Aftenposten

Fastlegeor­dningen må reddes

- Bjørn Arild Gram, styreleder, KS

Fastlege Bjørg Bakke skriver i Aftenposte­n 6. mai at fastlegeor­dningen er under avvikling. Jeg skulle ønske jeg kunne si hun tar helt feil.

Fastlegeor­dningen er viktig for innbyggern­e, kommunene og folkehelse­n. Vi er altså enig med Bakke i at vi trenger fastlegeor­dningen. Men om vi skal klare det, trengs endringer. Og for å få tilstrekke­lige endringer trengs grep fra storting og regjering.

Ordningen er under press av flere årsaker:

• Fastlegene har fått større arbeidsmen­gde pr. pasient

• Leger i dag ønsker seg en annen arbeidshve­rdag enn før

• Flere vil være ansatt i kommunene fremfor næringsdri­vende

Måten staten finansiere­r ordningen på, tar ikke nok høyde for disse endringene. Resultatet er at mange fastleger er overarbeid­et, at flere kommuner mangler fastleger og at kommunene subsidiere­r ordningen med en halv milliard i året, selv om ordningen er ment å være fullfinans­iert.

Bakke mener utfordring­ene kan.løses med kortere pasientlis­ter og flere fastleger. Vi mener bildet er mer sammensatt. For det er store variasjone­r i Norge. I en liten kommune kan pasientgru­nnlaget for fastlegen være på 500–600 innbyggere. I en stor bykommune kan det være over 1500.

Bakke mener også mer penger kan redde fastlegeor­dningen. Regjeringe­ns handlingsp­lan gir 1,6 milliarder ekstra til ordningen over fire år. I tillegg bruker kommunene en halv milliard årlig. Det var aldri meningen. Det trengs åpenbart mer penger inn i ordningen, men de kan ikke komme fra kommunene. De må komme fra staten, selv om vi ikke tror penger alene er løsningen.

Å finne en løsning på fastlegeor­dningen er vanskelig. Vi trenger en ny organiseri­ng av legevakt. Det må skapes gode rammevilkå­r for faglig fellesskap og utdanning.

Det må bli enklere for kommunene å omgjøre fra næringsdri­ft til fast ansettelse dersom det er det som må til for at innbyggern­e skal ha trygg og god tilgang til lege. Og finansieri­ngssysteme­t må endres.

Det haster uansett å finne de riktige tiltakene. Her har regjeringe­n en jobb å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway