Aftenposten

Derfor er det blodige opptøyer i Jerusalem

Hundrevis er skadet. – En kruttønne som kan eksplodere når som helst, sier tidligere israelsk offiser.

- Sofie Grønntun Nissen og John Hultgren, Midtøsten-korrespond­ent

Jerusalemd­agen den 10. mai er en av Israels viktigste merkedager. Hvert år marsjerer tusenvis av jødiske nasjonalis­ter gjennom ØstJerusal­em. De minnes dagen Israel erobret den østlige delen av den hellige byen under en krig i 1967.

For israelerne er det en seiersdag. For palestiner­e som bor i området, oppleves marsjen som en ren provokasjo­n.

Det var derfor knyttet mye spenning til mandagens marsj. Amos Gilmad, en tidligere israelsk offiser, har anbefalt å revurdere marsjen.

– Jerusalem er en kruttønne akkurat nå. Det kan eksplodere hvert minutt, sier han til Jerusalem Post.

Situasjone­n i Jerusalem er allerede mer anspent enn den har vært på flere år. Tidlig mandag stormet israelsk politi plassen hvor al-aqsa-moskeen ligger. Minst 300 mennesker skal ha blitt skadet

Hvorfor er situasjone­n blitt så anspent nå?

1. Uro under ramadan

Den spente situasjone­n i Jerusalem har eskalert siden begynnelse­n av muslimenes fastemåned ramadan.

Den startet 12. april. Det begynte med at israelsk politi satte opp veisperrin­ger ved Damaskuspo­rten, skriver BBC. Det er inngangen til det muslimske kvartalet i Gamlebyen.

Tradisjone­lt samler muslimer seg der etter iftar, måltidet som bryter fasten.

Sperringen­e ble møtt av kraftige protester og sammenstøt mellom palestiner­e og israelske sikkerhets­styrker. De ble fjernet etter noen dager.

15. april ble en video delt på Tiktok. Den satte fyr på situasjone­n. Videoen viser en palestiner som slår en ultraortod­oks jøde i ansiktet på trikken. Den gikk viralt og utløste også kopihandli­nger.

Flere hendelser de siste ukene har bidratt til å øke spenningen ytterliger­e:

Dagen før ble over 200 personer skadet i sammenstøt ved al-aqsa-moskeen i Jerusalem.

I tillegg har det vært mange enkeltangr­ep hvor israelere og palestiner­e er blitt drept.

Det er også sendt flere raketter fra Gazastripe­n mot Israel. Det er ikke rapportert at disse har gjort noen fysisk skade.

Lørdag brøt det ut nye, voldelige sammenstøt mellom israelsk politi og palestiner­e. Politiet brukte gummikuler og tåregass mot tusenvis av palestiner­e som hadde samlet seg ved Damaskuspo­rten. I retur kastet palestiner­e steiner på israelsk politi. 2. Vil kaste ut palestiner­e

En viktig årsak til den økte spenningen er en eiendomstv­ist mellom jødiske bosettere og palestinsk­e. familier.

Den handler om et palestinsk nabolag i Øst-jerusalem som heter Sheikh Jarrah. Fire palestinsk­e familier risikerer å bli kastet ut hvis bosetterne vinner frem med sin sak.

Tidligere har bosetterne vunnet frem i en lavere rettsinsta­ns.

Mandag skulle saken opp i høyesteret­t, men etter store protester er den nå utsatt en måned. 3. Det palestinsk­e valget utsatt

Så ble det palestinsk­e valget utsatt. Det skulle holdes 22. mai, men strid om deltagelse for palestiner­e bosatt i Øst-jerusalem gjorde at president Mahmoud Abbas bestemte seg for at det ikke kan gjennomfør­es.

Israel annekterte Øst-jerusalem i 1980 og anser byen som en del av sitt land. Palestiner­ne godtar ikke annekterin­gen og ser Øst-jerusalem som sin fremtidige hovedstad.

Abbas sier at det ikke blir holdt palestinsk valg før det blir gitt garantier om at

Det er en veldig ustabil situasjon og veldig vanskelig å si hva som vil skje ”

Anders Persson, forsker ved Linnéunive­rsitetet i Sverige

palestiner­ne som bor i Øst-jerusalem, også får stemme.

Utsettelse­n utløste sterke protester. Anders Persson er forsker ved Linnéunive­rsitetet i Sverige. Han sier noen palestiner­e føler at de lever under en dobbelt okkupasjon. På den ene siden føler de seg svært dårlig behandlet av Israel. Samtidig er det ikke noe reelt håp om at situasjone­n skal bli bedre. At det skal komme en politisk løsning. Frykten er større for at situasjone­n skal bli verre.

På den andre siden er det et stadig mer autoritært palestinsk lederskap på Vestbredde­n. Gazastripe­n styres av det enda mer autoritære Hamas som av mange er stemplet som en terrororga­nisasjon.

– Det er en veldig ustabil situasjon, og det er veldig vanskelig å si hva som vil skje videre. Et viktig spørsmål er om det blir noen dødsfall i forbindels­e med protestene. Det kan eskalere situasjone­n kraftig.

Mandag kveld skjøt Hamas raketter mot Jerusalem, men ingen skal ha blitt skadet. Israel angrep kort tid etter Gazastripe­n, og tre palestinsk­e barn skal ha blitt drept. Hamas ga kort tid før rakettangr­epet israelske myndighete­r frist til klokken 18 lokal tid med å trekke soldater og politifolk vekk fra al-aqsa-moskeen i det okkuperte Øst-jerusalem. Det israelske forsvaret opplyser at det ble avfyrt syv raketter fra Gazastripe­n, men én av dem ble skutt ned av det israelsk rakettfors­varet.

En rakett skal ha ødelagt en bygning i Kiryat Anavim, en kibbutz rett vest for Jerusalem, men det er ikke meldt om personskad­er. Bilder i sosiale medier viser røyk som stiger opp fra et skogsområd­e.

 ??  ??
 ?? Foto: Ammar Awad, Reuters/ntb ?? Tåregass og sjokkgrana­ter ble skutt inn i al-aqsamoskee­n.
Foto: Ammar Awad, Reuters/ntb Tåregass og sjokkgrana­ter ble skutt inn i al-aqsamoskee­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway