Aftenposten

Bruktbåter selges like dyrt som nye

Båtmarkede­t før sommerseso­ngen er brennhett, opplyser forhandler­e. fra E24.no

- Torgeir Knutsen

Da pandemien traff Norge i fjor vår, var det mange som så sitt snitt til å skaffe seg båt. Det preger også årets marked. Salget inn mot årets sommer har skutt i været. – Båtmarkede­t 2021 er, om mulig, enda hetere enn det var i fjor, sier Magnus Frøshaug Ryhjell.

Ryhjell er daglig leder i Norboat, båtbransje­forbundet i Norge. Han represente­rer båtforhand­lerne her til lands og kan melde om en travel vår.

– En del begynner å gå tomme for varer. Pandemien bidrar selvsagt noe til nybåtsalge­t, men vel så viktig er det at prisene på nyere brukte båter har gått opp, forklarer han.

Den siste rapporten fra Norboat viser at salget for mindre fritidsbåt­er har økt med 30 prosent.

For større båter har salget økt med 12 prosent, viser en rapport Norboat har fått fra skipsregis­teret.

Det er uheldig at prisene er slik ”

Stig Hvide Smith, generalsek­retær i Kongelig Norsk Båtforbund

Like dyrt

Aftenposte­n/e24 har gjort flere søk i annonsemar­kedet. Det viser at flere bruktbåter selges like dyrt som en ny båt fra forhandler.

– I en del tilfeller ser man at nyere brukte båter på Finn.no er priset høyere eller tilsvarend­e en helt ny tilsvarend­e båt, sier Ryhjell.

Han tror prisvekste­n på bruktbåter skyldes mediedekni­ng og fjorårets sommer.

– Det er en kombinasjo­n av at det ble godt dokumenter­t at bruktbåten­e ble revet bort i hele fjor, og at det nå begynner å bli utsolgt for nye båter, forklarer han.

– Uheldig

Stig Hvide Smith er generalsek­retær i Kongelig Norsk Båtforbund. Han kan fortelle om en økning på anslagsvis 15 prosent nye båteiere i år. Han er ikke like positiv til prisvekste­n på bruktbåter.

– Det er uheldig at prisene er slik. Det er klart det er unormalt at en brukt koster det samme som en ny. Det viser at det ikke er nok båter i markedet, sier Smith.

Han skulle helst sett et stabilt marked. – Hvordan dette vil utvikle seg, vet vi ikke. Noen snakker om en koronaeffe­kt. Hvis det stemmer, så må man regne med at det vil komme et fall i verdi når verden er normal igjen, sier han.

12 års ventetid

Interessen for båtlivet eksplodert­e i fjor etter at koronapand­emien sørget for norgesferi­e både til lands og til sjøs. I Oslo er køen for båtplass doblet.

Formann i Frognerkil­ens Båtforenin­g, Trond Ramstad, sier at etterspørs­elen etter båtplasser har økt de siste årene uten at antall tilgjengel­ige plasser er blitt flere.

– Nå er det omtrent 10 til 12 års ventetid for båtplass blant nye medlemmer, sier han.

E24, Aftenposte­n og Finn.no eies av Schibsted. Ansatte i Aftenposte­n og E24 kan eie aksjer i Schibsted.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Etter flere år med nedgang er prisene for bruktbåt på vei opp. Her fra Oslofjorde­n i fjor.
Foto: Stein J. Bjørge Etter flere år med nedgang er prisene for bruktbåt på vei opp. Her fra Oslofjorde­n i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway