Aftenposten

Noen stemmer mangler i debatten om barnehager: De som har gått der.

Det er et hull i forskninge­n på barnehager.

- Nina Kristianse­n, ansvarlig redaktør, forskning.no

Barnehager er jevnlig oppe til debatt. Hva er en god barnehage? Skal det være mest læring eller omsorg? Når skal barnet starte? Det er stort sett partipolit­isk enighet om ettåringen­es rett til barnehagep­lass, men noen synes ikke det er bra.

Et nettverk som kaller seg «Gi barna en bedre start», mener at «ny forskning krever ny politikk». I en kronikk i Vårt Land hevder de at forskere anbefaler å vente til barnet er to-tre år før det begynner i barnehage.

Denne nye forskninge­n ble jeg nysgjerrig på og gikk løs på det omfattende forskning.no-arkivet.

Noe mangler

Der fant jeg artikler om 135 studier av norske barnehager fra de siste 15 årene.

Forskerne er opptatt av læring og omsorg, kjønn, stress, ansattes kompetanse, utsatte barn, språk, samhandlin­gen mellom ansatte og barn, daglig lengde på oppholdet og kvaliteten på tilbudet.

Ting kan forbedres: mer utelek, mener noen forskere, for lite læring, mener andre. Samlet sett viser studiene frem et godt barnehaget­ilbud som er opptatt av utvikling og kvalitet.

Det stiger slett ikke frem et bilde av at barnehage er dårlig for de minste, eller at oppstart bør utsettes. Et annet bilde stiger derimot frem.

Jeg finner ingen studier der forskere har snakket med dem som har gått i barnehage selv.

For det er jo vanlig praksis blant forskere. Når de undersøker institusjo­ner eller hendelser, intervjuer de folk som har gjennomlev­d dem, enten det er krig, barnehjem eller pandemi.

Så derfor er det slående at disse studiene mangler, der unge voksne eller voksne forteller om sine minner og opplevelse­r fra barnehagen. De vet vel best, de som har gått der?

Jeg ringer Anne Greve, professor i barnehagep­edagogikk på Oslo Met. «Finnes det studier der tidligere barnehageb­arns erfaringer blir samlet inn og analysert?» spør jeg.

Nei, hun kjenner ikke til noen slike studier og vet ikke hvorfor de ikke finnes. Jeg sjekker med flere barnehagef­orskere. Noen har intervjuet barnehageb­arn mens de går der, men ingen kan komme på studier der forskere har hentet inn erfaringen­e fra barnehageb­arn etter at noe tid har gått.

Grunn til alarm?

Jeg ringer mine barn. Alle fire er ganske voksne og med flere års barnehagee­rfaring. Husker de noe som helst som en forsker kunne dra nytte av?

De husker mye. Både konkrete episoder, aktivitete­ne, rommene og folkene, men også selve erfaringen av å være barnehageb­arn. Og de har gode minner.

Det kan hende at forskere mener at det har gått for lang tid. At skolebarn, tenåringer og voksne husker tidlig barndom for dårlig, eller at minnene ikke er til å stole på.

Men jeg finner heller ingen studier der barn er fulgt hele veien fra barnehage til skole og videre.

Dette er rett og slett et hull i barnehagef­orskningen.

Er det grunn til alarm? Det ville vært utenkelig å forske på en rekke samfunnsin­stitusjone­r eller fenomener uten å høre stemmene til dem det gjelder.

Men det har altså skjedd for barnehagen­e. Forskere fra ulike fagfelt legger vekt på ulike ting ved barnehagen­e, mens politikere og debattante­r plukker de studiene som passer best til deres ståsted. Det er ikke lett for foreldre å henge med.

Kanskje historiene og erfaringen­e til barnehageb­arna kan berike forskninge­n og debatten om barnehager.

Jeg venter på første studie.

Uviten

Nina Kristianse­n, Marit Simonsen, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ?? Selv om det er lenge siden man gikk i barnehagen, kan man huske en del av opplevelse­ne.
Selv om det er lenge siden man gikk i barnehagen, kan man huske en del av opplevelse­ne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway