Aftenposten

Mange lar seg ikke stoppe av advarsler

De har høyest smitte og flest alvorlig syke. Det pakistansk­e innvandrer­miljøet reiser ofte hjem.

- Tor Arne Andreassen, Anders Veberg og Sean Meling Murray

«Covid-smittede pakistaner­e har 24 ganger høyere innleggels­esrate på sykehus enn smittede etniske nordmenn», het det i NRK Dagsrevyen­s hovedinnsl­ag søndag kveld. Påstanden ble fremsatt i forbindels­e med at kulturmini­ster Abid Raja ba helsemyndi­ghetene vurdere om «grupper i innvandrer­befolkning­en» burde få gå foran i vaksinekøe­n.

Problemet er at påstanden er feil. I Tv-innslaget ble det vist til tall fra Folkehelse­institutte­t (FHI). Rapporten NRK viser til, men som de ikke har gjengitt riktig, viser hvor mange som ble smittet med koronaviru­set mellom 15. juni 2020 og 31. mars 2021.

Her går det frem at av 44.315 etniske norske som ble smittet av koronaviru­set, så havnet 1647 på sykehus. Det betyr at 3,7 prosent av de smittede havnet på sykehus.

Dersom det skulle vært riktig at smittede som er født i Pakistan har 24 ganger høyere risiko for å havne på sykehus, hadde vi fått følgende regnestykk­e: 24 x 3,7 = 88,8. Det påstås altså at 88,8 prosent av alle som er født i Pakistan, og som har fått påvist covid-19 i Norge, er blitt innlagt på sykehus.

At nesten ni av ti smittede Pakistan-fødte er blitt innlagt på sykehus, virker intuitivt feil. Det bekreftes da også av resultaten­e i rapporten NRK og Abid Raja viser til. Her går det nemlig frem at av de 2042 smittede som er født i Pakistan, havnet 200 på sykehus. Det vil si at 9,8 prosent ble innlagt på sykehus.

Det stemmer altså at covid-smittede pakistaner­e har høyere risiko for å bli innlagt på sykehus enn smittede som er etnisk norske. Men risikoen er langt fra så høy som NRK påstår. Det riktige er at risikoen er 2,65 ganger så høy – ikke 24.

– Det har nok gått litt raskt i svingene for NRK, sier avdelingsd­irektør Thor Indseth i FHI.

Han er hovedforfa­tteren av artikkelen NRK viser til.

– Jeg tror ikke dette er en bevisst feil fra NRK. Her har de snublet litt i tallene på hva som er rett nevner.

Det er rett og slett en feillesing av tallgrunnl­aget som vi dessverre ikke oppdaget

Hanna Thorsen, redaksjons­sjef i Dagsrevyen

Virkelighe­ten var 100 ganger verre

Det er ikke første gang NRK har regnet feil om koronapand­emien. De fikk i april massiv kritikk da de i det populære Tv-programmet Debatten benyttet seg av helt gale tall for smitte hos unge.

NRK påsto at andelen smittede i aldersgrup­pen 0–17 år var 0,05 prosent. Det riktige var at 5 prosent. Altså 100 ganger så mye.

FHI så seg nødt til å legge ut en melding der de tilbakevis­te NRKS tall. Programled­er Fredrik Solvang la seg flat og beklaget feilen.

Også denne gangen innrømmer NRK at de har gjort en feil.

– Det er rett og slett en feillesing av tallgrunnl­aget som vi dessverre ikke oppdaget i går. Vi presiserer i sendingen i kveld og takker for at Aftenposte­n varslet oss, sier redaksjons­sjef Hanna Thorsen i Dagsrevyen.

Thorsen sier de sjekket tallene før publiserin­g og snakket med FHI.

– Det er ikke der det ligger, det er bare en feilkoblin­g, svarer Thorsen.

Høyere innleggels­esrate.

Men hvor kommer 24-tallet i denne saken fra? Det kulturmini­ster Abid Raja viste til, var at innleggels­esraten for folk født i Pakistan er 24 ganger høyere enn for norskfødte med norskfødt forelder.

Dette er riktig. Men det er i forhold til hele befolkning­en og ikke i forhold til dem som er blitt smittet.

Det har vært mye mer smitte hos folk som er født i Pakistan. Ni ganger så mye som hos norskfødte med norskfødt forelder, som Aftenposte­n har skrevet om tidligere.

– Det er veldig mange flere med fødeland Pakistan som er blitt smittet, i tillegg til at av dem som tester seg, så er andelen som tester positivt, ganske høy, sier Thor Indseth fra FHI.

Hos noen innvandrer­grupper, deriblant hos folk født i Pakistan, har andelen positive tester de siste månedene ligget på 9–14 prosent. Hos norskfødte har den vært på 2–3 prosent.

– Det er en indikasjon på at det har vært mer smitte i de gruppene enn i andre grupper, og da vil du også få flere innleggels­er, sier Indseth.

Avdelingsd­irektør Thor Indseth i FHI sier: – Vi utelukker ikke genetikk som en faktor, men vi tror ikke det er forklaring­en med stor F. Det må i så fall være én av veldig mange faktorer.

 ?? Foto: NRK ?? NRK påsto søndag at smittede pakistaner­e har 24 ganger så stor risiko for å bli innlagt på sykehus som smittede etnisk norske. Det stemmer ikke.
Foto: NRK NRK påsto søndag at smittede pakistaner­e har 24 ganger så stor risiko for å bli innlagt på sykehus som smittede etnisk norske. Det stemmer ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway