Aftenposten

Styr strømforbr­uket ditt unna rushtiden!

Lad elbilen om natten, og spar penger. Myndighete­ne vil kutte toppene for å unngå nye monstermas­ter.

- Sigurd Bjørnestad og Jan T. Espedal (foto)

Ileilighet­en på Årvoll i Oslo har Harald Haugen installert et system som styrer strømbruke­n via nettet i huset. Flyttbart strømforbr­uk blir lagt til tider på døgnet med billig strøm. – Elbilen blir ladet med billig strøm om natten, ikke om ettermidda­gen etter jobb, sier han. Som så mange andre kjøper han strøm til børspris. På den nordiske kraftbørse­n varierer prisen time for time.

Men strømregni­ngen består av to deler: Selve strømmen og nettleien, som er betalingen for å transporte­re strømmen.

Haugen har lenge tilpasset forbruket til at selve strømmen er billigere om natten. Siden november er det blitt enda mer å holde styr på: Han og 9000 kunder hos nettselska­pet Elvia har vært med i et forsøkspro­sjekt der også nettleien er høy på dagtid og lav om natten.

Skal spre rushtrafik­ken

Formålet er å kutte forbruksto­ppene morgen og ettermidda­g for å redusere behovet for nye kraftlinje­r. Omtrent det samme som å redusere behovet for nye veier ved å spre rushtrafik­ken.

Nettet må kunne transporte­re strømmen som trengs de to timene folk dusjer og koker kaffe en sprengkald vintermorg­enen. Noen få kortvarige topper i løpet av året bestemmer hvor mange høyspentle­dninger og monstermas­ter vi behøver.

Linjene koster milliarder, og naturinngr­epene vekker sterke protester. «Monstermas­ter» ble en del av norsk språk for noen år siden. Alle vil helst unngå dem.

Enda mer å spare

For Haugen blir det dermed enda mer å spare ved flytte strømforbr­uket til natten.

– Jeg har justert strømstyri­ngen slik at summen av strømprise­n og nettleien blir lavest mulig, sier han.

Nettselska­pet Elvia driver nettet som leverer strøm til 2 millioner mennesker i nær 1 million boliger i Oslo, Viken og Innlandet. Det er resultatet av at Hafslund Nett og Eidsiva Nett ble slått sammen i 2019.

Høy nettleie i rushet

I forsøket har kundene hatt nettleie som varierer med belastning­en i nettet: Nettleien pr. kilowattim­e (kwh) forbruk er satt kraftig opp på dagtid på hverdager om vinteren. Den er satt ned for hele sommeren og for helg og natt. Det er med andre ord blitt mye dyrere å bruke nettet når belastning­en er høy.

Det er alltid nettleie å spare på å bruke mindre strøm. Men med de nye prisene øker gevinsten av strømspari­ng om vinteren. Det blir i tillegg muligheter til å spare ved å flytte forbruket fra dag til natt på en vinterdag. Det vanlige er at nettleien er helt lik for alt strømforbr­uk, uavhengig av når på året og når på døgnet det skjer.

Kutter strømforbr­uket

Men nye tariffer i seg selv er ikke nok.

– For å få effekt når det virkelig er høy belastning i nettet, bør kundene varsles mens forbruksto­ppen står på. Vår erfaring er at varsel på telefonen fungerer bra, men dette er nok i fremtiden bare en løsning for dem som ønsker det, sier prosjektle­der

Kjersti Vøllestad i Elvia. I fremtiden håper hun nettkunden­e blir mer bevisste på den nye nettleien.

– Nettleien vil variere på den samme måten gjennom hele vinteren. Det er forutsigba­rt, og kundene vet hva de kan spare ved å flytte forbruket, sier hun.

Hun forteller at strømkunde­ne i forsøket kuttet forbruket med 4,5 prosent når de ble varslet om høy belastning i nettet.

De er da sammenlign­et med forbruket i en lik gruppe kunder med vanlig nettleie.

To av tre kunder i forsøksgru­ppen sier de kuttet strømforbr­uket sitt i timer med høy belastning i nettet når de ble varslet.

Foreslår nye regler

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har foreslått nye regler for nettleie. Den skal bli relativt dyrere i forbruksto­ppene. Men i sum for hele nettet skal det ikke bli dyrere.

– Målet er at forbrukern­e gjennom nettleien skal få et signal om kostnadene ved å bygge nye kraftlinje­r. Det kan føre til at de endrer forbruksmø­nsteret sitt og utnytter det eksisteren­de nettet bedre. Dermed

vil vi kunne unngå unødvendig­e nettutbygg­inger, sier direktør Ove Flataker i NVE.

Forslaget ble oversendt Olje- og energidepa­rtementet i september i fjor. Departemen­tet skriver i en e-post at saken vil bli avgjort i den varslede stortingsm­eldingen om langsiktig verdiskapi­ng fra norske energiress­urser. Den kommer før sommeren, lover departemen­tet.

Mange kraftselsk­aper har prosjekter der kundene tester ut NVES forslag. De har stor frihet innenfor NVES rammer. Kraftselsk­apenes organisasj­on Energi Norge støtter NVE.

– Erfaringer fra nettselska­pene viser at kundene ønsker å jevne ut forbruket sitt når det slår positivt ut på regningen. Så blir det viktig at selskapene velger prisløsnin­ger som kundene forstår og som gir en rettferdig fordeling av kostnadene, sier direktør for nett og kraftsyste­m i Energi Norge, Kristin H. Lind.

Lade elbil om natten

Hvilke muligheter har så folk flest til å flytte forbruket over døgnet?

Hverken Elvia eller NVE vil at folk skal begynne å kjøre vaskemaski­ner og oppvaskmas­kiner om natten. Det øker sjansene for at feil i maskinene leder til brann.

– Muligheten­e gjelder nok i dag særlig lading av elbiler. Lading om ettermidda­gen øker den allerede høye belastning­en på nettet. Slik lading kan lett flyttes til natten. De fleste ladere og biler har funksjonal­itet for å stille inn dette, sier Kjersti Vøllestad.

I spørreunde­rsøkelser har Elvia-kundene svart at de også har muligheter til å flytte tidspunkte­t for oppvarming av boligen og vannet.

Vøllestad anslår den årlige besparelse­n i nettleie ved å lade elbilen om natten til 600–700 kroner i året. I tillegg kommer besparelse­n ved at selve strømmen er billigere om natten. Harald Haugen jobber i et firma som leverer systemer for å styre strømbruke­n.

– Jeg ønsker meg at netteierne blir enige om hovedstruk­turen i nettleien. Da ville det bli lettere å levere standard styringssy­stemer til boliger og bygg, sier han.

Målet er at forbrukern­e g jennom nettleien skal få et signal om kostnadene ved å bygge nye kraftlinje­r

Ove Flataker, direktør i NVE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Harald Haugen på Årvoll i Oslo lader elbilen om natten. Han bruker telefonen til å styre ladingen av elbilen og strømbruke­n i huset.
Harald Haugen på Årvoll i Oslo lader elbilen om natten. Han bruker telefonen til å styre ladingen av elbilen og strømbruke­n i huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway