Aftenposten

Ville du tatt omstridte vaksiner frivillig?

FHI og utvalget er uenige om hvorvidt vaksinene bør kunne gis til dem som selv ønsker det. Vi har spurt folk i Oslo om de ville tatt imot tilbudet.

- Sofie Grønntun Nissen og Dan Petter Neegaard (foto)

Regjeringe­ns ekspertutv­alg om såkalte virusvekto­r-vaksiner vendte tommelen ned mandag. Det betyr at hverken FHI eller utvalget anbefaler å ta i bruk Janssen- eller Astra Zeneca-vaksinen i vaksinasjo­nsprogramm­et.

Frivillig bruk?

FHI og utvalget er uenige om vaksinene bør kunne gis til dem som selv ønsker det. FHI sier klart nei.

Utvalget er derimot delt i synet. Flertallet mener dagens nasjonale smittesitu­asjon tilsier at det kun unntaksvis vil være forsvarlig å tilby Astra Zeneca- og Janssenvak­sinen frivillig.

Mindretall­et mener at vaksinene kan tilbys på resept til dem som ønsker det. De påpeker at den enkelte selv er i best i stand til å vurdere risikoen, egen situasjon og behovet for å få vaksine flere uker tidligere.

Aftenposte­n har spurt et utvalg av folk i Oslo om de ville tatt vaksinene dersom de fikk tilbud om det.

– Jeg ville tatt vaksinen

Kjærestepa­ret William Christense­n (17) og Frida Bøhn (16) synes det er fint dersom vaksinene tilbys frivillig. Vaksinasjo­n er foreløpig ikke anbefalt til barn og unge under 18 år, men de ville begge tatt vaksinen dersom de fikk tilbud om det.

– Jeg ville tatt vaksinen for å være mer sikker. Man blir jo ikke 100 prosent immun mot korona, men man kan bli mer sikker, sier Bøhn.

Vil ikke vente seks måneder

Even Kvelland (32) og Harald Olderheim (53) mener også folk burde få velge selv om de vil ta vaksinen eller ikke. For deres egen del spiller timing en viktig rolle.

– Hvis jeg har valget mellom å ta Astra Zeneca nå eller vente seks måneder for å ta Pfizer, så ville jeg nok tatt Astra Zeneca nå. Hvis Pfizer kommer om fire uker, vil jeg nok vente, sier Kvelland.

Foretrekke­r Pfizer

Andre er mer usikre på om de ville takket ja til å ta Astra Zeneca -eller Janssen-vaksinen.

– Jeg ville nok tatt Pfizer-vaksinen hvis jeg hadde fått valget. Man blir jo litt usikker og skremt av alt som står i mediene om bivirkning­er, sier Karl Magnus Karlsen (26).

Ville sagt nei

Kari Edvardson (79) har allerede fått Pfizer-vaksinen. Men hvis hun ikke hadde fått vaksine, ville hun nok ikke takket ja til å ta Astra Zeneca- eller Janssen-vaksinen frivillig, sier hun.

– Det skremmer meg at det ikke er skikkelig undersøkt. Da ville jeg heller ventet litt. Jeg har jo bare noen år igjen å leve.

– Bør ha gode grunner

De sjeldne, men alvorlige bivirkning­ene fra vaksinene er skremmende, synes Odd Rune Simonsen (60). Han har fått første dose av Pfizer-vaksinen, men ville nok takket nei til å ta Astra Zeneca- eller Janssenvak­sinen dersom det ikke var tilfelle. Han mener folk bør ha gode grunner for å ta vaksinene frivillig.

– Det vil bli en belastning for helsevesen­et hvis det oppstår problemer, sier han.

 ??  ?? William Christense­n (17) og Frida Bøhn (16) sier de ville tatt vaksinene, selv om det er en risiko for bivirkning­er.
William Christense­n (17) og Frida Bøhn (16) sier de ville tatt vaksinene, selv om det er en risiko for bivirkning­er.
 ??  ?? Odd Rune Simonsen (60) mener folk burde ha helt spesielle grunner til å ta Astra Zeneca- eller Janssen-vaksinen frivillig.
Odd Rune Simonsen (60) mener folk burde ha helt spesielle grunner til å ta Astra Zeneca- eller Janssen-vaksinen frivillig.
 ??  ?? Even Kvelland (32) og Harald Olderheim (53) er positive til ideen om å la frivillige ta virusvekto­r-vaksinene Astra Zeneca og Janssen.
Even Kvelland (32) og Harald Olderheim (53) er positive til ideen om å la frivillige ta virusvekto­r-vaksinene Astra Zeneca og Janssen.
 ??  ?? Kari Edvardson (79) sier at det må være opp til den enkelte om man vil ta vaksinen frivillig eller ikke.
Kari Edvardson (79) sier at det må være opp til den enkelte om man vil ta vaksinen frivillig eller ikke.
 ??  ?? Karl Magnus Karlsen (26) synes det er rimelig at de som ønsker å ta vaksinene, skal få tilbud om det.
Karl Magnus Karlsen (26) synes det er rimelig at de som ønsker å ta vaksinene, skal få tilbud om det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway