo addiction» – Purdue Pharmas forsøk på å undergrave vitenskape­lige bevis på hvor avhengighe­tsskapende dopet er.

Gibney får god hjelp av garvede journalist­er og forfattere som har gravd lenger enn ham. De nøler ikke med å omtale kongressen­s unnlatelse­ssynder som noe av de verste de har vært vitne til.

Både Purdue Pharma og Insys er i dag svekket etter flere runder i lokale rettsinsta­nser som har tatt noe av det ansvaret kongressen har vegret seg for. Samtidig har de illegale distributø­rene av narkotika fylt tomrommet i markedet.

Tusenvis av amerikaner­e fortsetter å dø av overdoser hver uke.

 ?? Foto: HBO ?? De amerikansk­e kirkegårde­ne er fulle av ofre for opioidkris­en.
Foto: HBO De amerikansk­e kirkegårde­ne er fulle av ofre for opioidkris­en.
 ?? Foto: HBO ?? Fentanyl, det lovlige dopet som er 50 ganger sterkere enn heroin.
Foto: HBO Fentanyl, det lovlige dopet som er 50 ganger sterkere enn heroin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway