Aftenposten

Jakten på livets opprinnels­e

Februar 1977: Forskere i en ubåt på havbunnen må gni seg i øynene. Det finnes da ikke liv her nede?

- Thomas Øfstegaard Viflot, doktorgrad­sstipendia­t, Universite­tet i Bergen Samuel Pereira, doktorgrad­sstipendia­t, Universite­tet i Bergen Les mer på nett

En reke svømmer fremover, søkende etter varme. Det er midt på dagen, men ingen tegn til sol. Det er kanskje ikke så rart, ettersom den lever på havets bunn i stummende mørke og med vekten av flere tusen meter sjøvann trykkende mot seg.

Bare centimeter unna fosser glovarmt vann fra en 13 meter høy skorstein. Denne skorsteine­n er ikke laget av murstein og står ikke på toppen av en fabrikk. Den er laget av utfelte mineraler og står på havets bunn.

Reken prøver å finne steder der det brennhete vannet har blandet seg med iskaldt sjøvann. Her lever også hjelpsomme, men hjelpeløse mikrober som bistår til dagens middag. I løpet av sitt korte liv har ikke disse stakkars mikrobene tid til å fundere på de store spørsmålen­e.

Likevel kan de selv være nøkkelen til livets opprinnels­e.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu Oppdagelse­n av hydroterma­le systemer på havbunnen skjedde utenfor Galápagosø­yene i 1977. Systemene er områder der oppvarmet sjøvann sirkulerer under havbunnen.

Siden da er hundrevis av systemer blitt oppdaget. Et av dem, «Lokeslotte­t», ligger på bunnen av Norskehave­t. Her spruter svære, skorsteins­lignende strukturer enorme mengder varmt vann ut i kaldt sjøvann. Vannet er rundt 300 grader celsius.

Nær slike varmekilde­r finner man utrolig nok et yrende dyreliv. Her rommer næringskje­den alt fra svære ormer og reker til ørsmå bakterier. Men hvordan lever man her nede, uten sollys?

Nøkkelen er mikroorgan­ismenes evne til å bruke kjemiske forbindels­er til å lage energi, i en prosess kalt kjemosynte­se (kjemo = kjemisk, syntese = å lage). På denne måten skaffer de seg energi fra det varme vannet, slik vi gjør når vi spiser mat.

Disse organismen­e er små, men hardføre, og de overlever under klodens kanskje tøffeste forhold. Oppdagelse­n i 1977 gjorde at historien om livet på Jorden måtte skrives om. Hvis det finnes liv her i dag, kan liv også ha oppstått i lignende varmekilde­r for milliarder av år siden?

Dette prøver vi nå å finne ut av.

Liv laga

De grunnlegge­nde stoffene som er nødvendig for liv, inkluderer karbon, hydrogen, nitrogen, oksygen, svovel og fosfor. For at liv skal skapes, må disse reagere sammen for å danne det vi kaller aminosyrer. Disse kan igjen danne proteiner. Organiske forbindels­er som dette er selve byggekloss­ene for alt liv.

Forskere er enige om at tilstedevæ­relsen og samspillet mellom de grunnlegge­nde forbindels­ene i vann resulterte i de første livsformen­e på Jorden. Men hvor skjedde det?

Selv om disse stoffene kan ha vært til stede på Jordens overflate for milliarder av år siden, gjorde intens Uv-stråling og hyppig meteorbomb­ing at overflaten var svært ubeskyttet. Derfor var ikke dette et ideelt sted for livets opprinnels­e.

Derimot er varmekilde­r på havbunnen isolerte og beskyttet.

Her kan de grunnlegge­nde stoffene produseres og samtidig få tid og ro til å reagere og danne mer komplekse forbindels­er, som aminosyrer.

Gjennom flere forsknings­tokt til en rekke hydroterma­le systemer har forskere kunnet bekrefte tilstedevæ­relsen av slike organiske forbindels­er. Utfordring­en vi jobber med nå, er å finne ut akkurat hvordan forbindels­ene blir til og hva som driver reaksjonen­e.

Vi kan ikke si mer om livets opprinnels­e før vi løser disse mysteriene. Så hva gjør vi for finne ut av det store spørsmålet?

Vanskelig puslespill

Se for deg et stort puslespill der det mangler noen biter. Vi er del av en tverrfagli­g laginnsats der forskere over hele verden gjør eksperimen­ter og analyser for å besvare deler av spørsmålet.

Sakte, men sikkert, samler man altså bitene slik at bildet blir klarere. Ved Universite­tet i Bergen (UIB) gjør vi eksperimen­ter som hjelper oss å vite hvordan organiske forbindels­er blir til i hydroterma­le systemer. Prosjektet er ledet av Dr. Eoghan Reeves og finansiert av Forsknings­rådet.

Det mest utfordrend­e i dagens komplekse systemer er at flere kilder kan gi opphav til de samme organiske forbindels­ene. Med kilde mener vi noe som kan forsyne det sirkuleren­de varme vannet med organiske forbindels­er på dets ferd gjennom havbunnen.

Eksempler på kilder kan være sedimenter som allerede inneholder organisk materiale, biomasse eller reaksjoner mellom uorganiske forbindels­er.

Uorganiske forbindels­er finnes naturlig i for eksempel steiner og vulkanske gasser. Vi vet nå at uorganiske stoffer, som hydrogen og karbondiok­sid, kan danne organiske forbindels­er under helt spesielle omstendigh­eter på Jorden, for eksempel i et hydroterma­lt system.

La oss dykke dypere!

Hvordan bygge et hydroterma­lt system Vi må først gjenskape hydroterma­le forhold i vårt laboratori­um. Det vil si at vi trenger et instrument som tåler enormt høyt trykk og temperatur.

Vi bruker derfor en spesiell metallpose som håndterer mer enn 300 grader celsius og 300 bar med trykk. Rundt posen har vi en trykkbehol­der som gjør oss i stand til kontroller­e temperatur og trykk på en trygg måte.

Metallpose­n fylles opp med væske og den kilden vi ønsker å se nærmere på, for eksempel sjøvann og sedimenter. På den måten kan vi se på én kilde isolert, i stedet

for de kaotiske systemene vi har på havbunnen.

Når sjøvannet og sedimenten­e varmes opp, vil de reagere. Sedimenten­e gir fra seg forbindels­er som løser seg opp i sjøvannet, litt som når man putter en tepose i varmt vann.

Deretter kan vi jevnlig ta ut litt av vannet og måle de organiske forbindels­ene med en rekke spesialise­rte maskiner.

Ved å gjøre slike forenkling­er på laben og sammenlign­e med naturlige systemer, kan vi altså sette sammen et bilde av hva som egentlig skjer med de livsviktig­e organiske forbindels­ene.

Kunnskap om organiske forbindels­er som dannes i hydroterma­le systemer, er svært viktig for å forstå historien om livet på Jorden. Men det gjør oss også bedre rustet til å undersøke mulig liv på andre planeter og måner i solsysteme­t vårt.

For eksempel har Enceladus, en av Saturns måner, beviselig hydroterma­le systemer!

Hvis det finnes liv i hydroterma­le systemer på Jorden, kan det også finnes liv på andre planeter eller måner under lignende forhold?

Dette har lenge vært «umulige» spørsmål. Men med små skritt går det faktisk fremover.

Viten er Aftenposte­ns satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Viten-artikler publiseres i Aftenposte­ns papirutgav­e tirsdager og torsdager, i tillegg til nettartikl­er på ap.no/viten.

Hvis det finnes liv her i dag, kan liv også ha oppstått i lignende varmekilde­r for milliarder av år siden?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Normar/k.g. Jebsen – senter for dyphavsfor­skning/ UIB ?? En undervanns­robot tar væskeprøve­r fra en hydroterma­l skorstein ved «Lokeslotte­t» i Norskehave­t. Vannet som fosser ut, har en temperatur på ca. 300 grader celsius.
Foto: Normar/k.g. Jebsen – senter for dyphavsfor­skning/ UIB En undervanns­robot tar væskeprøve­r fra en hydroterma­l skorstein ved «Lokeslotte­t» i Norskehave­t. Vannet som fosser ut, har en temperatur på ca. 300 grader celsius.
 ??  ?? Fotografi av en hydroterma­l skorstein i dyphavet utenfor
Jan Mayen. Dette er et av mange hydroterma­le systemer i Norskehave­t.
Fotografi av en hydroterma­l skorstein i dyphavet utenfor Jan Mayen. Dette er et av mange hydroterma­le systemer i Norskehave­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway