Aftenposten

Narkotika og straffansv­ar

- Georg Fredrik Rieber-mohn, tidligere høyesteret­tsdommer

Det strider mot Grunnloven­s likhetspri­nsipp å avkriminal­isere bruk og besittelse til egen bruk av narkotika for tungt avhengige misbrukere, mens det fortsatt skal være straffbart for såkalt rekreasjon­sbrukere, mener professor Alf Petter Høgberg og advokat John Christian Elden (H) i en kronikk i Aftenposte­n.

Andre jurister har hevdet det samme. Jeg ser det annerledes.

Den store hovedregel må være at alle som gjør seg skyldige i en straffbar handling, er ansvarlige på lik linje. Det vil for eksempel være i strid med likhetspri­nsippet om bønder i Skjåk unntas for ansvar for forurensni­ngskrimina­litet.

Et av vilkårene for ansvar er at lovbrytere­n ikke er utilregnel­ig (med massive psykiske avvik). Da er man uten ansvar for enhver straffbar handling. Dette er selvsagt intet brudd på likhetspri­nsippet. Og det er klare parallelle­r mellom det å være utilregnel­ig og å være tungt avhengig av narkotika og derfor sikre seg stoff til egen bruk.

En rusavhengi­g person kan ikke klandres for at han bruker stoff. Han vil også bli definert som «syk» i norsk medisin og vil ikke la seg motivere av en trussel om straffansv­ar. Jeg ser det slik at denne personen mangler skyldevne for egen bruk av stoff, men er ansvarlig for alle andre typer straffbare handlinger.

Annerledes er situasjone­n for personer som «fester» med narkotika i helgene, uten at stoffet har tatt kontroll over deres liv. Her er også faren stor for nyrekrutte­ring til stoff blant yngre personer. Straffansv­aret har nok en viss avskrekken­de effekt, i alle fall hvis politiets forfølgnin­g ikke er for slapp.

Over tid vil sannsynlig­vis straffansv­aret også ha en normdannen­de virkning. Og straffbarh­eten er et viktig hjelpemidd­el i politiets forebyggen­de arbeid blant ungdom. Det er derfor god grunn til å skille mellom disse to hovedgrupp­ene i spørsmålet om avkriminal­isering.

Grunnloven kan ikke hindre Stortinget i å vedta en slik lovreform. Det vil være en stor gråsone og krevende å utforme straffebud­et som skal skille mellom gruppene, men umulig er det ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway