Aftenposten

Studentbol­iger som «bruk og kast»

- Håvard Rørtveit, politisk nestleder, Høyres Studenterf­orening i Bergen

Satsingen på studentbol­iger handler om å skaffe studenter en rimelig bolig, et viktig utdannings­politisk virkemidde­l for lik rett til utdanning. Skal dette ha effekt, må antall studentbol­iger økes. Da kan vi ikke bare øke antall nye boliger, men også sikre at vi ikke mister dem vi allerede har.

Studentbol­igene er bygget, eid og driftet av studentsam­skipnadene på vegne av staten. Samskipnad­ene er studentsty­rte og skal sørge for gode velferdsti­lbud til studenter.

Støtten de får til å bygge nye studentbol­iger, er viktig for å sikre at det bygges flere boliger. Utfordring­en er at boligene som ble bygget på 60-70-tallet, er utgått på dato. De trenger oppgraderi­ng for å møte dagens standard for blant annet ventilasjo­n, rør og avløp, og ikke minst energieffe­ktivitet. Dette får ikke samskipnad­ene støtte til. Alternativ­et er at studentene betaler prisen.

Dagens praksis bygger opp under et «bruk og kast-samfunn». Tilskuddso­rdningen gir incentiver for å selge unna gamle studentbol­iger for å bygge nye andre steder, heller enn å oppgradere de boligene de allerede har.

Å rive de gamle og bygge nye utløser støtte. Dette er problemati­sk. Det er stort behov for studentbol­iger. Vi trenger både å bygge nye studentbol­iger og unngå å miste de boligene som er bygget fra før.

La studentsam­skipnadene oppgradere sine gamle boliger ved å inkludere oppgraderi­ng i tilskuddso­rdningen for studentbol­iger.

 ?? Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix ?? Antall studentbol­iger må økes, mener debattante­n. Dette er en av boligblokk­ene i Kringsjå studentby i Oslo.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Antall studentbol­iger må økes, mener debattante­n. Dette er en av boligblokk­ene i Kringsjå studentby i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway