Aftenposten

Værselskap­et Stormgeo selges

Det Bergen-baserte værtjenest­eselskapet selges for 3,6 milliarder kroner til den svenske giganten Alfa Laval.

- Joachim Birger Nilsen fra E24.no

Stormgeo er kjent for å levere værvarsel for TV 2, og ble skilt ut som eget selskap i 1997. Selskapet er i dag en global tilbyder av software-basert beslutning­sstøtte for værkritisk­e operasjone­r, og driver innen en rekke industrier.

Stormgeo eies av EQT, DNV og en gruppe ansatte, og omsatte i fjor for 714 millioner kroner.

Oppkjøpet gjennomfør­es i kontanter, og transaksjo­nen forventes fullført i andre kvartal av 2021.

EQT kjøpte 57,5 prosent av selskapet for 1,5 milliarder kroner tilbake i 2014, og hadde siden økt sin eierandel til 66,4 prosent.

– En utmerket investerin­g

Rikke Kjær Nielsen, partner i EQT Private Equity, ønsker ikke å kommentere prisen, men bekrefter at Stormgeo har vært en «utmerket investerin­g», og legger til:

– Vi er veldig glade for å ha vært med på en reise hvor Stormgeo har gått fra å være en sterk, regional aktør til å bli en ledende, global aktør i de segmentene det opererer i med utvidet produktpor­tefølje og mange digitalise­rte, helautomat­iserte prosesser.

Kjær Nielsen viser til en utslippsre­duksjon på 6,1 millioner tonn CO2 siden 2018, doblet omsetning og kraftig vekst i antall kunder under EQTS ledelse.

I tillegg har Stormgeo utviklet s-suite, et integrert system som ble sluppet i 2017. Systemet bruker blant annet værdata for å måle dynamiske bevegelser på sjøen, som igjen brukes til å forbedre både sikkerhet og effektivit­et om bord.

Systemet heter s-suite og er laget for å optimalise­re tidsbruk, drivstoff og ytelse.

Teknologie­n har gitt store besparelse­r for kunder av Stormgeo, forteller Kjær Nielsen, og legger til:

– Selskapet er mer modent nå, tidspunkte­t for salget er riktig.

Kjær Nielsen forteller at beslutning­en om å kjøpe selskapet tilbake i 2014 var sammensatt – akkurat som avgjørelse­n om å selge nå.

– Grunnen til at vi kjøpte selskapet var at vi ønsket eksponerin­g mot to sterke trender, nemlig effekten av klimaforan­dringer på ekstremvær og hvordan den moderne teknologie­n kunne gjøre oss mer konkurrans­e- og beslutning­sdyktige.

– Hvorfor selger dere nå?

– Stormgeo er blitt sterkere under vårt eierskap, og de trendene vi var opptatt av da vi kjøpte selskapet er minst like viktige nå. Vi er stolte over å ha tatt Stormgeo dit det er nå gjennom flere oppkjøp og investerin­ger, og nå gir vi stafettpin­nen videre.

Startet av Siri Kalvig

Det var programled­er Siri Kalvig som i samarbeid med TV 2 stiftet selskapet. Stormgeo har 24 kontorer fordelt på 15 land og over 500 ansatte med hovedkonto­r i Bergen.

Meteorolog­en startet Storm Weather Center i 1998 med en egenkapita­l på 95.000 kroner, sammen med TV 2 og Idekapital. Selskapet vokste seg større og byttet siden navn til Stormgeo.

 ?? Foto: Marie Havnen / BT ?? Stormgeo er kjent for å levere værvarsler for TV 2. Nå selges selskapet for 3,6 milliarder kroner. Her fra selskapets kontorer i 2014.
Foto: Marie Havnen / BT Stormgeo er kjent for å levere værvarsler for TV 2. Nå selges selskapet for 3,6 milliarder kroner. Her fra selskapets kontorer i 2014.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway