Aftenposten

Det må forskes mer på kvinnesykd­ommer!

- Hedda Smidesang (20), Nestleder, Oslo Grønn Ungdom

Jeg heter Hedda, jeg er 20 år, og jeg har endometrio­se. Det tok meg altfor lang tid å finne det svaret. Endometrio­se er en tilstand der vev lignende livmorslim­hinnen begynner å vokse utenfor livmoren.

Et liv med endometrio­se er ikke et verdig liv om det ikke behandles. Smertene beskrives som kniver som stikkes inn i underlivet. Og det kan sammenlign­es med leddgikt. Kort sagt er sykdommen utrolig smertefull.

Konstant frykt Endometrio­se er ikke til å slippe unna, og det reduserer livskvalit­eten totalt. Med slike smerter er det for eksempel nesten umulig å fungere i en vanlig ni-til-fire-jobb. Man må også leve med krisescena­rioer som å våkne med akutte smerter før en viktig eksamen slik at man ikke klarer å møte opp.

Man lever med konstant frykt, og man gruer seg til neste gang smertene vil inntreffe igjen. Det er utrolig demotivere­nde å dra til fastlege og gynekolog bare for å høre at det ikke finnes noen behandling.

Det føles håpløst. Og det er lett å tenke at det er innbilning. Kanskje man bare har ekstremt sterke mensensmer­ter? Vi kvinner med endometrio­se blir møtt med rynkede bryn og blir dessverre ofte ikke trodd på.

Dårlig tilbud

Man antar at 10 prosent av fruktbare kvinner er rammet. I dag finnes det ikke noe behandling­sforløp for kvinner med endometrio­se i Norge. Noe det til forskjell gjør i både Danmark og Sverige.

Det er hårreisend­e at tilbudet er såpass dårlig. Da kan man spørre seg selv: Hadde dette vært tilfellet om sykdommen angikk menn? Det tror jeg ikke.

Når man googler «endometrio­se», finner man ingen forskning på hvorfor sykdommen oppstår eller hvordan man kan bli kvitt den. Det finnes bare midlertidi­g behandling i form av p-piller og hormonspir­al.

Kvinnehels­e er blitt nedpriorit­ert som forsknings­tema altfor lenge. Nå er det virkelig på tide at forskerne prioritere­r kvinnehels­e, like mye som menns helse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway