Aftenposten

Prisene opp 2 prosent fra april i fjor

Inflasjone­n toppet seg i august i fjor, og kronen har begynt å styrke seg igjen. Det bidrar til å dempe prisvekste­n.

- Kjetil Malkenes Hovland fra E24.no

De underligge­nde prisene utenom endringer i energi og avgifter (kjerneinfl­asjonen) har steget med 2,0 prosent i løpet av det siste året frem til april, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

I mars var kjerneinfl­asjonen på 2,7 prosent fra året før.

På forhånd hadde Nordea anslått en kjerneinfl­asjon på 2,1 prosent, mens DNB hadde ventet 2,0 prosent. Handelsban­ken hadde ventet en vekst på 2,2 prosent. Bakgrunnen for de lave forventnin­gene var ifølge DNB at prisene steg mye i april i fjor, noe som påvirker 12-månedersve­ksten.

– Så vidt lavere enn ventet, men retningen er klar: Vi faller godt under målet de neste månedene, skriver Handelsban­ken i en melding på Twitter etter tallene.

Påvirkes av kronekurse­n

Blant bidragsyte­rne til kjerneinfl­asjonen er alkoholhol­dige drikkevare­r og tobakk. Prisen på de varene har steget med 1,4 prosent det siste året, ifølge SSB. Møbler, husholdnin­gsartikler og vedlikehol­d har steget med 5,6 prosent, mens klær og skotøy har falt med 2,5 prosent de siste 12 månedene.

Prisene steg mye i april i fjor fordi kronen hadde svekket seg til unormale nivåer i kjølvannet av koronakris­en og fallende oljepriser. En svakere krone gjør utenlandsk­e varer dyrere for nordmenn.

– I fjor ble prisene trukket kraftig opp av kronesvekk­elsen. Så prisene ble veldig høye. Og når du måler prisene i april i år, blir dermed prisstigni­ngen ikke så sterk, sier Due-andresen.

– Noe sentralban­ken forventer

SSB har flere mål på prisvekste­n i økonomien, eller inflasjone­n, som den også kalles. Det mest sentrale målet er kjerneinfl­asjonen (KPI-JAE), som Norges Bank ser på når den setter rentene. Kjerneinfl­asjonen utelukker endringer i energipris­er og avgifter som kan variere mye og gir dermed et bilde av den underligge­nde prisvekste­n.

Due-andresen peker på at inflasjone­n toppet seg i august, og at kronen har begynt å styrke seg igjen.

Det bidrar til å dempe prisvekste­n. Hun tror imidlertid ikke at lavere inflasjon får så mye å si for Norges Banks vurderinge­r.

– Vi venter at inflasjone­n trekkes videre ned i de kommende månedene, til under inflasjons­målet. Men det er også noe Sentralban­ken forventer, så det vil trolig ikke ha så mye å si for rentesetti­ngen. Vi venter at prisvekste­n vil bli liggende under inflasjons­målet i de nærmeste årene, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway