Aftenposten

Fagpersone­r mener nemndene kan avdekke abortpress

Flere partier tar til orde for å fjerne nemndene. Dette kan skade noen kvinner, advarer leder for gynekologi­sk forening.

- Sigrid Gausen

Helt siden SV banket gjennom sitt abortvedta­k, har debatten rullet og gått om abortloven­e i landet og hvordan de bør se ut. Arbeiderpa­rtiet, Venstre og MDG har vedtatt å fjerne nemndene frem til uke 18. Mens Rødt og SV vil fjerne nemndene helt frem til grensen for levedyktig­het. Den ligger i dag på uke 22.

Det har vært en bred enighet om at noe bør gjøres med nemndene. Også Erna Solberg har ymtet frempå at man kan diskutere nemndenes rolle. Høyre har i utgangspun­ktet sagt at de ikke vil gjøre noe med dagens lov.

Nå er flere bekymret for hva dette vil gjøre med kvinner som blir presset til å ta abort.

– Beskytter de som blir tvunget

Kirsten Hald er leder for gynekologf­oreningen i Norge. De har ikke vedtatt noe politikk om abort. Hun vet det er veldig ulike meninger om forslaget til SV blant medlemmene.

Hun har selv sittet i nemnd flere ganger og synes det er greit at partiene nå ser på om dette bør omorganise­res.

– Jeg ser hvordan dette er ydmykende og krevende for kvinnene som kommer inn til oss. Og jeg er ganske sikker på at de fleste som sitter i nemnd er opptatt av at det er kvinnen som skal ha det avgjørende ordet, men at de er opptatt av at de skal få noen å snakke med om aborten.

Hald sier en av bekymringe­ne med å fjerne nemndene er at kvinner som blir presset, eller forsøkt tvunget til å ta abort, mister sin beskyttels­e.

– Vi har hatt tilfeller hvor kvinner er i nemnd fordi de er blitt presset til å ta abort. I disse tilfellene kan vi avdekke dette når vi prater med henne og avverge en abort som hun ikke ønsker.

Spørsmålet er da om man skal oppretthol­de nemndene for å beskytte et fåtall, undrer Hald.

– Uansett hva utfallet blir er det utrolig viktig at man fortsetter å ha et tilbud om rådgiving til disse kvinnene. De må være godt informert om hva valget deres innebærer, uavhengig hva de ønsker.

Press fra partner

Bettina Sunde er psykolog i Asker og sier hun er bekymret for abortforsl­agene som har kommet den siste tiden.

Hun er bekymret for at hensynet til sårbare kvinner ikke blir ivaretatt.

– Jeg er helt for at kvinnen selv skal bestemme. Men i noen tilfeller tror jeg man trenger personer utenfra til å vurdere at det faktisk er kvinnen som vil ta abort, og at hun ikke opplever press fra noen andre i livet hennes.

Sunde sier man fortsatt bør ha noe obligatori­sk rådgiving i forbindels­e med abort etter uke 12. Hun mener grensen på 12 uker slik den er i dag, er en trygg havn for de kvinnene som vil beholde barnet, men får press om å ta abort.

Dette var også tilfellet for «Ingvild», som NRK har intervjuet om opplevelse­n av å bli presset til å ta abort.

– Når de kommer til uke 12 slipper kvinnen presset om å ta abort, da normen tilsier at dette ikke skal utføres uten gode grunner. Jeg har hatt en pasient med en partner som truet med å ta livet sitt om de ikke tar abort. Her har nemndene en beskyttend­e rolle.

Bekymret for manglende debatt

En av dem som er skuffet over vedtaket til SV er Inger Brokka de Ruiter. Hun er gruppelede­r i Arendal SV.

– Min frykt er at kvinnen blir satt i et stort etisk dilemma alene. Det er viktig at systemet har en forpliktel­se til å ta vare på kvinnen. Jeg tror nemndene er med å sikre vernet til både kvinnen og barnet.

Brokka de Ruiter er kritisk til den manglende debatten på temaet ved årets landsmøte.

– Jeg har inntrykk av at det ikke har vært en god nok prosess i forkant av landsmøte. Vedtaket som ble banket gjennom, er for dårlig fordi det er for mye rom for ulike tolkninger av det, sier hun.

Kirsti Bergstø er nestleder i SV og avviser at saken ikke har vært godt nok debattert.

– Avskaffels­e av abortnemnd­ene har vært en lang offentlig debatt. I tillegg har det vært flere runder med debatt i en rekke interne partifora. Særlig har kvinnepoli­tisk utvalg vært pådrivere for denne debatten over tid.

Bergstø vil ikke svare på om de har vurdert sosialt press i forbindels­e med vedtaket, men sier de ønsker god rådgiving for å bøte på slike situasjone­r.

– Derfor er en sentral del av vedtaket vårt kvinnens rett til veiledning og råd, og at denne må bli sterkere enn den er i dag. Nå er abortnemnd­ene sterkt sentralise­rt og mange må møte dem gjennom skjerm. Veiledning og beslutning­sstøtte er avgjørende i slike krevende situasjone­r som vi snakker om her. Det er nettopp det vi vil bedre.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Kirsten Hald er leder for gynekologf­oreningen. Hun er bekymret for at flere kan bli tvunget til å ta abort om nemndene fjernes.
Foto: Dan P. Neegaard Kirsten Hald er leder for gynekologf­oreningen. Hun er bekymret for at flere kan bli tvunget til å ta abort om nemndene fjernes.
 ??  ?? Bettina Sunde, psykolog i Asker.
Bettina Sunde, psykolog i Asker.
 ??  ?? Inger Brokka de Ruiter, gruppelede­r i Arendal SV.
Inger Brokka de Ruiter, gruppelede­r i Arendal SV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway