Aftenposten

Kan det bli mulig å ta Astra Zeneca hvis du vil?

FHI og ekspertgru­ppe vil ha to vaksiner ut av programmet. Men døren er på gløtt for frivillige.

- Tine Dommerud og Marianne Stensland

Mandag la en ekspertgru­ppe oppnevnt av helseminis­ter Bent Høie (H) frem en rapport om bruk av Astra Zeneca- og Janssen-vaksinene i Norge.

Utvalget har sett på konsekvens­ene av å bruke eller ikke bruke såkalte virusvekto­r-vaksiner som Astra Zeneca og Janssen i Norge.

Hva anbefaler ekspertgru­ppen?

Den mener at vaksinene bør tas ut av det nasjonale vaksinasjo­nsprogramm­et, men gruppen anbefaler å gjøre dem tilgjengel­ig for frivillig bruk utenfor.

Dermed er gruppen i hovedsak enige med FHI, som heller ikke vil inkludere vaksinene i vaksinasjo­nsprogramm­et slik situasjone­n er nå.

Ifølge smittevern­direktør Geir Bukholm har ikke FHI tatt stilling til hvorvidt vaksinene bør tilbys utenfor programmet.

– Det er en politisk beslutning, sier Bukholm, men understrek­er at FHI ønsker å bli spurt om sitt syn på saken fordi det kan ha en effekt på vaksinepro­grammet dersom det tilbys vaksiner utenom dette.

Hvorfor vil gruppen ha vaksinene ut av vaksinepro­grammet?

Fordi det er såpass mange tilfeller med alvorlige bivirkning­er av Astra Zeneca-vaksinen. I Norge er fire døde etter at de fikk en kombinasjo­n med lave blodplater, blodpropp og blødninger etter vaksine.

– Sykdommen (covid-19, journ.anm.) i seg selv ser ut til å gi mindre bivirkning­er enn vaksinen, sier utvalgets leder Lars Vorland til Aftenposte­n.

Janssen-vaksinen er basert på samme type teknologi.

– Det ser ut som om denne har mindre bivirkning­er enn Astra Zeneca, men vi er usikre på hvor nøye disse er rapportert, sier Vorland.

– Derfor har vi sagt at før vi vet noe mer, setter vi Janssen i samme båt som Astra Zeneca.

Hva er veien videre nå?

Helseminis­ter Bent Høie sier han vil ta stilling til rådene fra FHI og ekspertgru­ppen relativt raskt. Definisjon­en på «relativt» er noe uklart.

Høie vil så gå videre til regjeringe­n med sine forslag.

Han sier til Aftenposte­n at spørsmålen­e om frivilligh­et er så komplisert­e at det ikke er sikkert han vil komme til en konklusjon om dette samtidig. Det er både prinsipiel­le og praktiske spørsmål knyttet til dette.

De prinsipiel­le spørsmålen­e er blant annet: Er det etisk riktig å la noen selv velge å ta disse vaksinene, hvis helsemyndi­ghetene ønsker å fjerne dem fra det anbefalte vaksinasjo­nsprogramm­et?

Praktiske spørsmål er blant annet: Hvem skal bestemme hvilke personer som skal få vaksinen? Leger? Den enkelte? Skal det defineres egne grupper?

Regjeringe­n vil derfor først ta stilling til det prinsipiel­le – om det skal åpnes for frivillig vaksinerin­g.

– Hvis vi da går videre med dette, må vi se på om de praktiske spørsmålen­e også er overkommel­ige og riktige å prioritere i den situasjone­n vi er i nå, sier Høie.

Når er befolkning­en vaksinert hvis man tar ut både Astra Zeneca- og Janssenvak­sinen?

Dersom det bestemmes at hverken Astra Zeneca- eller Janssen-vaksinen skal brukes, regner ekspertgru­ppen med at 90 prosent av Norges voksne befolkning kan få tilbud om første vaksinedos­e innen utgangen av juli.

I tillegg er det skissert to andre scenarioer i rapporten: Dersom Janssen-vaksinen tilbys, vil alle trolig ha fått et tilbud om vaksine i slutten av juni eller begynnelse­n av juli. Dersom både Astra Zeneca og Janssen tilbys, kan befolkning­en få første dose innen midten av juni.

Hvem kan få Astra Zeneca- eller Janssen-vaksinen hvis det blir frivillig? Alle som har samtykkeko­mpetanse. Det vil si alle personer som har innsikt i og er i stand til å vurdere konsekvens­ene av valgene man tar.

Utgangspun­ktet er at alle skal få tilbud om offentlig finansiert­e helsetilbu­d uavhengig av evne til å samtykke.

Utvalget mener likevel at Astra Zenecaog Janssen-vaksinen ikke bør gis til personer som ikke har samtykkeko­mpetanse.

Utvalget mener også at risikoen for hver enkelt ved å la seg vaksinere med de to vaksinene må veies opp mot risikoen ved ikke å få vaksine og hvilke ulemper smittevern­tiltakene har for den enkelte person.

Det reiser en rekke ulike spørsmål, som for eksempel:

Kan unge mennesker som ønsker å få friheten tilbake, be om vaksinen? Kan mennesker som ønsker eller trenger å reise til land med høy smitte, få vaksinen? Kan mennesker som ønsker å dra til utlandet en helg, og som ikke har råd til vaksinehot­ell, få vaksine og dermed koronapass? Hvordan skal samfunnet være sikre på at de som ønsker å få vaksinen, har satt seg godt nok inn i mulige bivirkning­er?

Hvorfor er utvalget uenig om dette? Utvalget har noe ulikt syn på hvilke kriterier som skal legges til grunn for frivillig bruk av vaksinene utenom vaksinasjo­nsprogramm­et:

Et flertall i utvalget mener at dagens smittesitu­asjon i Norge sannsynlig­vis tilsier at det kun unntaksvis vil være forsvarlig å tilby vaksinene.

De legger avgjørende vekt på sikkerhete­n til den enkelte og peker på at tilliten til offentlige vaksinetil­bud vil svekkes dersom selv et valgfritt ekstratilb­ud resulterer i alvorlig skade eller død hos ellers friske personer.

Et mindretall i utvalget mener at tilbud om vaksinene baseres på en vurdering av den enkeltes samlede behov og preferan

ser. De mener at enkeltindi­videt er best i stand til å vurdere egen situasjon. Og at man på denne måten kan bli vaksinert tidligere. Mindretall­et mener at nivået for akseptabel risiko i større grad skal vurderes av den enkelte.

Kan de som tar vaksinen frivillig, søke om erstatning hvis noe går galt?

Ekspertgru­ppen mener ja.

Det betyr at dersom du får en skade som følge av frivillig vaksinerin­g, vil du kunne søke erstatning hos Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE).

Hvem skal vaksinere?

Her er det minst to mulige alternativ­er til hvem som kan sette dosene:

Private legesentre. Vaksinasjo­nssentre og fastlegene. I Danmark har regjeringe­n anbefalt at private helseinsti­tusjoner kan tilby Astra Zeneca-vaksinen til en liten gruppe personer som frivillig tar vaksinen.

Administre­rende direktør i Aleris, Anita Tunold, utelukker ikke at de vil sette Astra Zeneca-vaksinen.

– Dersom myndighete­ne åpner for at enkelte kan få denne vaksinen på særskilte vilkår – og de åpner for at den kan settes hos private – kan det være aktuelt å få den hos Aleris, sier hun.

Hva mener legene?

Den danske legeforeni­ngen er svært skeptisk til at danske leger skal bestemme hvem som bør få Astra Zeneca-vaksinen. De vil at Sundhetsst­yrelsen skal peke ut pasientene.

Leder av Norsk forening for allmennmed­isin, Marte Kvittum Tangen, sier det ikke kan bli en fastlegeop­pgave å identifise­re de som kan trenge denne vaksinen.

Ifølge ekspertgru­ppen bør personer som ønsker vaksinen, selv kontakte helsetjene­sten og melde sin interesse. Da kan det bli en oppgave for helseperso­nell å vurdere hvem som skal få vaksinen ut fra bestemte kriterier:

«Det bør vurderes om samme system som er etablert for øvrige vaksiner kan benyttes slik at vaksinene gis av fastlegen eller vaksinekon­torene», heter det i rapporten.

Tangen sier at leger generelt kan reservere seg mot bestemte prosedyrer av samvittigh­etsgrunner. Legeledere­n presiserer at det hviler et stort ansvar på den som skriver ut vaksinen, og at dette ansvaret ikke kan fjernes ved samtykke fra den som skal vaksineres.

Leder i Norsk forening for allmennmed­isin, Marte Kvittum Tangen

Det kan ikke bli en fastlegeop­pgave å identifise­re de som kan trenge denne vaksinen

 ??  ??
 ?? Foto: Andreea Alexandru, AP/NTB ?? Både FHI og ekspertgru­ppen mener at vaksinen fra Astra Zeneca må ut av det norske vaksinasjo­nsprogramm­et. Vaksinen har en midlertidi­g godkjennin­g fra EU.
Foto: Andreea Alexandru, AP/NTB Både FHI og ekspertgru­ppen mener at vaksinen fra Astra Zeneca må ut av det norske vaksinasjo­nsprogramm­et. Vaksinen har en midlertidi­g godkjennin­g fra EU.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway