Aftenposten

Vil redde jernbaneby­gging ved å skrote motorveier

MDG vil stanse bygging av motorvei på Østlandet. De vil også ha en helt ny finansieri­ng av jernbane. Med bompenger.

- Sveinung Berg Bentzrød

MDG (Miljøparti­et De Grønne) vil redde noe av den planlagte utbygginge­n av Intercity -jernbaneli­njene mellom byene på Østlandet som regjeringe­n har lagt på is. I vår kuttet regjeringe­n ambisjonen­e for prosjektet med øks i forslaget til ny nasjonal transportp­lan (NTP). Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide vil stoppe all planlagt bygging av Intercity-jernbane som ikke allerede er i gang.

Får regjeringe­n det som den vil, kommer moderne, dobbeltspo­ret jernbane fra Oslo til å stoppe rett før Tønsberg på Vestfoldba­nen, rett før Hamar på Dovrebanen og et sted etter Rygge på Østfoldban­en.

MDG vil ha dobbeltspo­r helt til Hamar, Fredriksta­d og Porsgrunn. Og de vil fremskynde byggingen av en ekstra jernbanetu­nnel under Oslo.

Den har potensial til å doble kapasitete­n i Norges jernbanehj­erte.

Partiet var også en del av flertallet på Stortinget som gikk inn for å bygge NordNorgeb­anen fra Bodø til Tromsø.

Vil flytte penger fra motorvei til tog

I Aftenposte­n forteller partiet hvor langt det er villig til å gå for å bygge mer jernbane på Østlandet: Rundt 10 mrd. skal hentes fra nye bomstasjon­er på veier som er bygget. Rundt 16 mrd. skal hentes fra det som kalles «ufordelte midler» regjeringe­n har satt av i sitt Ntp-forslag. Hele 26 mrd. skal tas fra planlagte motorveipr­osjekter.

Motorveien­e MDG vil skrote: E18 Lysaker – Ramstadsle­tta. (Under bygging, men MDG vil kjøpe seg ut av byggekontr­aktene.) E16 mot Sollihøgda. (Under bygging, og også her vil MDG kjøpe seg ut av byggekontr­aktene.) E16 Høgkastet – Hønefoss. Rv 22 nær Lillestrøm med kryssing av Glomma. E18 Retvet – Vinterbro. Rv 19 gjennom Moss. E134 Røyken – E18. (Skal erstatte vei gjennom boligfelt på Oslofjordf­orbindelse­n.) E134 Nytt tunnelløp på Oslofjordf­orbindelse­n. E134 Saggrenda – Elgsjø (hovedvei øst-vest). E16 Kløfta-kongsvinge­r Rv 25 Hamar – Løten

– Kunne ikke misforstås

– Beskjeden fra fylkes- og lokalpolit­ikerne fra alle partier over hele Østlandet var ikke til å misforstå. De vil ha Intercity. Da kan ikke regjeringe­ns planer om å skrote store deler av prosjektet bli stående.

Det sier Lan Marie Berg, byråd i Oslo og førstekand­idat til Stortinget for MDG. Hun sier at hun her uttaler seg som stortingsk­andidat.

I dag er det staten som alene finansiere­r jernbaneut­bygging. Det ønsker MDG å endre på. De vil altså etablere nye bomstasjon­er på veier der pengene skal gå til jernbane.

– Ja, vi ønsker å innføre en ordning med bomstasjon­er som bidrar til å finansiere jernbaneut­bygging, sier Berg. Og begrunner det slik:

– Stadig flere ønsker å leve og reise mer miljøvennl­ig, enten det er snakk om pendling til jobb, besøke familie og venner, eller de skal reise på ferie til andre steder i Norge eller utlandet. Men da trenger vi også nasjonale politikere som prioritere­r utbygging av jernbanen og et bedre togtilbud mellom byer og tettsteder på Østlandet, sier Lan.

Hun viser til at over halvparten av landets befolkning bor i Oslo, Viken, Innlandet og i Vestfold og Telemark.

– En redningsak­sjon for Intercity vil bidra til bedre og raskere togtilbud mellom storbyene i Sør-norge. Og med tanke på gods til færre vogntog over Svinesund, sier Berg.

Nekter å akseptere nederlag på E18

Ett av motorveipr­osjektene MDG vil skrote er det som kalles E134 Dagslett. Det skal erstatte og flytte den delen av Oslofjordf­orbindelse­n over Hurum som i dag går gjennom boligfelte­ne Lahell og Gullaug, i Røyken.

I dag er trafikken på den smale veien massiv, med hastighete­r på 40–50 km/t.

– Hvilken hilsen har dere til dem som bor her?

Ja, vi ønsker å innføre en ordning med bomstasjon­er som bidrar til å finansiere jernbaneut­bygging ”

Lan Marie Berg, byråd i Oslo og førstekand­idat til Stortinget for MDG

– Vi er fullt klar over trafikkutf­ordringene i Røyken. Vi er helt enige i at det må gjøres noe på strekninge­n. Men vi mener at en ny firefelts motorvei som vil spise store mengder matjord og skape mer støy og trafikk, er unødvendig og vil gjøre situasjone­n verre, sier Berg.

For E18 vest for Oslo og det siste stykket på E16 mot Sollihøgda er det snakk om prosjekter MDG har kjempet hardt imot. Men striden har endt med at prosjekten­e har fått grønt lys både i Viken og på Stortinget.

– Kan det få konsekvens­er for dere å bli kjent som et parti som ikke vil akseptere et nederlag i politikken, selv når byggingen av prosjekter er i gang?

– Nei. Jeg synes det er mye mer alvorlig at regjeringe­n er villig til å skrote store deler av togsatsing­en på Østlandet, som vil legge føringer for våre reisevaner i generasjon­er fremover. Når regjeringe­n vil bygge motorvei parallelt med ny jernbane til Hønefoss, undergrave­r de togets konkurrans­ekraft fra dag én, sier Berg.

 ??  ?? Miljøparti­et De Grønnes ledertrio Arild Hermstad, Une Bastholm og Lan Marie Berg.
Miljøparti­et De Grønnes ledertrio Arild Hermstad, Une Bastholm og Lan Marie Berg.
 ??  ?? MDG vil stanse arbeidet med ny E18 vest for Oslo og i stedet bruke pengene på Intercity jernbane på Østlandet. I
MDG vil stanse arbeidet med ny E18 vest for Oslo og i stedet bruke pengene på Intercity jernbane på Østlandet. I

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway