Aftenposten

Kineserne nekter hardnakket for at de er blitt færre

Kineserne nekter hardnakket for at de er blitt færre. Folketall er blitt hårsår politikk.

- Christina Pletten

Kina kan ha nådd en historisk milepæl i 2020. Folketalle­t gikk nemlig ned for første gang på 60 år, ifølge Financial Times. Dette er ikke nødvendigv­is en nyhet landet tar imot med glede. Tallene skulle vært offentligg­jort i april, men er utsatt på ubestemt tid. Kineserne har gått til det uvanlige skrittet å bestride FTS artikkel. Det tyder på at avisen har truffet et ømt punkt.

Dersom FTS rapport stemmer, er det oppsiktsve­kkende. Nedgangen i Kina kommer i så fall raskere og mer markant enn ventet.

Landet har hatt eventyrlig vekst de siste 20 årene. Det skyldes i stor grad det enorme tilfanget av arbeidskra­ft. Nå skal de omstille seg til en eldre og mindre befolkning.

Men Kina er ikke alene om denne utfordring­en. USA har også en rykende fersk folketelli­ng. Den viser at amerikaner­ne har hatt historisk lav befolkning­svekst de siste ti årene. Den eneste gangen i landets historie den har vært lavere, var etter den store depresjone­n på 30-tallet.

Europa er enda hardere rammet. Flere østeuropei­ske land opplever allerede at folketalle­t synker dramatisk.

Lave fødselsrat­er er i ferd med å bli en politisk kruttønne.

En av de viktigste grunnene til det er at noen mener det bare finnes én god løsning på problemet: mer innvandrin­g.

Lave fødselsrat­er er i ferd med å bli en politisk kruttønne ”

Det spanske paradoks

For at folketalle­t i en nasjon skal oppretthol­des på sikt, må det fødes 2,1 barn pr. kvinne. I over 100 av verdens land er dette tallet nå lavere. Blant disse er Norge, med en fruktbarhe­tsrate på 1,48, ifølge SSB. Det betyr at befolkning­en vil bli eldre og etter hvert begynne å skrumpe inn når de eldste dør ut.

Denne utviklinge­n skjer over hele verden. Bare i Afrika ventes folketalle­t å vokse kraftig de neste tiårene.

Men det finnes også en annen måte nasjoner kan oppretthol­de folketalle­t på: De kan importere nye borgere. Spania er blant landene i verden med aller lavest fruktbarhe­tsrate, på 1,23. Folketalle­t der er likevel forventet å øke svakt de neste tiårene, ifølge Instituto Nacional de Estadístic­a.

«Økningen i folketalle­t vil utelukkend­e være et produkt av internasjo­nal immigrasjo­n. Dette betyr at befolkning­en som er født i Spania, vil minske, fra å være 85,2 prosent i dag, til 66,8 prosent om 50 år», skriver Spanias statistikk­institutt.

Spanias befolkning ville altså minsket med nesten en fjerdedel uten innvandrer­e. Dette er imidlertid neppe en løsning for Kina, Japan og Sør-korea – landene i Asia som har lavest fødselsrat­e. De har tilnærmet null innvandrin­g. Kan roboter og annen teknologi lette byrden? Kan friskere eldre stå lenger i jobb?

Muligens. Men er det nok?

Den tomme planeten

FN har regnet ut at antall mennesker på kloden vil stige frem til slutten av dette århundret. Ved rundt 11 milliarder vil det flate ut og deretter begynne å synke, ifølge UN Population Survey.

Noen mener imidlertid FN tar for hardt i. Folketalle­t vil nå et vippepunkt tidligere og synke fortere, mener en gruppe forskere fra University of Washington. De publiserte en rapport i tidsskrift­et The Lancet i fjor. Der hevder de at verdens befolkning vil nå toppen i 2064 med 9,7 milliarder mennesker.

I dette scenarioet er både India og Nigeria større enn Kina i 2100. Kina vil ha mistet nesten to tredjedele­r av arbeidssty­rken sin, ifølge forskerne og vil ha færre personer i arbeidsfør alder enn Nigeria.

Noen har gått enda lenger. I boken Empty Planet hevder to canadiske forfattere at verdens befolkning knapt kommer til å overskride 8 milliarder og vil begynne å synke innen 2050. Tesla-gründer Elon Musk og den kinesiske milliardær­en Jack Ma advarte i en debatt i 2019 om at verden står overfor «befolkning­skollaps».

– Dette er det største problemet verden vil ha om 20 år, sa Musk.

Ukjent landskap

Ikke alle ser på en synkende global befolkning som et problem. Folk med vidt forskjelli­ge politiske ståsted mener det kan være en bra ting.

Noen av de grønne fremhever at det blir mindre slitasje på planeten, fordi færre mennesker skal spise, forflytte seg og forbruke varer. De røde har lenge påpekt at en økonomi tuftet på evig vekst ikke er bærekrafti­g. Forvirrend­e nok har også enkelte av de mørkeblå omfavnet utviklinge­n. Færre mennesker betyr mindre klimautsli­pp og gjør strenge tiltak overflødig, hevder de.

Stadig flere kvinner får utdanning og tilgang til prevensjon. Det er den viktigste årsaken til at folketalle­ne vil fortsette å falle. Dette er en utvikling som vil føre med seg store endringer og mange vanskelige valg.

Å legge lokk på tallene, slik Kina ser ut til å gjøre, vil i hvert fall ikke løse noe som helst.

 ??  ??
 ??  ?? Illustrasj­on: Marvin Halleraker
Illustrasj­on: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway